ГРОШІ 

У проекті бюджету на 2012 рік на розвиток ЖКГ залишилися «крихти», але уряд сподівається виправити ситуацію з другої спроби

Як відомо, влада, готуючи проект державного бюджету на 2012 рік, спиралася на очікування другої хвилі економічної кризи. Тому і фінансування чималої кількості програм соціально-економічного розвитку країни на наступний рік було скорочено суттєвіше, ніж планувалося раніше.

Не обійшло це стороною і житлово-комунальне господарство (ЖКГ). Так, поки що в проекті держбюджету заплановано на  цю галузь майже 2 млрд грн. Втім, експерти та урядовці вважають, що у другому читанні цього документа (яке має відбутися за умови відкоригованих цифр після ухвалених рішень щодо нової ціни на російський газ) показник фінансування ЖКГ на 2012 рік може значно зрости. Так, нещодавно міністр Мінрегіонбуду Анатолій Близнюк заявив, що він не сподівається отримати в проекті документа, спрямованого на друге читання в парламенті,  на ЖКГ 27 млрд грн, які він озвучив у бюджетному поданні. Але урядовець сподівається, що можна буде розраховувати на 6—8 млрд грн.

А от колишній його колега, нині депутат Верховної Ради Володимир Рибак, зазначає, що на фінансування ЖКГ потрібно  як мінімум 5 млрд грн, але таку суму за всю історію незалежної України ця галузь отримала лише раз —  у 2007 році. «Тоді у котельнях замінювали старе обладнання —  електродвигуни, насоси, які споживали дуже багато енергії. А взагалі я вважаю, що гроші на розвиток ЖКГ потрібно щорічно виділяти місцевим органам самоврядування. Бо саме вони є основним інститутом управління у країні», — зазначив він. Утім, із цього приводу з шановним народним обранцем можуть посперечатися деякі експерти, які вважають зосередження коштів на місцях важливою справою, проте зазначають, що саме там  «процвітає»  корупція. Тому передусім потрібно розв’язати  проблему, а потім надавати широкі права місцевим органам.

На реконструкцію систем водовідведення у першому читанні держбюджету коштів не передбачено. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Плани і реалії

Які саме статті видатків було заплановано у першому проекті закону на розвиток ЖКГ у 2012 році?

Раніше  ЗМІ чимало писали про наміри уряду в наступному році збільшити суму відрахувань на погашення різниці у тарифах на газ для населення. Однак експерти зазначають, що у проекті держбюджету на 2012 рік такої статті видатків узагалі немає. Проте в цьому документі можна знайти іншу цифру: 200 млн грн на виконання Державної програми «Питна вода України» на 2006 — 2020 роки, що вдвічі більше, ніж цього року. Також закладено видатки в сумі 100 млн грн на часткову компенсацію сплати коштів за електроенергію, яка використовується для водопостачання. Однак на реконструкцію та будівництво систем центрального водовідведення таких грошей не передбачено.

Не виділено також коштів на наступний рік і на реалізацію пілотних проектів у сфері ЖКГ.

Невраховані пропозиції

Слід зазначити, що за час розгляду проекту головного фінансового документа держави майбутнього року було подано понад 1500 пропозицій, які стосувалися збільшення видаткової частини. Як зазначає незалежний експерт Ірина Ходченко, практично дві третини із них було залишено без будь-якої уваги. «За моєю інформацією, під час підготовки до другого читання проекту держбюджету на 2012 рік уряд зобов’язав авторів законопроекту додатково опрацювати відхилені пропозиції народних депутатів та комітетів Верховної Ради. Однак сам уряд повинен опрацювати питання врегулювання заборгованості із різниці у тарифах на теплову енергію, послуги водопостачання та водовідведення, які  виникли у зв’язку з невідповідностями фактичної вартості тепла та послуг, що затверджувалися органами центральної або місцевої влади», —  зазначає вона.

До того, додає І. Ходченко, у шестимісячний термін після ухвалення держбюджету-2012 уряд повинен напрацювати заходи щодо розширення джерел фінансування Загальнодержавної програми реформування та розвитку ЖКГ на 2009—2014 роки.

Чимало експертів упевнені, що головне поповнення державними коштами фінансування вкрай зношеної галузі станеться саме після ухвалення видатків згідно із вищезгаданою програмою. Однак якщо уряд запропонував розглянути зауваження народних депутатів щодо видатків на ЖКГ у 2012 році, то можна чекати реального поповнення грошима статей розвитку галузі і у державному бюджеті на 2012 рік. Хочеться вірити в те, що це все-таки відбудеться і головний фінансовий документ на наступний рік буде не лише соціальним, а й «житлово-комунальним».