Барикади в центрі Києва перестали бути осередками протистояння. Сонячного, хоч і доволі прохолодного вчорашнього ранку це зрозуміли всі кияни, які вперше за останній тиждень спокійно вийшли з підземки станції метро «Хрещатик» на вулицю Інститутську. Споруджені з усього, що можна було стягнути для зміцнення позицій Майдану, вони ще довго залишатимуться німими свідками страшних подій, пережитих столицею. Героїзму й віри у гідне майбутнє своєї Батьківщини простих людей і переляку за збереження можновладних крісел та виконанням злочинних наказів — тих, хто уявляв, ніби має право безкарно вершити долі народу.

Попереду  ще більше зобов’язань 

Безліч живих квітів вкривають барикади, рясніють на колючому дроті й настовбурчених металевих «їжаках», які донедавна слугували захистом від ймовірних атак силовиків. І люди продовжують нести букети. Входи до навколишніх державних установ також рясно вкриті імпровізованими квітниками з тендітними на вітрі вогниками поминальних лампадок.

Не треба тримати напоготові перепустки чи службові посвідчення. Бійці самооборони не чинять жодних перешкод людям прямувати на роботу. Лише мовчки спостерігають за вервечками службовців. На вулиці стало справді легше дихати і в прямому, і в переносному сенсі. З урядового кварталу і прилеглих вулиць вивітрилася разом із димом від автомобільних покришок атмосфера невизначеності. Це видно з людських облич.

І це відчуття оновлення атмосфери в країні не затьмарюють свідчення минулих вуличних боїв. Нікого не відлякують обгорілі скелети вантажівок, якими колишні бонзи відгороджувалися від власного народу, чи задимлені фасади будинків. Нарешті за кілька місяців можна без проблем пройтися Садовою і Шовковичною. Колись кремезні КрАЗи й ЗІЛи зараз, стоячи на ободах, нагадують подоланих билинними богатирями злих потвор з дитячих казок. На їхніх безпорадних скалічених остовах — також квіти. Багато квітів і патріотичні написи: «Зека геть! Виконано!»

Тим часом виконувач обов’язків глави МВС Арсен Аваков від себе особисто та від імені колегії міністерства висловив співчуття рідним і близьким загиблих у протистояннях. «Це біль не лише Ваш, а й усієї держави. Сім’ї правоохоронців, які загинули, отримають гарантований соціальний захист, а постраждалих буде забезпечено всім необхідним. Однак ніщо і ніхто не поверне синів матерям, а батьків дітям. Ми схиляємо голови у жалобі та висловлюємо співчуття близьким і рідним загиблих, — йдеться у співчутті. — Запевняємо, що докладемо всіх зусиль для покарання тих, чиї дії чи бездіяльність призвели до найстрашнішого — кровопролиття та смерті у мирний час».

Зі свого боку Верховна Рада 21 лютого ухвалила Закон «Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей». Ним зокрема передбачено допомогу у зв’язку зі смертю члена сім’ї, який брав участь в масових акціях громадянського протесту, за умови, що смерть безпосередньо пов’язана з участю в масових акціях громадянського протесту — один мільйон гривень; у зв’язку із завданням тяжких тілесних ушкоджень учасникові масових акцій громадянського протесту — сімсот тисяч гривень; у зв’язку із завданням тілесних ушкоджень середньої тяжкості учасникові масових акцій громадського протесту — п’ятсот тисяч гривень; у зв’язку із завданням легких тілесних ушкоджень, побоїв, мордувань учасникові масових акцій громадянського протесту — двісті тисяч гривень; у зв’язку із знищенням або пошкодженням майна учасника масових акцій громадянського протесту — в розмірі витрат, необхідних для відновлення майна або придбання майна аналогічної вартості.

Верховна Рада повернула до державної власності Межигір’я. Минулих вихідних усі бажаючі отримали можливість  відвідати розкішний маєток Віктора Януковича. Фото з  сайту image.tsn.ua

Страуси не винні

А напередодні українському народові відкрилися очі на життя-буття сучасних царів, з кричущим несмаком облаштоване за рахунок кожного українця. Не переказуватимемо того відчуття шоку, відрази, гніву, яке сколихнуло нас від побаченого в угіддях можновладців. Усі все побачили, всі все зрозуміли. Ось куди канули мільярди народних грошей. Ось чому від браку ліків помирають діти в онкологічних диспансерах. Ось чому ледь животіють наука, культура, освіта. Ось де треба шукати сліди заборгованості із соціальних виплат, заробітних плат, шахтарських «регресів». Ось де приховано першопричину гірняцьких смертей на виробництві.

