РЕТРО

У Сумській міській бібліотеці імені Т. Шевченка відкрилася виставка фотографій початку минулого століття

Об'єктив невідомого фотографа зафіксував миттєвості з життя провінційного слобожанського міста, якому вже понад 350 років.

Як розповідає один з організаторів виставки сумський краєзнавець Сергій Гуцан, ідея організувати ретро-екскурсію належить активістам Сумського історичного клубу ім. Олександра Булатовича. Серед його учасників чимало колекціонерів, для яких історія рідного краю не просто красивий вислів, а спосіб життя. Краєзнавці Віктор Токарєв та Маргарита Сергієнко запропонували не лише світлини, а й чимало антикварних побутових речей.

Ось на знімку всім добре відома вулиця Соборна. Але яка! Начебто знайомі будівлі, хоча кожна настільки змінилася під невблаганним різцем часу. А поряд вулиця Воскресенська. Не впізнати її, якби не горді золоті бані Воскресенської церкви, що височіють над містом.

Суми аж ніяк не можуть обійтися без своєї незмінної візитки - альтанки. На щастя, збереглася світлина, на якій ця історична споруда в інтер'єрі початку минулого століття. От хіба що красива різьблена огорожа залишилася лише на зображенні, а сьогодні на тому місці пролягла дорога, обіч якої так само зеленіє скверик. Привертає увагу відвідувачів знімок, на якому Псел вигинає русло, несучи вічну воду аж ген до Дніпра. Цікава деталь: саме на цьому місці колись ловив рибу і раків Антон Чехов (відомий майстер слова писав про це).

За свідченням С. Гуцана, автор фото швидше за все відомий на той час фотограф Павло Макашов. Його з Москви запросив до Сум відомий цукрозаводчик і меценат Іван Харитоненко.

По-своєму цікавий "речовий" розділ. У ньому знайшлося місце для пенсне і лорнета, пляшок з-під сумського пива і портсигара, футлярчика для візиток і самих візиток. Словом, цікаво повернутися на сто років назад...