У другій половині січня міжнародні зусилля із врегулювання конфлікту на сході України помітно активізувалися. Дипломати відновили щотижневі зустрічі Тристоронньої контактної групи, які проходять у Мінську за участі представників ОБСЄ та переговірників від країн-учасниць, включно з Німеччиною та Францією. Водночас почастішали тривожні повідомлення спостерігачів ОБСЄ із зони конфлікту: на лінії зіткнення знову бої, з буферної зони на передову повертається озброєння.

А на столі переговорів у Мінську залишаються без вирішення головні питання: як мають відбуватися вибори на Донбасі? Який зрештою статус має отримати регіон? Коли Україна поверне під свій контроль кордон із Росією? З обтічних формулювань дипломатів і політиків можна зробити висновок: мінський процес зайшов у глухий кут, і йому потрібен новий поштовх.

Саме пошукові цього нового імпульсу для мінського процесу і було присвячено робочий візит до Берліна Президента Петра Порошенка і його переговори з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Цьогоріч Німеччина також обіцяє істотну підтримку українських реформ. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Підстав для скасування немає

Перед початком переговорів з українським Президентом Ангела Меркель вказала на необхідність цілковитого припинення вогню та доступу спостерігачів ОБСЄ до всієї території Донбасу. Вона вважає, що Україна віддана виконанню мінських домовленостей. «Ми сподіваємося, що і Росія виконає всі свої зобов’язання згідно з мінськими домовленостями», — зауважила вона.

Ангела Меркель зазначила, що для повної реалізації мінських угод слід ще багато чого зробити. Це стосується і змін до Конституції та визначення умов роботи контактних груп, так само як і проведення місцевих виборів на Донбасі. «Ми очікуємо, що спостерігачі ОБСЄ отримають доступ до всієї території Східної України, зокрема й прикордонних районів», — заявила Федеральний канцлер.

Останнім часом російська влада розпочала активну кампанію, мета якої — скасування економічних санкцій Заходу. Москва намагається перекласти відповідальність за порушення режиму припинення вогню на Донбасі на українську сторону і повторює цю сентенцію за кожної зручної нагоди. Проте реальний стан речей у зоні конфлікту не є таємницею для керівництва країн, причетних до переговорів щодо врегулювання ситуації на сході України. Так, Ангела Меркель заявила, що санкції проти Росії чітко прив’язано до виконання мінських домовленостей, і оскільки ці домовленості ще не втілено, то й обмежувальні заходи проти Москви буде продовжено.

Канцлер ФРН торкнулася також теми економічної підтримки України. «2015 року Україна одержала 700 мільйонів євро підтримки. Підтримка буде й у 2016 році», — пообіцяла вона.

Росія й надалі розпалює війну

Петро Порошенко, виступаючи перед журналістами в Берліні, звинуватив РФ та підтримуваних нею сепаратистів у зриві мінських домовленостей. За його словами, кількість обстрілів, починаючи із середини листопада минулого року, постійно зростає. У січні зафіксовано 1200 обстрілів, тобто у середньому 40 на день. Усі ці обстріли вели російські підрозділи та підтримувані Росією бойовики. «Сепаратисти й надалі вдаються до обстрілів позицій українських Збройних сил, іноді вони застосовують важке озброєння, яке вважається забороненим згідно з мінськими домовленостями», — наголосив Президент.

Він вказав на труднощі, з якими стикаються члени місії ОБСЄ на Донбасі з доступом до місць зберігання сепаратистами важкого озброєння, яке вони мали відвести від лінії зіткнення. Сепаратисти не допускають місію ОБСЄ для інспекції неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону. «І це не дивно, бо Росія й надалі постачає зброю, боєприпаси і війська на Донбас», — заявив глава Української держави.

Він також нагадав про 140 українських громадян — військових, журналістів, волонтерів та інших, які перебувають у полоні в бойовиків. Про це повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента України. Петро Порошенко переконаний, що для Росії конфлікт на Донбасі залишається інструментом для дестабілізації України, тому санкції проти Росії повинні залишатися, доки Москва та її поплічники у повному обсязі не виконають мінські угоди.

Під час зустрічі в Берліні Ангела Меркель та Петро Порошенко домовилися, що наступна зустріч у нормандському форматі на рівні міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії відбудеться в Парижі наступного тижня.