Перший дзвінок — спогад на все життя. Цього року, коли українці переживають велике випробування, такі узвичаєні свята, ніби талісмани, свідчать, що всі разом зможемо протистояти будь-яким викликам. Тож новий навчальний рік матиме свої особливості.

Жорстка вимога економити тепло постала перед бюджетними установами ще кілька років тому. Це і в моральному, і в господарському плані підготувало чернігівців до нинішнього осінньо-зимового сезону. У школах збираються максимально захиститися від холоду. Це вдасться зокрема ЗОШ №3, де ще в 2010 році в межах українсько-німецького проекту «Енергозбереження в установах освіти м. Чернігова на 2010—2014 роки» встановили обладнання, яке дає змогу економити на опаленні сотні тисяч гривень щороку. Так само пощастило ще кільком міським школам та дитячим садкам.

Та постає й інше завдання: утримати тепло в приміщеннях. Педагоги разом з батьками за підтримки місцевої влади проінспектували кожен шкільний закуток, щоб не лишилося жодної шпарини. Триває й реалізація міжнародного проекту (кредит НЕФКО) із заміни вікон і дверей на суму майже 4 мільйони гривень. У школі №9, приміром, замінили всі 100 вікон.

— Батьки з радістю допомагають, приходять і запитують, де можуть бути корисні, — каже директор ЗОШ Людмила Хатимирська. — Разом ми все зробимо. Ще й коридорчик старий на вході приберемо, а то загальний вигляд псує.

— А ось цього робити не треба! — зауважує міський голова Олександр Соколов. — Адже це повітряний прошарок, який не випускатиме тепла, коли кілька сотень дітлахів у холодну погоду відчинятимуть вхідні двері.

— А ми міняємо вікна на північному боці школи, — зустріла журналістів директор Чернігівської ЗОШ №2 Тамара Касаткіна. — У тих класах завжди було прохолодно, а ось сонячний бік цілком комфортний. До речі, наша школа найстаріша в Чернігові. Її засновано 15 жовтня 1865 року. 1983-го вона переїхала з історичного Валу до нового сучасного приміщення. З 1999 року має статус спеціалізованого закладу з поглибленим вивченням іноземних мов. І діти, і педагоги люблять свою школу, бережуть затишок у її стінах.

Тамара Іванівна не приховує, що чимало опоряджувальних робіт виконали батьки школярів. Та їм ніхто не вказує, що треба робити: самі вирішують, які умови краще створити для навчання своїх дітей. У більшості класів батьківські комітети вирішили замість старих неекономних ламп встановити енергоощадні. Зробили це впродовж літа.

Директор знайшла метод, як підвищити температуру у приміщенні. Це енергоощадний екран, простіше — прилаштований за батареєю опалювання аркуш звичайної фольги. Так радіатор не обігріватиме вулицю, а спрямує калорії всередину приміщення, завдяки чому втрати тепла, на думку фахівців, можна знизити на 35%.

Кілька останніх днів перед новим навчальним роком для педагогів були як ніч для студента перед іспитом. Встигнути треба було багато. Багато вчителів побували у відпустці за власний рахунок, декому ще належить її відбути на осінніх канікулах. Усі сприйняли цю необхідність з розумінням: країні важко. З цієї позиції розглядають і корективи навчального плану: міські школи, за винятком трьох, які мають індивідуальне опалення, на шестиденне навчання не переходитимуть, адже обігріваються централізовано. А в районах це питання вирішуватимуть на місцях.

КОМПЕТЕНТНО

Володимир КУПРІЯНЕНКО,
начальник управління освіти  Чернігівської міськради:

— У новому навчальному році у Чернігові за парти сядуть майже 25  тисяч учнів. Першокласників трохи більше, ніж торік. Це обнадійлива статистика на тлі того, що у школах міста десятих класів на п’ять менше, ніж торік. Скрізь відремонтовано спортивні майданчики, виконано поточні ремонти, враховано рекомендації Міністерства освіти і науки України щодо переходу на навчання в одну зміну.