…Двоє хлопчаків були дуже заклопотані і поспішали так, немов запізнювалися в школу. Втім, це був недільний ранок, і діти дріботіли явно не на урок. «Чуєш, кажуть, пожежники приїхали аж через годину і без води, — хвалився обізнаністю один із них. — А люди тоді почали кричати і стрибати з вікон сьомого поверху! Ось цей будинок! Бачиш — вгорі чорні вікна».

Пожежа, що сталася в мікрорайоні Зеленому міста Макіївки, справді набула розголосу, про неї емоційно гомоніли і старі, й малі. Адже фактично серед білого дня вигоріли дотла дві квартири, які стали смертельними пастками для чотирьох людей. Причому вогонь і дим довели двох потерпілих до такого відчаю, що намагаючись врятуватися, вони стрибнули із сьомого поверху.

 Єдиним виходом із вогняної пастки залишалися вікн. Фото з сайту 7ya-media.com

«У квартирі було, як у духовці…»

…У неділю вранці цей під’їзд дев’ятиповерхового будинку №14 у «спальному» районі продовжував оговтуватися від пережитого напередодні. Приміщення зяяло вибитими шибками, через які ще не вивітрився стійкий сморід диму. Сходами, на яких ще не висохла вода, прошкували похмурі мешканці — виносили у двір сушити і провітрювати килими, одяг. Спогади про вчорашню драму не додавали настрою, тому люди дуже скупо переповідали про пережите. І не змовляючись зізнавалися: було дуже страшно, хоч спершу не всі навіть помітили трагедію, що розігралася відразу у двох квартирах на сьомому поверсі.

«Я саме поралася на кухні, аж тут онук, який також був вдома, питає: «Що ти тут палиш? Димом так тягне, що вже аж у носі дере», — розповідає «УК» 77-річна Марія Авсєєва, чия «двійка» розташована під однією з вигорілих квартир. — Вийшла на балкон, бо треба було винести цибулю, і виглянула у вікно. Бачу — жінка із сусіднього будинку щось кричить і показує руками вгору. Нічого не чути, але подивилася — а там з балкона валить дим…»

Деякі сусіди згадують: почали тарабанити у двері квартир на сьомому поверсі, і їм вдалося розбудити молодого чоловіка у «двійці», який відпочивав після зміни. Вийшли й мешканці квартири, що поряд, а далі всі почали самотужки боротися з вогнем та димом, що стрімко поширювалися. Власники сусідніх квартир, які тоді перебували вдома, кажуть: «Було, немов у духовці!» А тому їм довелося щільно зачиняти двері й вікна, аби не проникав дим, і мерщій обливати водою майно, щоб не загорілося. «Вийти не було можливості, бо в під’їзді від диму вже було аж темно, і квартира перетворилася на мишоловку, — згадує Ірина Новожилова. — Гуртом повитягали всі наявні відра і обливали спершу двері, а потім все інше. Ось так «тримали оборону», аж доки не приїхали пожежники…»

Важлива деталь: чотирьом власникам отих вигорілих квартир, які вже були вийшли за поріг, згадують тепер сусіди, навперебій пропонували рятуватися. «Я особисто пропонував їй пересидіти в моїй квартирі, та вона тільки емоційно відмахнулася», — гірко зітхає один із сусідів. Схоже, люди тоді не дуже серйозно оцінили небезпеку і спробували чи то приборкати вогонь, чи то врятувати бодай щось із майна. Та їм не вдалося врятувати навіть власні життя.

Тіло наймолодшого — Олександра Іванова, мешканця «двійки» — потім відшукали за межами квартири: він ризикнув вийти з палаючого помешкання і крізь густий та їдучий дим, схоже, пробивався до найближчого вікна біля сміттєпроводу… Ще один потерпілий — Валерій Бобров — так і залишився серед обвуглених стін. А двоє погорільців — брат і сестра Олексій та Вероніка Ямпольські — голосно покликавши з підвіконня на допомогу, якої так і не дочекалися, по черзі стрибнули вниз. На жаль, гілки дерева, що росте під вікнами, не дуже зменшили удару від падіння. Жінка померла у «швидкій» дорогою до лікарні, а її брат з важкими травмами потрапив у реанімацію.

Немає диму  без збитків

У мікрорайоні, та й у місті активно поширюється версія про те, що пожежники, мовляв, приїхали із запізненням, без достатньої кількості води та кисневих балонів, тож нічим не могли допомогти потерпілим, а тільки безпорадно розводили руками. Утім, є й протилежні свідчення. «Перша машина примчала дуже швидко, і я це бачив на власні очі, — запевняє власник квартири на 8-му поверсі Анатолій Панфілов. — Інша річ, що, можливо, їм повідомили, що горить балкон, і вони не очікували такого масштабу загоряння, адже палали вже дві квартири».

Пожежники відкидають емоційні звинувачення мешканців будинку і заперечують зволікання щодо приборкання вогню та порятунку потерпілих. «У суботу о 14:39 надійшло повідомлення по пожежу на 7-му поверсі житлового будинку, яку було локалізовано о 16:48, ліквідовано о 17:10, — повідомили в головному управлінні ДСНС Донецької області. На місці пожежі виявлено тіла двох загиблих чоловіків. Із задимленого приміщення вивели 39 людей. До ліквідації надзвичайної ситуації залучили 14 одиниць спецтехніки (автоцистерни, автодрабини) та 57 осіб особового складу».

