Черкащина — наймолодша область України, проте сьогодні це перспективний інвестиційний регіон нашої держави. Через унікальність географічного розташування, особливості історичного поступу, економічний потенціал та культурне різноманіття вона має всі передумови для подальшого динамічного розвитку. У цьому переконалися учасники Інвестиційного форуму «Черкащина — територія співпраці», який тривав два дні. Завітали до Черкас гості з інших країн, зокрема із Грузії, Німеччини, Північної Кореї, Ізраїлю, Франції, Кіпру, представники міжнародних організацій, делегації з усіх областей України, провідні науковці, керівники підприємств. 

Свідченням потужного потенціалу області стала виставка продукції від виробників регіону, на якій представили свої товари сільськогосподарські, підприємства харчової та легкої промисловості, навчальні та наукові установи.

Відкритий діалог і налагодження ділових контактів для наступної співпраці з інвесторами розпочались одразу. Тим більше, що перший заступник голови Державного агентства інвестицій та управління національними проектами Микола Стеблинський, який взяв участь у форумі, повідомив, що на втілення національних проектів у регіоні буде виділено додаткові кошти.

— Наше агентство, — зауважив він, — упроваджує національні проекти, частина з них — на території Черкащини. Ми переконалися, з яким успіхом у регіоні реалізується проект «Нове життя» — створення перинатального центру. У зв’язку з цим прийнято рішення додати фінансування і спрямувати ще 57 мільйонів гривень, щоб його відкрили  до кінця цього року. Крім того, в обласному центрі та селищі міського типу Маньківка вже поставлено сучасне обладнання й успішно реалізується проект «Відкритий світ». Розглядаються також інші проекти, зокрема в агропромисловому комплексі: відродження скотарства, зелені ринки тощо.

Нині інвестиційний потенціал регіону на міжнародному рівні ще недостатньо розкрито, додав Микола Миколайович, і в цьому напрямі ще треба багато попрацювати. За його словами, Державне агентство реалізовуватиме програму поліпшення інвестиційного іміджу України у світі, зокрема її областей. Для цього проводитимуть роуд-шоу у фінансових центрах Європи, Далекого Сходу та США.

Учасникам форуму було про що поговорити. Фото прес-служби облдержадміністрації

На форумі презентовано ландшафтну програму області, яку протягом трьох років розробляли в інституті географії Національної академії наук України спільно з Берлінським технічним університетом.

Після підписання низки угод про співпрацю між облдержадміністрацією, іншими регіонами та підприємствами розпочалася робота секцій та «круглих столів». У ході дискусій розглянуто актуальні питання розвитку пріоритетних для інвестування галузей та укладено договори. Під час роботи сільськогосподарської секції підписано чотири угоди про співпрацю між університетами області та сільгосптовариствами з інших областей, зокрема про проведення наукових досліджень та створення лабораторії з виробництва бактеріальних добрив. Серед підписаних угод і угода з компанією «Укрлендфармінг», яка планує відкрити  на Уманщині завод з виробництва комбікормів та побудувати сучасний елеватор.

Ішлося на форумі й про майбутню євроінтеграцію, необхідність активнішої співпраці влади й бізнесу, адаптації українського законодавства до норм тих країн, які інвестують у національну економіку. Ми маємо жити за стандартами, пріоритетними для інших країн Європи. Одне з головних питань у цьому плані — підготовка кадрів: молодих, незааганжованих, яскравих, які могли б стати активними й ефективно працювали у цьому напрямі.

За останні два з половиною роки інвестиції в економіку регіону зросли втричі. Ці кошти вкладено в 290 підприємств. А це насамперед нові робочі місця. Відповідно до індексу інвестиційної привабливості регіонів за рейтингом Державного агентства інвестицій та управлінням національними проектами України Черкащина посіла 12 місце, а за показником відкритості обласної влади — друге. Упродовж 2012—2013 років за участю іноземного капіталу в Черкасах відкрито завод гарячого цинкування металоконструкцій ТОВ «Метал-Інвест». Також запрацював завод з виробництва кавових напоїв торговельної марки «Маккофе» ТОВ «ФЕС УКР» у Золотоноші. За рахунок відкриття лише цих двох підприємств додатково створено 330 нових робочих місць.

Загалом Шевченків край уже давно зацікавив інвесторів, чимало з них залишаються тут, щоб реалізувати свої проекти. Найпотужніші з них відомі всім:  «Наша ряба», «Верес».

Як зазначив міський голова з Руставі Давід Джікіяпісля, «такі форуми дуже корисні для спілкування між бізнесменами, містами та навіть цілими країнами. Руставі  та Черкаси — вже давно міста-побратими, ми вже давно співпрацюємо. Крім того, у нашому місті є український капітал».