На середину жовтня цього року на сайті Мінрегіону зареєстровано лише 27 угод про співробітництво громад. Такої роботи громади  потрібно навчати. Там, де вони не об’єднуються, у розв’язанні їхніх проблем допоможе співробітництво. Наприклад, між міськими та сільськими громадами для забезпечення жителів послугами. Закон «Про співробітництво громад» може стати тим місточком, по якому ці гуртування йтимуть об’єднуватися. Про це під час підсумкової конференції конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2015 році в Києві у клубі Кабінету Міністрів заявила експерт Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» Валентина Полтавець.

Конкурс «Кращі практики самоврядування» запроваджено в межах Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» з 2012 року. Другий рік поспіль організатор конкурсу — Мінрегіон. Одним із донорів, який підтримав цей проект, — Швейцарське бюро співробітництва в Україні.

Програми органів місцевого самоврядування з енергозбереження дають змогу економити ресурси. Фото Володимира ЗAЇКИ

Тематики на різний смак

Конкурс цей тематичний. Цього року його оголосили за трьома тематиками: «Співробітництво громад: практичні результати та вигоди», «Енергозбереження та ефективність» (їх заявляли й торік — вони не втратили актуальності), а також «Стимулювання економічної активності, створення робочих місць».

Нинішнього року подали 98 заявок від органів місцевих самоврядування (ОМС). Оскільки їхня якість була доволі висока, то до другого етапу оцінювання  потрапили 55 (56%), з яких відзначено 19.

«Цього разу не було заявок від обласних рад, максимальна кількість їхня надійшла за тематикою «Енергозбереження та ефективність» (це енергобезпека держави).  Якщо в попередньому конкурсі активнішим був схід країни, то нинішнього лідирують представники центральної та Західної України. Відзнаки отримали по три заявки від Вінницької, Львівської, Волинської  областей. Є регіони, які традиційно не надають заявок на конкурси, це також предмет для окремого аналізу (зокрема Закарпатська, Одеська області)», — каже експерт Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» Ігор Абрам’юк.

Конкурс  «Кращі практики» — один зі способів реагування на  виклики, які має долати Україна (зовнішня агресія, фінансово-економічна криза). Він свідчить, що люди за дефіциту ресурсів, можливостей роблять у своїх громадах великі речі.  Такі практики треба узагальнювати. Вони — хороший приклад для впровадження в інших громадах.

Допоможи собі сам

Серед відзначених кращих практик — проект-реконструкція дитсадка «Сонечко» на 230 місць у місті Семенівка, в якому не було ремонту 30 років.  «Семенівський район депресивний. Наше місто, в якому проживають 8,5 тисячі  людей, межує з РФ. Після реконструкції дитсадок зможе приймати дітей з навколишніх сільрад, які не мають власних дошкільних закладів. Загальна вартість проекту 8,5 мільйона гривень. Це колосальні для міського бюджету кошти — наш бюджет становить 2,5 мільйона гривень на рік. У разі реалізації проекту у місті Семенівка його жителі відчують, що реформи в Україні є», — розповідає міський голова міста Семенівка Чернігівської області Олександр Бичков.

За його даними, на фінансування проекту залучено 60 тисяч  гривень від громади, 3 мільйони гривень з Державного фонду регіонального розвитку і $40 тисяч від ЄС.

А от у Новоборівській селищній раді (Володар-Волинський район Житомирської області) громада ініціювала відродження пожежної частини — «Співробітництво громад в організації пожежної місцевої охорони в селищі міського типу Нова Борова». Річ у тім, що 1953 року у цьому селищі діяли три пожежні частини. До 2003-го  їхні працівники виїжджали на виклики, рятували майно та людей. Але через економічну нестабільність вирішили, що для невеликого Володар-Волинського району вистачить і двох пожежних частин, які розташовані на відстані 11 і 13 км від Нової Борової. Територія, на якій міститься пожежна частина, поступово занепадала. З ініціативою відродити пожежну частину виступили козаки Поліського козацького куреня. У 2010 році на зборах жителів селища вирішили поновити її роботу.

«На сесії селищної ради спільним рішенням громади ми заснували Новоборівську пожежну охорону (НПО). Фінанси на її утримання надали з місцевого бюджету. А з 2012 року почали укладати договори про утримання з шістьома суміжними сільськими радами. За 2,5 року існування НПО загальний обсяг фінансування становить 800 тисяч гривень, з яких кошти селищного бюджету — близько 600 тисяч гривень, а фінансування з сільських бюджетів — майже 200 тисяч гривень», — ділиться досвідом Новоборівський селищний голова Григорій Рудюк.

«Енергоефективність — це п’ятий дармовий вид палива, який дає змогу економити ресурси. В цій тематиці взяли участь 47 рад, з яких лише 21 міська. Це дивний результат, бо в країні існує Асоціація «Енергоефективні міста України», де майже 50 членів!» — обурюється експерт Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» Вадим Прошко.

Цінність конкурсу «Кращі практики самоврядування» в тому, що він дає певний зріз ситуації  в Україні. Тому експертному середовищу слід вивчати не тільки  досвід лідерів ОМС, а й проекти, які  не стали переможцями.