Зустріч з документами минулого не лише допомагає краще зрозуміти історичні події — вона робить змістовнішим сьогодення. Саме так сприймається виставка документів Національного архівного фонду України, присвячена 70-й річниці Перемоги над нацизмом в Європі «Україна: шлях до Перемоги», що демонструються у столиці в Центральному державному архіві громадських об’єднань.

На кожному стенді — документальні свідчення. Тут гордість і біль переплелись в єдине ціле. Зупиняюсь біля тексту повідомлення радіостанції «Радянська Україна» 9 травня 1945 року про підписання Акту про капітуляцію німецьких збройних сил. А поруч — фото зруйнованого Хрещатика, палаючого Дніпропетровська. А ось повідомлення розвідників про знищення нацистами сіл в Житомирській області. Спалено в Лучинці 250 дворів, Славетному — 307 дворів, Городці — 180 дворів.

Є тут документи, які розповідають про хід військових операцій, дії партизан, відбудову підприємств. Сусідствують з ними свідчення репресій.


На виставці представлено боротьбу українців за визволення не лише на рідній території. Скажімо, канадська газета «Новий шлях» 1 травня 1943 року присвятила інформаційну сторінку українцям на військовій службі в канадській армії. З пожовклого паперу дивляться на нас земляки. Про їхні подвиги, нагороди й втрати тепер маємо можливість дізнатись.

— Цінність виставки в тому, — каже голова комісії Верховної Ради у справах колишніх партизанів Великої Вітчизняної війни Володимир Римар, — що вперше для широкого загалу представлено оригінальні документи тих часів. Усі охочі можуть з ними ознайомитись.

«Тут історія пізнається через долю конкретних людей, додає керівник відділу культури, освіти та меншин посольства ФРН Дірк Лехельт. — Для Німеччини важливо висвітлити ті події і зберегти їх для нащадків, щоб подібне ніколи не повторилось».

Основна частина експозиції представлена невідомими широкому загалу джерелами, що зберігаються в державних архівах. Зокрема, директиви нацистського керівництва «Зелена папка» дають змогу встановити місце України в його завойовницьких планах; накази, оперативні зведення та донесення Київського особливого військового округу та окремих військових частин допоможуть зрозуміти ситуацію на західному кордоні України в перші дні війни; постанови ЦК КП (б)У та РНК УРСР, доповідні записки, довідки, зведення розкривають заходи із перелаштування економіки та суспільства на воєнний лад; доповідні записки, листівки, акти, листи остарбайтерів, спогади громадян відображають життя українців під нацистською окупацією; донесення, повідомлення, газети відтворюють звільнення українських земель від військ вермахту тощо.

Репрезентовані на виставці документи розкривають участь українців у звільненні від нацизму країн Європи у складі партизанських з'єднань і загонів, що діяли на території Польщі, Чехословаччини, Угорщини, Румунії, Франції, Німеччини, а також участь представників української діаспори з Канади у складі союзницьких військ.
Загалом представлені документи ще раз переконують у величезному жертовному внеску українського народу для досягнення перемоги над нацизмом.

Представники дипломатичного корпусу зарубіжних країн, які відвідали відкриття виставки, погодилися з тим, що всі держави мають бути єдині в боротьбі проти зла.