ФУТБОЛ

Дисциплінарну справу щодо «Металіста» розглянуть у Ньоні 13 серпня  

У вітчизняному футболі мало хто може зрівнятися з Мироном Маркевичем за досвідом роботи. Після закінчення вищої школи тренерів у Москві він повернувся в рідні краї і почав працювати в тренерському штабі луцької «Волині». Наступного року Мирон Богданович відсвяткує 30-річний ювілей у ролі наставника українських клубів. Можливо, саме тому 62-річний спеціаліст настільки майстерно ставить гру своїм підопічним і підбирає виконавців відповідного рівня.

Свого часу Маркевич у пошуках підсилення гри випускав Марко Девіча на заміну. І вихованець сербського футболу нерідко забивав вирішальні м’ячі. У нинішньому складі «Металіста» роль джокера виконує аргентинський легіонер Бланко. Минулого тижня він врятував партнерів від першої поразки в сезоні від «Зорі»: забив красивий м’яч і віддав гольову передачу. У грі проти грецького ПАОКа зняв напругу, відкривши рахунок у середині другого тайму. Все інше вже було справою техніки — харків’яни подолали перший бар’єр на шляху до групового турніру Ліги чемпіонів.

— Ми відштовхувалися від того результату, який здобули в Салоніках, — розповів після фінального свистка головний тренер «Металіста». — Хлопці переймались, все-таки це перший домашній матч у Лізі чемпіонів. Я не можу сказати, що ми грали дуже сильно —  перш за все прагнули втримати вигідний для нас результат за сумою двох зустрічей. Нині готуватимемося до наступного суперника. Розуміємо, що майбутній матч буде складніший, але обіцяю: ми гратимемо набагато краще.

Сьогодні пройде жеребкування раунду плей-офф Ліги чемпіонів. Серед майбутніх суперників харків’ян слабких клубів немає — лондонський «Арсенал» і французький «Ліон», італійський «Мілан» і німецький «Шальке-04», плюс пітерський «Зеніт», до складу якого влітку повернувся капітан збірної України Анатолій Тимощук. Матчі цієї стадії заплановані на 20-21 і 27-28 серпня.

Справжній момент істини для підопічних Мирона Маркевича настане значно раніше. Як відомо, Спортивний арбітражний суд у Лозанні визнав матч чемпіонату України сезону 2007/08 «Карпати» — «Металіст» договірним і покарав клуби штрафами, а футболістів дискваліфікацією. Це ще не все. 13 серпня справу щодо українського віце-чемпіона розгляне дисциплінарна інстанція УЄФА. Засідання пройде в штаб-квартирі європейського футболу в Ньоні. Найгірший варіант для дебютантів Ліги чемпіонів — позбавлення права на участь в єврокубках на три роки.

Півзахисник харків’ян Бланко (праворуч) забиває в другому матчі поспіль. Фото з сайту ФК Металіст (Харків)

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів  3-й кваліфікаційний раунд      Матчі-відповіді

Металіст (Україна) — ПАОК (Греція) — 1:1
Голи: Бланко (72) — Нецид (83)    
Перший матч — 2:0

Зеніт (Росія)— Нордшелланд (Данія) — 5:0   
Голи: Широков (26, 90), Халк (50), Данні (62), Аршавін (68)     
Перший матч — 1:0

Шериф (Молдова) — Динамо (Загреб, Хорватія) — 0:3   
Голи: Фернандес (10), Судані (27), Коп (63)   
Перший матч — 0:1

Маккабі (Тель-Авів, Ізраїль) — Базель (Швейцарія) — 3:3   
Голи: Шер (34), Захаві (37), Раді (55) — Салах (5, 23), Діас (32)     
Перший матч — 0:1

Стяуа (Румунія) — Динамо (Тбілісі, Грузія) — 1:1    
Голи: Латовлевіч (6) — Асторлоа (48)    
Перший матч — 2:0

Фенербахче (Туреччина) — Ред Булл (Австрія) — 3:1   
Голи: Мейрелеш (8), Мусса (17), Вебо (34) — Соріано (4),  
Перший матч — 1:1