Цей перелік можна продовжувати безкінечно. Цинічна брехня й блюзнірська посмішка удільного князя — на одній шальці терезів. Нещасні очі хворих на рак діток і жменька апельсинів з барського плеча — на іншій.

Утім, це лише вершина грабіжницького корупційного айсберга. Основу його варто пошукати на закордонних рахунках у банках Європи та різноманітних офшорів. 

На телеекранах під готельною стіною колишній і, сподіваємося, останній володар Межигір’я ще шукав шляхів збереження гарної міни за нікудишньої гри, намагаючись звинуватити у бандитизмі свій колишній народ. Обіцяв не полишати Україну, заручитися підтримкою частини населення держави. Але це скиглення вже не сприймалося. Забракло навіть сміливості виступити перед з’їздом депутатів усіх рівнів, ініційованому харківськими колегами по партії. Либонь, тому рішення цього зібрання кардинально відрізнялися від анонсованих, що не на таку страусячу реакцію Віктора Януковича очікували керівники Харкова та області.  

Після відкриття на загальний огляд згаданої резиденції, розкішного автомобільного музею, відео з камер спостереження, де зафіксовано хаотичну втечу цього «сміливця» та його свити, шляху назад немає. Останнім цвяхом у політичну домовину цієї зграї стало неочікуване для неї звільнення з тюрми Юлії Тимошенко. Слабкість тренованого здорованя й виплеканої ним системи тотального залякування остаточно розбилася об міцність духу однієї хворої, але сильної та незламної жінки.

Нарешті вчора виконуючий обов’язки глави МВС Арсен Аваков сповістив про оголошення Віктора Януковича у розшук. Шкода лише екзотичних і красивих тварин, які не з власної волі опинилися у вольєрах приватного межигірського зоопарку. Вони точно не винні, що їх зрадив господар…

Країна живе  і працює

Протягом вихідних Верховна Рада працювала у напруженому режимі, результатом чого стало схвалення низки важливих документів. Так, народні депутати ухвалили постанову «Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів Президента України». У документі зазначається, що президент Віктор Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення  конституційних повноважень та є таким, що не виконує свої обов’язки. При цьому позачергові вибори глави держави призначено на 25 травня 2014 року. До обрання нового президента виконання обов’язків глави держави відповідною постановою парламенту покладено на Олександра Турчинова, якому трохи раніше довірили й посаду Голови Верховної Ради.

У суботу спікер парламенту звернувся до народу України. За словами Олександра Турчинова, нині перше завдання чинної влади полягає у припиненні протистояння, відновленні управління, керованості та правопорядку в країні. Крім того, необхідно дати жорстку відсіч будь-яким проявам сепаратизму та зазіханням на територіальну цілісність України.

Для забезпечення правопорядку Верховна Рада призначила тимчасово виконуючого повноваження міністра внутрішніх справ (Арсена Авакова) та уповноважених з контролю за діяльністю: Генеральної прокуратури (Олега Махніцького), міністерства оборони (Володимира Заману), Служби безпеки (Валентина Наливайченка). «Це означає, що силові структури перестали загрожувати життю, здоров’ю та безпеці громадян України», — заявив Олександр Турчинов.

Серед першочергових завдань визначено подолання економічної кризи. «Завдання нового уряду — зупинити сповзання країни у прірву,  стабілізувати валютний курс, гарантувати своєчасні виплати зарплат, пенсій, стипендій, повернути довіру інвесторів, сприяти розвитку підприємств та створенню нових робочих місць», — наголосив спікер парламенту.

Пріоритетом залишається повернення України до курсу на євроінтеграцію. Водночас Олександр Турчинов висловився про готовність до діалогу з керівництвом Росії, «щоб побудувати стосунки з цією країною на новій, справді рівноправній і добросусідській основі, яка визнає та враховує європейський вибір України».

До речі, кадрові зміни торкнулися не лише силового блоку Кабінету Міністрів. Зокрема, Верховна Рада звільнила від виконання обов’язків  міністра закордонних справ Леоніда Кожару, міністра охорони здоров’я Раїсу Богатирьову, міністра освіти і науки Дмитра Табачника.

Окремою постановою головний законодавчий орган звільнив з ув’язнення Юлію Тимошенко. Вже за кілька годин після ухвалення цього рішення екс-прем’єр-міністр виступила з головної сцени Майдану Незалежності. Невдовзі у ЗМІ було розповсюджено заяву, в якій Юлія Тимошенко попросила не розглядати її кандидатуру на посаду глави уряду. Консультації щодо формування коаліційного уряду тривали і протягом вчорашнього дня, і вже сьогодні, 25 лютого, Україна з великою вірогідністю може отримати новий склад Кабінету Міністрів. 

Юрій МЕДУНИЦЯ,
Вадим ПРОЦИШИН,

«Урядовий кур’єр»