ДОЗВІЛЛЯ

Гарно, але страшно
 

Красиво, але страшно — перше, що промайнуло в голові, коли побачила маленьку рослинку з хижими «зубками». Невже така тендітна рослина справді харчується м’ясом?! Виявляється, ця зовні безневинна квітка  не поділяє принципів вегетаріанства, тому харчується виключно мухами і комахами. Про такі цікавинки  дізналась  на виставці орхідей та інших екзотичних рослин, яка розпочала свою роботу 16 лютого в Київському міському будинку природи.

Хоча за вікном панує зима, проте в цьому приміщенні пахне не те що весною, а літом.


 

Ще недавно ці квіти були екзотикою, зараз їх можна придбати в звичайному супермаркеті. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Відвідувачів виставки зустрічає експозиція із кактусів, трошки далі розташувались азалії, пальми, цикламени, орхідеї і екзотичні м’ясоїдні рослини. Не дивно, що найбільше відвідувачів, особливо дітлахів, сконцентрувалось біля цієї екзотичної експозиції, яку представив київський колекціонер Дмитро Сугак. 

Він не тільки показав свою колекцію всім охочим, а й розповів про складне життя квітів з тваринними інстинктами. Виявляється, що ці перебірливі гурмани не можуть пити звичайну воду, тому вживають  лише дистильовану або дощову. Щоправда, київська їм не смакує через надмірну забрудненість.

— Рослина, яка називається Сарацея Лейкофіла, — хижак. Її листя має вигляд своєрідного глечика, вкритого солодким нектаром, який приваблює бажаючих його скуштувати комах, — розповідає Дмитро. — Приміром, муха сідає на цей «глечик» і по слизьких волосках зісковзує вниз рослини, а там потрапляє в пастку, де є рідина, що розщеплює її в доступну для рослини форму. Після чого рослина усмоктує всі поживні речовини своїми стінками.

В такий незвичний спосіб рослина харчується. Така її хижість спровокована тим, що в природі вона живе на дуже бідних грунтах, тому отримати поживні речовини не має звідки. Ось так і виходить, що бідні рослини змушені поїдати комах. Проте варто зауважити, що хижі рослини не перебірливі в їжі й, щоб добре почуватися, їм достатньо з’їсти 5—6 мух за рік. Причому взимку ці рослини  взагалі не їдять.

 

Цим рослинам достатньо з'їсти 5-6 мух на рік, щоб почуватись добре. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

 

Поряд із сарацеєю розташувалась рослина під назвою Венерина мухоловка. Вона родом з Північної Америки, де живе на болотах. Проте якщо за нею добре доглядати, вона зможе існувати і в київській квартирі. Цю рослину  можна назвати довгожителем. В природі вона живе до 20 років. Харчі для себе  полює в дуже незвичний спосіб: комах приваблює солодкий нектар, який є всередині рослини. Комаха сідає в пастку і починає пити нектар, де є три чуттєвих волоски, і коли комаха торкнеться двох, то пастка закриється за одну восьму секунди. Коли комаха намагається втекти з пастки, вона щільніше закривається. Ця рослина теж витискає всі соки із комахи і вбирає поживні речовини стінками.

Відвідувачі не змогли оминути своєю увагою експозицію орхідей. Яскраві та насичені кольори цих донедавна екзотичних квітів вражали своєю красою та витонченим ароматом.

Молодший науковий співробітник Сирецького дендропарку Володимир Синьков зазначає, що серед українців особливо популярна орхідея фалінопсис. Цей сорт не дуже примхливий у «побуті», натомість радує своїх господарів неймовірно ніжними квітами цілий рік. Цікаво, що більшість білих, рожевих, бузкових фалінопсисів не пахнуть, виняток становлять жовті квіти.