Наявність сланцевого газу в Україні ще треба підтвердити відповідними геологорозвідувальними роботами. Як відомо, тендер на це і можливий видобуток виграли дві іноземні компанії. Одна з них найближчим часом приступить до роботи,  інша зіткнулася з певними проблемами. Кореспонденти «УК» спробували розібратися у цій ситуації. 

Голосування «сланцевого» питання в Івано-Франківській обласній раді окреслило низку владних проблем держави.

Одразу про головне: Прикарпаття не проти сланцевого газу і, безперечно, за енергетичну незалежність держави, яку певною мірою може забезпечити розробка сланцевих газоносних горизонтів. Усе, що хоче густозаселений і взірцево екологічно чистий регіон, — отримати гарантії безпеки довкілля і реальний економічний зиск від експлуатації своїх надр, принаймні для жителів тих районів, що потрапили в газоносну Олеську ділянку, де іноземний інвестор має розгорнути видобувні роботи.

Саме ці акценти домінували у виступах депутатів Івано-Франківської обласної ради на нещодавньому, можна сказати, епохальному пленарному засіданні її чергової сесії. Місцева представницька влада не погодила запропонований Кабміном проект угоди про розподіл вуглеводнів з Олеського родовища, створивши мало не міжнародний прецедент. «За» проголосувало 40 депутатів із 87 зареєстрованих, і то цілком імовірно, лише через небажання отримати тавро «агента Газпрому», який у разі «завалу» рішення обіцяли представники виконавчої влади різних рівнів.

Мотивація івано-франківських депутатів цілком слушна і справедлива: документ потребує доопрацювання з урахуванням зауважень спеціально створеної в області робочої групи у складі понад 50 поважних спеціалістів різних галузей. Поки що ж Київ ігнорував усі 138 конструктивних пропозицій Івано-Франківська юридичного, фінансово-економічного, екологічного і навіть суто технічного характеру, які аж ніяк не можна назвати містечковим політичним гендлярством.

Фото з сайту gazeta.eot.su.

До всього, готуючи документ, урядова Міжвідомча комісія працювала без представників Галичини. Хоча слід зазначити, що область загалом дуже відповідально підійшла до опрацювання запропонованого урядом газового інвестиційного проекту. В районах, що опинилися в колі глобальних енергетичних інтересів, відбулися громадські слухання, засідання органів місцевої влади. Тож природно, що «сланцева» сесія облради дала протокольне доручення своєму голові Василеві Скрипничуку звернутися з пропозицією до Кабінету Міністрів врахувати усі поправки і зауваження депутатів облради, внести відповідні зміни в угоду про розподіл продукції і знову направити документ на розгляд депутатського корпусу.

Ще одна конкретна пропозиція до уряду: на рівні з представником американської нафтогазодобувної компанії «Шеврон Юкрейн Б.В.» і ТОВ «Надра Олеська», що виступає від імені України, ввести повноправним учасником проекту комунальне підприємство «Прикарпаттясланцгаз» і за рахунок прибутків від реалізації видобутого газу поповнювати місцеві бюджети і фонди задля розвитку громад краю.

Хоч і на цьому етапі Прикарпаття не позбавлене фінансової уваги. Певно, ще ніколи область не чула стільки «дорогих» обіцянок одразу. В обмін на «сланцеву» угоду «Шеврон» готовий надати Івано-Франківському національному технічному університету нафти і газу 10 мільйонів доларів на екологічні дослідження, а також «0,5—1 мільйон доларів щороку на потреби громад в межах або поблизу договірної дільниці». Уряд виявив досі не чувану в таких випадках щедрість і запропонував області 10% видобутого газу.

Чи залишатимуться ці пропозиції в силі після того, як область «проявила характер»? Реакція Києва була жорсткою. Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький зопалу навіть заявив про плани вирішувати такого рівня питання в обхід обласних рад — одразу через рішення парламенту. 

Проте пристрасті з обох боків потроху вгамовуються, і приходить розуміння, що у видимому на перший погляд протистоянні Івано-Франківської обласної ради і уряду України територіальна громада області найперше прагне розуміння столиці в питаннях захисту своїх життєво важливих інтересів.

— Якщо зауваження буде враховано й уряд дослухається до порад робочої групи, внесе зміни до угоди, то я переконаний, що депутати проголосують позитивно під час її повторного розгляду, — запевнив голова облради Василь Скрипничук.

Насамперед — екологія

Віталій ЧЕПІЖКО,
«Урядовий кур’єр»

Саме в цьому питанні намагалися розібратися енергетичні експерти під час «круглого столу», які обговорювали  перспективи видобутку сланцевого газу в Україні. Темою для дискусії стала відмова депутатів Івано-Франківської облради дати дозвіл на видобуток сланцевого газу на Прикарпатті американській компанії Chevron.

«Напевно, одним з чинників справді є екологія, — таку думку висловив енергетичний експерт Юрій Корольчук. — Сланцевий газ успішно видобувається у США, в інших же країнах тривають розвідувальні роботи. Втім, нині навіть у США немає однозначної відповіді, яку  саме шкоду потенційно може завдати видобуток такого газу через 20—50 років. А другий  чинник  банальний — це те, що певні політичні сили в Львівській  та Івано-Франківській  облрадах намагаються вибити для себе велику фінансову дотацію від компанії Chevron. Йдеться про гроші, які компанія дасть як компенсацію для екології — на ремонт доріг, для інших робіт, які вона проводитиме на земельних ділянках. Цих коштів, напевно, мало політичним силам, і вони хочуть отримати більше. З одного боку, така думка теж має право на існування, оскільки не відомо, якої шкоди може завдати видобуток сланцевого газу. Якщо порівняти з традиційним ресурсом, то «Нафтогаз України», який веде роботи в Івано-Франківській та Львівській областях, також щорічно сплачує кошти як компенсацію. Отже, повертаємося до того, що сьогодні Львівська та Івано-Франківська облради просто хочуть отримати більше від Chevron, і екологія, швидше за все, може відійти на другий  план. Проте, вважаю, найближчим часом угоду про розподіл продукції буде підписано, тобто місцеві влади дадуть згоду на договір про розподіл продукції і Chevron почне перші роботи на Олеській ділянці», — стверджує експерт.

