Доступ широких верств населення до системи правосуддя глава уряду вважає одним із ключових завдань судової реформи, закінчити яку — на сьогодні перше і основне завдання для влади загалом і юстиції зокрема. Проста людина не повинна ходити по всіх інстанціях, роками очікуючи на судове рішення, висловив переконання Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час колегії Міністерства юстиції.

Тому уряд вніс пропозиції щодо відповідних змін до цивільно-процесуального, адміністративно-процесуального і кримінально-процесуального законодавства. Крім того, внесено й пакет із п’яти проектів законів із комплексної реформи системи Міністерства внутрішніх справ і гармонізації його із європейськими стандартами, зокрема й створенням національної поліції. Законопроекти стосуються також змін у Службі безпеки України.

Незалежність і прозорість

Наріжним каменем змін у галузі Прем’єр називає активізацію боротьби з корупцією, яка роз’їдає наше суспільство. Незалежність органів, покликаних боротися з цим ганебним явищем, Арсеній Яценюк вважає запорукою успіху перетворень у державі. «Будь-які спроби приватизації чи то Національного антикорупційного бюро, чи то Національного агентства із запобігання корупції приречені на поразку», — наголосив він, додавши, що до початку осені перші детективи, яких буде підібрано на відкритому конкурсі, вже розпочнуть справжню боротьбу з корупцією в країні.

Національне антикорупційне бюро — повністю незалежний орган. Тобто він повинен виявити себе в боротьбі з корупцією на всіх щаблях української влади. Національне агентство із запобігання корупції також буде незалежним превентивним органом, який повинен невідкладно зайнятися питаннями боротьби з корупцією в органах державної влади, зокрема перевіркою умов життя державних службовців і відповідності їхнім деклараціям про доходи та витрати.

Прем’єр висловив готовність змінити представника уряду в конкурсній комісії з підбору кандидатів на посади членів агентства і взагалі віддати громадським організаціям представництво, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Арсеній Яценюк звернувся до всіх органів державної виконавчої влади, зокрема МВС, Державної фіскальної служби, СБУ та органів прокуратури завершити процедуру люстрації й набрати нових, «якісних» чиновників для країни. Венеціанська комісія «чітко зазначила, що той, хто скоював злочини проти Української держави і був частиною корумпованого режиму Януковича, не має права далі керувати країною», — переконаний очільник уряду.

«Процес люстрації у країні має бути завершено. Ті, хто підпадає під люстрацію, ті, хто був частиною режиму Віктора Януковича, який привів країну до зубожіння, до війни, до жертв на Майдані, і зараз сидять зі значками «народний депутат України», не мають права перебувати на службі», — чітко окреслив кінцеву мету люстрації Арсеній Яценюк.

Із цим повністю погодився й міністр юстиції Павло Петренко, додавши, що після висновків Венеціанської комісії стосовно закону про очищення влади процес люстрації в Україні незворотний. Навіть попри спротив і саботаж на місцях, особливо у правоохоронних структурах.

Про кількість і якість

Не менш актуальне завершення Мін’юстом своєї частини роботи з виконання плану дій із забезпечення безвізового режиму з ЄС. Зробити це слід до вересня. Так само потрібно докласти титанічних зусиль, залучити найсильніших адвокатів для подачі максимальної кількості позовів проти РФ у міжнародні суди.

На сьогодні у відомстві знайшли всі можливі юридичні засоби, щоб судити Російську Федерацію. «У нас три позови в Європейський суд з прав людини проти Росії. Ми розпочали притягнення Росії до відповідальності за порушення Міжнародної конвенції ООН про боротьбу з тероризмом. Мін’юст очолив процес звернення українських компаній до судів проти Росії, щоб її покарати за незаконну анексію Криму, за захоплення Донецька та Луганська і відшкодування відповідної майнової шкоди. Росія повинна нести покарання як геополітичне, так і економічне», — цитує УНІАН слова Прем’єр-міністра.

Зрозуміло, для проведення реформ як повітря потрібен якісний кадровий потенціал. Ось і звернувся Арсеній Яценюк до колегії з пропозицією скорочення чисельності державної служби разом із підвищенням її ефективності.

«Усе, що ви зекономите у фонді оплати праці, ми залишаємо вам. За рахунок цього підвищуйте заробітну плату. Запуститься економіка в країні — а я сподіваюся, що 2016 рік дасть нам змогу вже продемонструвати перші кроки економічного зростання, — підвищуватимемо й соціальні стандарти, і заробітну плату для державних чиновників».

Глава уряду висловив вдячність відомству за роботу з «європеїзації української юстиції», яку міністерство провело у складний для країни період: «Починаючи з електронної системи торгів арештованим майном і закінчуючи новою якісною системою видачі довідок, щоб жахливу радянську бюрократію було знищено».