Причини загорання, що призвели до загибелі людей, з’ясовують. Дані за згаданим фактом занесено до Єдиного реєстру досудового розслідування з попередньою кваліфікацією за ч.2. ст.194 КК України (навмисне знищення чи пошкодження майна), розслідування проводять співробітники Макіївського міськвідділу міліції, а процесуальне керівництво здійснює прокуратура міста. Також багато мешканців будинку №14 поки що не отримали чіткої і конкретної відповіді щодо відшкодування збитків, заподіяних пожежею та наслідками її ліквідації. Адже квартири, розташовані поблизу і безпосередньо під згорілими, тепер потребують ремонту.

Приміром, чималої шкоди завдала вода, якою гасили вогонь: намокли не тільки стеля, стіни та підлога, а й більшість майна у вцілілих від вогню помешканнях. Також подекуди вигоріли електродроти, потріскалися склопакети тощо. Представники спеціальної комісії міської влади вже побували у найнепридатніших для проживання квартирах і пересвідчилися в необхідності невідкладної матеріальної допомоги погорільцям. Її обіцяють надати найближчим часом. Зокрема електрики, працівники газового господарства вже почали ремонт. «Хтось казав, що нам збираються виділити «аж» по 7 тисяч гривень! — емоційно каже один із мешканців будинку, чия квартира стала непридатною для проживання. — Хіба можна щось путнє зробити за ці гроші? Їй-бо, таке враження, що з пастки, на яку під час пожежі враз перетворилося наше житло, знову немає ніякого виходу».

ЗАМІСТЬ КОМЕНТАРЯ

«Червоний півень» недбалих не любить

Інна КОСЯНЧУК, 
«Урядовий кур’єр»

Повідомлення про пожежі у житловому секторі — як зведення з фронтів: здається, й дня не минає, щоб десь щось не загорілося чи не згоріло. Щорічно майже 84% пожеж стається саме в житловому секторі. Добре, якщо обходиться без людських жертв. На жаль, обходиться не завжди. 98% загиблих під час пожеж людей — також у житловому секторі.

Чому так відбувається — чи то самі люди так недбало ставляться до свого житла, та, зрештою, й до себе, а чи протипожежний стан наших будинків нікуди не годиться? З таким питанням «Урядовий кур’єр» звернувся до ДСНС. Як нам пояснили, велика кількість таких пожеж та загиблих на них зумовлена зокрема технічним станом житлофонду, низьким рівнем дотримання правил пожежної безпеки населенням, а найчастіше — елементарною недбалістю самих громадян.

Рятувальники зазначають: «Якщо виникла пожежа, лік часу йде на секунди. Не панікуйте та остерігайтеся високої температури, задимленості і загазованості, обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів, падіння обгорілих дерев і провалів. Знайте, де містяться засоби пожежогасіння, та вмійте ними користуватися». А з іншого боку — чи багато житлових будинків, у яких на видному місці є якщо не вогнегасник, то бодай відро з піском чи ще якість засоби гасіння пожежі? Може, десь такі і є, але особисто мені не траплялися. Якщо «раптом щось» — гасити вогонь доведеться водою з відер і каструльок. Однак чи не простіше було б запобігти пожежі і не допустити «червоного півня» до людських помешкань? Та, як зазначають рятувальники, профілактична робота в цьому напрямку далеко не завжди результативна.

«У зв’язку з тим, що забезпечення пожежної безпеки житлових помешкань, згідно із законодавством, покладається на квартиронаймачів та власників житла, здійснення профілактики пожеж у житлі значно ускладнено і проводиться тільки шляхом масово-роз’яснювальної роботи серед населення. До того ж 56% пожеж у житлі виникає внаслідок необережного поводження з вогнем у нетверезому стані. Переважно їх жертвами стають громадяни, які зловживають алкоголем і вживають наркотики. Проведення роз’яснювальної пожежно-профілактичної роботи з такими людьми ускладнено та має невисокий коефіцієнт ефективності», — зазначив «Урядовому кур’єру» заступник начальника відділу зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю Володимир Овсяник.

Втім, більше, ніж маргінали, від таких пожеж страждають люди похилого віку: нині 37% загиблих на пожежах — пенсіонери. Здавалося б, вони — люди зазвичай обережні і правилами не нехтують, але зрозуміло: вік бере своє, інколи не встигають вчасно зреагувати на біду…

А взимку додається ще одна проблема. Як зауважили у прес-службі ДСНС, «погіршує ситуацію з пожежами і неспроможність окремих комунальних служб забезпечити необхідний температурний режим у житлових будинках, тому люди вмикають електрообігрівачі (часто саморобні) тощо», а це, зрозуміло, створює додаткові ризики.

Отож, зрозуміло одне: заслін «червоному півню» у своєму помешканні люди мають створити самі, ні на кого не надіючись. Як мінімум — поставити хоча б якісь протипожежні щити. Все-таки було б незайве. Це з одного боку. А з іншого — мешканцям таки варто почитати правила пожежної безпеки та дотримуватися їх. Щоб не було трагедій, а разом з ними і приводів нарікати то на рятувальників, які приїхали не «в цю секунду» після виклику, ні на органи місцевої влади, які не повністю відшкодовують збитки. До речі, а чи багато квартир застраховано?..