Мало хто знає, що всім відомий Хмільник став курортом завдяки випадку. Свого часу гідрогеологічна експедиція, виконуючи замовлення з пошуку питної води для міста, знайшла воду, яка за хімічними властивостями становить бальнеологічну цінність. Тож у 1938 році  тут відкрили першу невелику водолікарню.

Нині бальнеологічний курорт з  унікальними лікувально-природними чинниками — радоновими та мінеральними водами,  торф’яними грязями — стає дедалі популярнішим. Цьому сприяло й надання йому в червні 2011 року статусу курорту державного значення. На той час у Хмільнику працювало 7 санаторіїв. Невдовзі було відкрито новий, про який тодішній голова Вінницької облдержадміністрації інформував главу держави, що із залученням інвестицій збудовано надсучасний оздоровчий комплекс, обладнаний за кращими світовими стандартами.

Санаторій «Радон» працює за європейськими стандартами. Фото автора

Усі послуги під одним дахом

Санаторій «Радон»  розташовано на березі річки Південний Буг в історичній та адміністративній частині міста, на території парку державного значення. Завітавши сюди, мимоволі  звернув увагу, що відпочивальники залюбки роблять знімки на пам’ять у мальовничій його частині на тлі респектабельних корпусів. Цікаво, що ланд?шафтний дизайн працівники закладу розробили самі, вклавши у створення санаторію душу. А збудували його на вільному місці, звівши із сучасних матеріалів і за новітніми технологіями єдиний архітектурний ансамбль, який об’єднав два спальні корпуси (сполучені критим переходом),  лікувально-оздоровчий комплекс, їдальню, концертний зал, аптеку, магазини. Тож у негоду зі спального комплексу можна пройти до лікувального, не виходячи на вулицю, що дуже зручно.

Усе тут зроблено задля людей — і пацієнтів, і працівників закладу. «Ми не думали, що буде так добре. Це перевершило наші сподівання. Скрізь чисто, медичний персонал працює професійно та якісно, умови проживання прекрасні», — поділилася враженнями італійка Сульбія Алоста.

Санаторій оснащено надсучасним обладнанням із Нідерландів, Німеччини, Італії, Чехії та Японії. Номери у спальних корпусах — одно- та двомісні, укомплектовані малайзійськими меблями. Тут  санвузол з душовою кабіною, кондиціонер, LCD-телевізор (кабельне телебачення), безшумний холодильник, телефон, фен, електрочайник, сейф. Є доступ до Wі-Fі. Коли вперше сюди прибули відпочивальники з Арабських Еміратів, де високий рівень життя і сервісу, то були приємно вражені.

— За 3,5 року нашої лікувальної та діагностичної роботи ми прийняли майже 16 тисяч осіб з 37 країн.  Прибувають до нас навіть зі США, Австралії та майже усіх європейських країн.  Багато приїжджають людей з Ізраїлю, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Росії,  Бахрейну, Саудівської Аравії. І, звичайно, оздоровлюються наші співвітчизники, — зазначив директор санаторію «Радон» АПНВП «Візит» Микола Андрейчук.

Бійців АТО прийняли безкоштовно

Зі слів Олени  Романенко, яка прибула на оздоровлення з Луганської області, дуже важливо, що санаторій оснащений новітньою лікувально-діагностичною апаратурою, а медичний персонал кваліфікований та доброзичливий. 

«Мені тут дуже подобається. Хочу приїхати сюди ще восени», — каже вона.

Як розповів Микола Андрейчук, наповнюваність закладу за рік у середньому становить 97% (дехто про такий показник лише мріє). А є відпочивальники — то і працівники двічі на місяць отримують зарплату, а до свят — премію.

«До нас приїжджають, бо цінують гостинність і високий рівень обслуговування. І тепер, попри події на сході країни, їдуть із Росії — з Москви й навіть із Чукотки», — сказав керівник.

Санаторій використовує широкий спектр лікувальних процедур на основі бальнеогрязелікування в оздоровленні опорно-рухового апарату,  серцево-судинної та нервової систем, шкіри, органів дихання, сечостатевої, дихальної систем, ендокринної та обміну речовин. Основний лікувальний чинник — радонова вода.

Радон — інертний газ, який завдяки властивостям  зумовлює протизапальну, знеболювальну, нормалізуючу та заспокійливу дію. Санаторій має дві власні свердловини радонової води. За бажанням відпочивальникам надають додаткові процедури.

До послуг пацієнтів — чудова оздоровча база із тренажерним залом, косметичний кабінет, різноманітна культурна програма. А в їдальні, яка має дієтичний зал, розроблено 485 найменувань страв. Готують їх по-домашньому  і лише зі свіжих та натуральних продуктів.

«Весь персонал закладу працює на повну ставку і чуйно ставиться до потреб пацієнтів: будуть вони — ми розквітатимемо. Показники роботи свідчать, що в нашого колективу добре майбутнє», — зазначив Микола Андрейчук.

Тішить, що в «Радоні», де сервіс європейський, відпочивають навіть посли іноземних держав та відомі актори. Безкоштовно (так вирішили власники закладу) тут уже пройшли курс реабілітації 156 бійців АТО з різних підрозділів Збройних сил. До речі, в санаторії відкрили куточок бойової слави, де на чільному місці зберігається альбом з розповідями про кожного бійця. «Від усієї душі висловлюю подяку санаторію «Радон» за чудову нагоду оздоровитися та зміцніти для подальшої боротьби за Батьківщину», — залишив у ньому запис солдат 80-ї окремої аеромобільної бригади ВДВ.

Насамкінець зауважимо, що з відкриттям санаторію, який надає якісні послуги, ми стали ближчі для світу, а 235 краян отримали роботу.