Щоб і на сході, і на заході, і в центрі України всі люди, які потребують допомоги та підтримки держави, отримали її, я можу з упевненістю стверджувати: у соціальній сфері ніхто не опустив рук. Навпаки, всі, хто взяв на себе зобов’язання допомагати людям, працюють сьогодні з подвоєною та навіть потроєною енергією, —наголосила міністр соціальної політики Наталія Королевська під час селекторної наради щодо стану соціальної сфери.

Вона зауважила, що хоча в окремих ситуаціях буває дуже складно, але всі працівники соціальної сфери розуміють, що в питанні допомоги найбільш знедоленим людям компромісів бути не може. Вона підкреслила, що всі соціальні виплати за січень повністю здійснено. Всі 13,7 мільйона пенсіонерів отримали кошти за графіком і в повному обсязі. Всього в січні виплачено 21,2 мільярда гривень пенсій. Майже 4 мільйони сімей отримали 3,4 мільярда гривень державної соціальної допомоги. Також перераховано на виплати понад 1,4 мільярда гривень з фондів соціального страхування. Нині робота міністерства і органів соціального захисту на місцях сконцентрована на тому, щоб і в лютому система працювала стабільно.

Наталія Королевська також виділила кілька пріоритетних завдань для соціальної сфери на найближчий час. Зокрема, це своєчасність подачі заявок на фінансування допомог і пенсій за лютий, а також надання в органи казначейства відповідних платіжних доручень. Вчасно також повинні призначатися і виплачуватися субсидії на послуги ЖКГ.

Міністр нагадала, що у лютому всі сім’ї з дітьми, які отримують допомогу з малозабезпеченості, одержать підвищені виплати. Зокрема, цього року рівень забезпечення прожиткового мінімуму для дітей зріс до 85% проти тогорічних 75%. Крім того, доплата на дітей від 3 до 13 років зросла до 250 гривень, а на підлітків від 13 до 18 років — до 500 гривень. Відповідні зміни передбачені державним бюджетом на 2014 рік. Водночас Наталія Королевська наголосила, що держбюджет був ухвалений тільки в середині січня, а тому перерахунок виплат здійснюватиметься вже у лютому. І у зв’язку з цим місцевим управлінням соціального захисту необхідно провести перерахунок призначеної допомоги малозабезпеченим сім’ям, не чекаючи звернень від них, а також забезпечити доплату допомоги за січень поточного року в лютому.

Якщо мама отримує державну допомогу вчасно, дитина почувається захищеною. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Щодо підготовки впровадження нової процедури оформлення допомоги при народженні дитини міністр зазначила, що процедура ця має бути спрощеною — людина приходить до органів соцзахисту один раз, подає одразу всі документи і допомога нараховується в автоматичному режимі. Закон з цього приводу, а також з приводу спрощення процедури реєстрації новонароджених прийнятий та набуває чинності з 2 лютого. А проект постанови, що чітко визначить, як цей закон має працювати, уряд розгляне 5 лютого.

Окрему увагу посадовець приділила погіршенню погодних умов в Україні. І наголосила, що у зв’язку з цим кожен керівник регіональних служб соціального захисту має особисто контролювати роботу пунктів обігріву та інших об’єктів соціальної інфраструктури.

Вона поінформувала, що нині  в регіонах діють майже 900 оперативних штабів, які координують роботу підрозділів місцевих органів влади, що відповідають за нормальну роботу установ і закладів, де постійно проживають люди. На вулицях діють 1,3 тисячі патрульних бригад. Працюють понад 700 пунктів роздачі гарячої їжі та майже 1,5 тисячі пунктів обігріву. Проведено понад 260 тисяч додаткових обстежень самотніх і самотньо проживаючих людей похилого віку та інвалідів. Завдяки цій роботі виявлено майже 130 тисяч осіб, які потребували допомоги, 120 тисяч з яких таку допомогу вже отримали.

Урядовець  доручила посилити контроль за діяльністю стаціонарних установ, де постійно проживають люди, забезпечити заклади дизельними генераторами, розчистити під’їзні шляхи для безперебійної подачі продуктів харчування і перевірити запаси продуктів, медикаментів, теплого одягу та інше.

Вона також зазначила, що  від ускладнення погодних умов на минулому тижні постраждали і деякі установи соціальної сфери. Зокрема, в Миколаївській області залишилися без світла Лупаревський психоневрологічний інтернат, де проживають 150 осіб, і стаціонарне відділення Березанського районного територіального центру, де постійно знаходяться 17 осіб.

 У цілому, як підкреслила Наталія Королевська, ситуація знаходиться під контролем. «Проте ми не маємо права втрачати пильності. Ми відповідаємо за тисячі людей і повинні бути готові до будь-якої несподіванки», — наголосила вона.

Докладніше  про наслідки погіршення погодних умов читайте на 5-й сторінці «УК».