Людям, які проживають на нещодавно звільнених від терористів територіях, як-от у Слов’янську та Краматорську, дуже важливо отримати не лише світло, воду, продукти харчування, а й гроші: пенсії, соціальні виплати, зарплати, стипендії тощо, які їм не виплачували вже кілька місяців. Як саме і в які терміни це відбуватиметься, розповіли міністр соціальної політики Людмила Денісова та голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз.

— Пенсії припинили виплачувати у цих населених пунктах

20 травня через те, що їх захопили терористи. Інфраструктура — банки, пошта — не працювала, тож люди не могли отримати свої гроші. І ось нині, коли їх звільнили від окупантів, завдяки Державному казначейству кошти електронним шляхом перерахували в банки, зокрема й в Ощадбанк, який забезпечує готівкою Укрпошту, — поінформувала Людмила Денісова.

Там, де працює пошта, люди вже отримують виплати. Фото Володимира ЗAЇКИ

І додала, що саме у Краматорську та Слов’янську 80% пенсіонерів отримують пенсію на банківські картки. Тож коли банки на цих територіях запрацюють та налагодиться система електронних платежів, люди одразу матимуть змогу піти туди й отримати свої гроші. До речі, зробити вони це можуть не лише за місцем проживання, а в будь-якому населеному пункті України. Решта ж пенсіонерів, які отримують гроші через «Укрпошту», що вже поновила свою роботу в цих містах, таку змогу мають уже з 6 липня. Саме тоді, попри вихідний день, було перераховано 57 із 251 мільйона на ці виплати. Ощадбанк докладає всіх можливих зусиль, аби забезпечити пошту грошима. А ще військові та органи МВС пильнують, щоб зберегти ці кошти.

Тетяна Слюз уточнила, що 6 липня гроші для жителів Краматорська і Слов’янська було перераховано в Донецьке відділення філії Ощадбанку України. Тобто платежі не йшли через казначейство. Вона наголосила, що напряму працює з Пенсійним фондом, Мінсоцполітики та Ощадбанком, щоб люди могли отримати свої гроші. Але тим, хто отримує гроші на картку, простіше, бо їх поцупити складно. А ось той, хто отримує готівкою, часто потрапляє в ситуацію, коли грошей немає, адже на інкасаторські машини було здійснено напад і готівку банально вкрали. Проте казначейська служба Слов’янська поки ще не відновила роботу через те, що у місті немає світла та  зв’язку. Коли вони відновляться, гроші будуть одразу перераховані.

Проте з 6 липня вже профінансовано пенсії за перші 7 днів липня цього року. З 7 липня почали виплачувати гроші за червень. Залишилося погасити заборгованість з 20 травня, яка буде виплачена, за словами посадовця, найближчим часом. Що ж до зарплат та інших захищених статей видатків бюджетних установ, то тут процедура така: казначейство дещо схоже на банк, але видатки проводить за безготівковим розрахунком, тобто асигнації тут не застосовують. Представник будь-якої державної установи — дитсадка, школи, ВНЗ, лікарні тощо — приносить платіжне доручення на виплату зарплат чи пенсій. І, відповідно, кошти перераховуються туди за вказаними реквізитами певних банків, де ці люди потім отримують уже готівку. Банки для цих виплат визначають шляхом проведення конкурсу із Нацбанком. Тобто вони свою роботу зробили — належні кошти за конкретними реквізитами перерахували. Людям залишилося їх отримати. Але казначейство не впливає на те, коли саме банки відновлять свою роботу. Особливо у Слов’янську, де для цього потрібні світло і зв’язок. Лише можна сподіватися, що відбудеться це найближчим часом.

А ще голова Держказначейства наголосила, що проблему нині слід розглядати набагато глибше, ніж виплати пенсій та соціальних допомог лише у Краматорську та Слов’янську. Так, до 4 липня через казначейство перераховували кошти на захищені статті видатків по всіх територіальних підрозділах, за винятком трьох регіонів на Донеччині та двох регіонів на Луганщині.

— Адже, зважаючи на ситуацію, яка склалася за минулі вихідні з передислокацією терористів у напрямку обласних центрів, ми вимушені були тимчасово призупинити з 7 липня виплату всіх грошових видатків у містах Луганську та Донецьку — в усіх територіальних підрозділах. Це тимчасовий захід, щоб уряд зміг проаналізувати, як слід діяти далі, адже маємо тут непоодинокі випадки викрадення великої кількості готівки, — наголосила Тетяна Слюз. — Бо ці гроші мають доходити до кінцевого адресата — пенсіонера або людини, яка має право на соцвиплати, або бюджетного працівника. І нині слід відпрацювати програму, за якою ці кошти потраплятимуть не до бандитів, а до тих, кому власне вони мають належати.

До речі. В Україні почав роботу урядовий сайт для переселенців — http://vpo.gov.ua. Там є всі контактні телефони та інша важлива інформація, зокрема, опція пошуку житла.