КОНЦЕПЦІЯ

Більшу частину спортивної інфраструктури до Євробаскету-2015 збудують приватним коштом

Одним із ключових проектів, яким нині займається уряд, є підготовка до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року. Організація змагань такого рівня надзвичайно важлива для нашої держави, адже Євробаскет входить до п’ятірки найбільших спортивних заходів у світі і є другим за масовістю та значенням на Європейському континенті. Про концептуальні аспекти підготовки до Євробаскету-2015 під час урядового брифінгу розповів віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.

За його словами, відповідно до вимог Міжнародної федерації баскетбольних асоціацій змагання має проводитися на шістьох сучасних спортивних аренах. При цьому матчі групового турніру повинні приймати комплекси, що вміщують не менш ніж 6 тисяч глядачів, півфінали — не менш як 10 тисяч, фінал — не менш ніж 15 тисяч.

Олександр Вілкул повідомив, що Євробаскет-2015 прийматимуть шість міст. Зокрема в Харкові, Одесі, Львові та Києві буде проведено матчі групового турніру, півфінали гратимуть у Донецьку та Дніпропетровську, а фінал прийматиме Київ.

І пограти, й поспівати

Для успішного проведення європейської першості у приймаючих містах потрібно збудувати шість сучасних мультифункціональних арен. Так, у Харкові планується збудувати арену на 6 тисяч глядачів для баскетболу та на 7 тисяч для концертних заходів, в Одесі, Дніпропетровську та Львові — на 10 тисяч та 11-12 тисяч відповідно, в Донецьку (13 тисяч, 15 тисяч), Києві (18 тисяч, 20 тисяч). До того ж, буде капітально відремонтовано київський Палац спорту та дніпропетровський спорткомплекс «Метеор».

За словами віце-прем’єра, основне навантаження з фінансування будівництва спортивних арен припадатиме на приватних інвесторів. Загальна сума інвестицій становитиме приблизно 4 мільярди гривень. «Схема така: 25% вкладають інвестори, 75% — кредитування банками. У свою чергу держава допоможе компенсувати відсотки для стимулювання будівництва таких арен. На кожен об’єкт інвестори є, тобто є повне розуміння, яким чином проводитимуть роботу», — зазначив Олександр Вілкул. При цьому він уточнив, що орієнтовно кредитні ставки будуть нижчими за ринкові і погашатимуться протягом 5 років. 

Урядовець також підкреслив, що по завершенні Євробаскету-2015 на аренах зможуть проводитися понад 100 різноманітних спортивних змагань, а також виставки, концерти та інші масові заходи. «Досвід Європи та США засвідчує, що в таких комплексах може проводитися близько 290 різноманітних масових заходів на рік. Тобто це достатньо серйозні мультифункціональні комплекси, що стануть для наших міст, нашої держави точками зростання», — сказав Олександр Вілкул. 

Найкращі команди Європи ми чекаємо у себе через два роки. Фото з сайту EuroBasket2011.com

Гостей буде мільйон

Ще один напрямок підготовки — створення тренувальних комплексів для 24 національних збірних. За словами віце-прем’єра, об’єкти буде збудовано за державні кошти у Дніпропетровській, Донецькій, Одеській, Харківській і Львівській областях. Після завершення Євробаскету-2015 на базі цих комплексів буде створено дитячо-юнацькі спортивні школи європейського рівня, що стане серйозним поштовхом для розвитку молодіжного спорту, сказав урядовець.

«Також буде створено універсальні тренувальні комплекси в Криму, Карпатах та Києві, де спортсмени матимуть змогу тренуватися, проживати, проходити всі необхідні процедури для участі у змаганнях будь-якого рівня. Всі ці об’єкти створять у майбутньому надійну платформу для перемог українських спортсменів як у баскетболі, так і в понад 100 інших видах спорту», — підкреслив Олександр Вілкул.

Окрему увагу буде приділено створенню комфортних умов для вболівальників, адже планується, що майбутній чемпіонат відвідає не менш як 1 мільйон іноземних гостей. Так, інвестиції у благоустрій приймаючих міст орієнтовно становитимуть близько 1,4 мільярда гривень. До того ж в аеропортах Дніпропетровська та Одеси приватні інвестори збудують нові термінальні комплекси (попередня сума — 1,5 мільярда гривень), а держава — нові злітно-посадкові смуги (3 мільярди гривень). 

Олександр Вілкул висловив переконання, що від проведення Євробаскету Україна матиме як іміджеву, так і фінансову користь. При цьому він додав, що при підготовці до проведення чемпіонату буде створено не менш ніж 100 тисяч нових робочих місць, а для обслуговування та експлуатації нової спортивної інфраструктури — ще 10 тисяч робочих місць.

Для повноцінної підготовки до проведення континентальної першості з баскетболу можливе створення окремого відомства. «Доцільність його створення буде визначена після повного з’ясування моделі фінансування. Я припускаю, що буде прийнято модель створення окремого агентства. Вона має свої значні плюси. Нині це питання опрацьовується», — сказав віце-прем’єр.