ЄВРОКУБКИ

Уперше в новітній історії  чотири українських клуби подолали бар’єр групових турнірів

Щоб повною мірою оцінити прорив лідерів вітчизняного футболу в еліту Старого Світу, варто згадати про таке. За часів Валерія Лобановського і  Євгена Кучеревського, Олега Романцева і Євгена Прокопенка в європейську весну чотири рази пробивалися по два клуби колишнього Союзу. Тричі це вдавалося зробити трьом командам, які представляли чемпіонат СРСР. У сезоні-2012 це досягнення перевершили фаворити української Прем’єр-ліги — «Шахтар» і «Дніпро», «Динамо» і «Металіст».

Передовсім слід віддати належне одноосібному лідерові національної першості. Після закінчення групових турнірів Ліги чемпіонів за бортом лишилися такі надбагаті клуби, як англійський «Манчестер Сіті» і російський «Зеніт». Уперше в історії найпрестижнішого турніру Європи не зміг подолати цей бар’єр чинний володар почесного призу — лондонський «Челсі». Щоб ця неординарна подія стала реальністю, доклали зусиль і футболісти донецького «Шахтаря».

Звісно,  після блискучого старту в одній із найскладніших груп Суперліги гірники сподівалися вийти до  наступного кола з першого місця. Для цього їм потрібно було не поступитися в останньому турі чемпіону Італії. Однак  «Ювентус», у якого сезон у розпалі, зумів на фініші дотиснути підопічних Мірчі Луческу. Ця локальна невдача може дорого обійтися помаранчево-чорним: в 1/8 фіналу вони ризикують нарватися на добре знайому іспанську «Барселону», англійський «Манчестер Юнайтед» або фіналіста цьогорічного розіграшу — німецьку «Баварію».

Серед інших наших учасників континентальних баталій найбільше компліментів заслуговує «Дніпро». Підопічні Хуанде Рамоса видали блискучу серію, вигравши в рідних стінах п’ять останніх матчів на євроарені. Євген Селезньов та його партнери стали найрезультативнішою командою турніру. Шістнадцять забитих м’ячів — це кращий показник серед усіх 48 учасників групового раунду Ліги Європи.

У найближчих конкурентів французького «Ліона» та швейцарського «Янг Бойза» — по 14 голів, причому швейцарці, посівши третє місце у групі, завершили свій виступ. 

Іспанського наставника «Дніпра» настільки влаштовує нинішній склад виконавців, що він вирішив відмовитися від послуг Олександра Алієва. Після закінчення піврічної оренди 27-річний півзахисник повертається у київське «Динамо».

Під час грудневого жеребкування у швейцарському Ньоні «Дніпро»  і «Металіст», які посіли перші місця у своїх групах, будуть серед сіяних команд. Компанію їм складуть такі авторитетні клуби, як англійські «Челсі» та «Ліверпуль», португальська «Бенфіка», французький «Ліон», італійський «Лаціо» та «Ганновер» з Німеччини.

Значно титулованіших  суперників на цій стадії можуть отримати київські динамівці, які у своїй групі набрали лише п’ять очок з вісімнадцяти можливих. Серед несіяних клубів також опинилися російські «Зеніт» і «Анжі», іспанські  «Атлетико» і «Леванте», німецькі «Боруссія» (Менхенгладбах), «Штутгарт»  і «Байєр», а також італійський «Інтер»  і англійський  «Тоттенгем».

Джуліано (у синьому) та його партнери забили найбільше голів у Лізі Європи. Фото з сайту ФК «Дніпро»

ПРЯМА МОВА

Мирон МАРКЕВИЧ,
головний тренер «Металіста»:

— Ми довго «розгойдувалися», особливо на початку першого тайму. За що й поплатилися. Це буде доброю наукою для моїх підопічних: малою кров’ю у сьогоднішньому футболі перемагати неможливо. Водночас тренерський штаб непокоїть, що команда зазнала багато так званих необов’язкових втрат  у чемпіонаті України. У міжсезоння ми спробуємо підсилити деякі позиції в основному складі.

Хуанде РАМОС,
головний тренер «Дніпра»:

— Матч проти шведського АІКа не мав особливого турнірного значення. Але для нас було вкрай важливо завершити рік на мажорній ноті. Думаю, команда провела відмінну гру і заслужено перемогла. Те, що у шести поєдинках групового турніру ми забили більше за всіх м’ячів, зробило осінню частину сезону незабутньою.

Однак це лише половина справи. Ми непогано виступили у чемпіонаті країни, продовжуємо боротьбу за національний кубок, пробилися до стадії плей-оф у Лізі Європи. Гадаю, про такий результат більшість уболівальників могла лише мріяти. Однак зупинятися на досягнутому футболісти не збираються.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи
Група K

Рапід (Австрія) — Металіст (Україна) — 1:0
Гол:
Алар (13)

Байєр (Німеччина) — Русенборг (Норвегія) — 1:0
Гол:
Рідел (65)

                    І В Н  П  М   О

Металіст    6  4  1  1  9-3  13

Байєр         6  4  1  1  9-2  13

Русенборг  6  2  0  4  7-10  6

Рапід          6  1  0  5  4-14  3 

Група F

Дніпро (Україна) — АІК (Швеція) —  4:0
Голи:
Калініч (20, з пенальті), Зозуля (39, 52), Кравченко (86)

Наполі (Італія) — ПСВ (Нідерланди) — 1:3
Голи: Кавані (18) — Матавж (30, 41, 60)

              І  В  Н  П   М    О

Дніпро  6  5  0  1  16-8  15

Наполі  6  3  0  3  12-12  9

ПСВ      6  2  1  3  8-7     7

АІК        6  1  1  4  5-14  4