Водночас у компанії Chevron заявили, що переговори з нашою державою про видобуток сланцевого газу з Олеського родовища не можуть тривати довго. Саме тому енергетичний гігант почав розглядати перспективи його видобутку в інших країнах.

У свою чергу, міністр енергетики України Едуард Ставицький заявив, що це  звичайний робочий процес. До питання розробки Олеського родовища Івано-Франківська обласна рада повернеться в середині вересня.

Загалом екологічне питання було одним із головних. Наприклад, екс-міністр палива та енергетики Сергій Єрмілов сказав, що Україна може видобувати сланцевий газ без шкоди для навколишнього середовища. «Його видобуток практично не впливає на навколишнє середовище. Тому що ті заходи, яких вживають американські корпорації, показали, що ні з точки зору використання природної води, ні з точки зору забруднення навколишнього середовища шкідливого впливу немає», — констатував він. Як приклад навів видобуток газу в американському штаті Пенсільванія. «У цьому штаті видобувається 65 мільярдів куб. метрів сланцевого газу. Якщо порівняти з Україною — це те, що ми намагаємося отримати з різних джерел, а їх на сьогоднішній день два — власний видобуток і російський газ — та ще незначна частина, яку купуємо в Європі», — каже пан  Єрмілов. Додавши, що депресивний штат Пенсільванія отримав   друге дихання з початком видобутку газу: створено нові робочі місця, розвивається економіка.

Успішність проекту можлива тільки при досягненні консенсусу через цивілізований компроміс між усіма учасниками і сторонами угоди. Уряд уже пішов назустріч територіальній громаді — в угоду про розподіл продукції включено пункт про передачу області 10% коштів прибутку від видобутку газу. Крім того,  компанія Сhevron як переможець конкурсу на першому етапі розвідки вкладе в проект 350 мільйонів доларів, на першому етапі видобування — 3 мільярди доларів. Будуть створені тисячі робочих місць, розроблена програма соціального забезпечення населення та інше. Сама угода може стати доленосною для України, адже забезпечить енергетичну і економічну незалежність держави, розвиватиметься  дорожнє будівництво, а місцеві бюджети зможуть отримувати додатково від 500 — 700 млн гривень щорічних надходжень.

У той же час експерт-економіст Олександр Жолудь висловив сумніви в озвученій сумі інвестицій, яку Chevron має намір вкласти у видобуток сланцевого газу. «Таку суму загалом вкласти можна. Однак чи справді існує договір на таку суму, — з цього приводу в мене виникають сумніви. Тому що при такій цифрі, швидше за все, контрольний пакет нового підприємства з видобутку сланцевого газу повинен бути в Chevron», — зазначив Жолудь у коментарях для ЗМІ. «Якщо ми  згадаємо про колишні прямі іноземні інвестиції в нашу країну, коли купувалися контрольні пакети підприємств, то інвестицій такого розміру в нас ніколи не було. Найбільшою інвестицією донині вважається купівля «Криворіжсталі», яка становила 4,8 мільярда доларів. Ці цифри навіть порівнювати складно. Тому, швидше за все, названу суму завищено», — підсумовує експерт.

Тут варто  згадати і про політично — економічний підтекст видобутку сланцю. Наш  стратегічний партнер Російська Федерація чудово розуміє, що з появою можливості видобутку Україною альтернативного газу вона втратить найбільшого споживача свого блакитного палива і важелі тиску на політичні рішення нашої держави.

Поки верстався номер. Мінекології та Chevron пішли на поступки Івано-Франківській і Львівській облрадам за проектом угоди про розподіл продукції (УРП). Новою редакцією угоди передбачено  передання в розпорядження облрадам 10-відсоткової частки держави у прибутку від реалізації вуглеводнів. Згідно із листом, повністю враховано 14  пропозицій і зауважень облрад, частково — 35.

ОФІЦІЙНО

Видобуток газу створить нові робочі місця

Михайло ВИШИВАНЮК,
голова Івано-Франківської облдержадміністрації:

— Видобуток сланцевого газу — це запорука економічної та політичної незалежності України. З ним ми можемо отримати абсолютну і повну незалежність від свого близького сусіда. Нині сланцевий газ видобувають США, Канада, почала видобувати Польща, дали свою згоду на видобуток країни Балтії, Болгарія та Румунія. Хіба ми гірші? До того ж маємо можливість вивчати досвід цих країн.

Найбільший спротив, який ми отримуємо з цього питання, — це контрполітика «Газпрому», який прагне за будь-яку ціну зберегти свої позиції на ринку України. Зазначу, що у канадській провінції Альберта, де наша делегація нещодавно перебувала з офіційним візитом, завдяки розробці сланцевих родовищ вартість газу становить 120 доларів за тисячу кубометрів.

Видобуток сланцевого газу створить на Прикарпатті нові робочі місця, бюджет області додатково поповниться щонайменше на 700 мільйонів гривень щороку, а іноземні компанії взяли на себе зобов’язання брати участь у впровадженні на території області соціальних проектів.