Процес підготовки національної збірної до виступу у Франції став темою обговорення на засіданні Футбольного прес-клубу. Його учасники шукали для синьо-жовтої дружини універсальний рецепт успіху. Зокрема головний її тренер Михайло Фоменко і тренер Володимир Онищенко поділилися думками щодо принципу побудови гри команди на Євро-2016.

Наставник збірної прокоментував плани щодо організації та проведення тренувальних зборів: «Добре, що у нас буде не кілька діб, як зазвичай перед контрольними матчами, а майже три тижні, впродовж яких ми проведемо тренувальний збір. Хлопці мають отямитися після чемпіонату країни, пережити його, відкинувши всі негативні емоції і залишивши лише позитивні. Після чого безпосередньо готуватися до чемпіонату Європи, аби показати максимум у фінальній частині турніру, а можливо, й більше».

Володимир Онищенко запевнив, що тренери пильно стежать  за можливими кандидатами до складу національної команди. Він наголосив, що спортивний принцип і результати виступів футболістів у клубах залишаються головними аргументами для підбору виконавців: «Усім відомі принципи сучасного футболу: швидкість руху, швидкість мислення і швидкість виконання технічного прийому. Часто буває, що наш гравець, кваліфікований футболіст, виступає в своєму клубі нестабільно. Мабуть, на це є певні об’єктивні чи суб’єктивні причини. Ми маємо повну інформацію про усіх кандидатів, які можуть конкурувати в збірній. Головний критерій у спорті — результат. Він має йти поруч із видовищністю, яка переплітається з виконавською майстерністю. Вивчаємо, аналізуємо, збираємо інформацію і тільки потім ухвалюємо рішення».

Наставник збірної прокоментував і позицію тренерського штабу щодо можливої натуралізації легіонерів, які виступають у чемпіонаті України: «Хочеться насамперед використовувати українців, саме їм віддаємо перевагу. Так, у чемпіонаті України є легіонери, які можуть посилити гру нашої збірної, однак  ми хочемо бачити в національній команді своїх хлопців».

Окрема дискусія точилася навколо критичних виступів у ЗМІ щодо якості гри у товариських матчах національної збірної проти Кіпру і Уельсу та стосовно критеріїв оцінки гри команди.

Михайло Фоменко зауважив, що бере до уваги конструктивну критику стосовно себе і команди, але результат має першочергове значення. «Ми завжди зважаємо на конкретну справу та завдання. На те, на що потрібно звернути увагу, не сумнівайтеся, ми звертаємо, а зайве відкидаємо».

Головний тренер збірної зазначив, що саме слід розуміти під висловом «гра першим номером» та на що потрібно зважати, коли йдеться про видовищний футбол. «Пам’ятаю, як група футболістів перед тренуванням, ще до розминки, запитала у тренерів: «Скільки вже можна пресингувати?» — навів приклад Михайло Фоменко. — Пресинг — це і є гра першим номером».

А щодо видовищності, то не варто забувати: команда зібралася після тривалої перерви, у матчах  не брали участі одразу кілька важливих гравців. Усі мають розуміти, що втрата кількох футболістів з групи атаки завжди дуже відчутна. Додамо  сюди ще й обмаль часу на підготовку та непростих суперників.

На думку журналістів, фахівці, які працюють з командою, напередодні Євро-2016 мають бути максимально відкритими та публічними. Натомість і журналісти мають розуміти, що безпосередньо перед турніром критика вже не матиме користі.  Розрізняти критику і критиканство закликав і перший заступник голови комітету національних збірних команд України Семен Альтман, повідомляє прес-служба ФФУ.

Зрештою кожен має робити своє. Футболісти — готуватися до найважливішого для багатьох старту в житті, а ми, журналісти, — критикувати і підказувати, але не опускатися до критиканства. Всі разом маємо забезпечити хорошу атмосферу напередодні чемпіонату Європи і максимальну  підтримку, адже йдеться про честь і славу держави.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»