Тут після тривалої перерви представили близько 60 творів мистецтва Давньої Греції, Етрурії та Риму з музейного зібрання. Вік «найстарших» предметів — понад три тисячі років, «наймолодших» — близько 1700. Серед них є вишукані розписані вази, теракотові статуетки, мармурові портрети, скляні флакони й келихи. Більшість експонатів походить із колекції Богдана та Варвари Ханенків, решта передані до музею протягом ХХ століття з інших установ та археологічних розкопок.

У кожного з виставлених предметів — власна історія, саме тому музейники щотижня обирають об’єкт, про який розповідають докладніше. Але за кожним з них — роки побутування, століття забуття й десятиліття досліджень. Кожен є частиною грандіозної мозаїки античної культури, тому випромінює притаманні лише їй величний спокій та гармонію — співмірні людині й такі потрібні нам у непевному сьогоденні.

Не віриться, що ці мистецькі вироби свого часу були ужитковими речами. Фото Володимира ЗAЇКИ

Богдан Ханенко захопився античним мистецтвом уже після першого з ним знайомства: «...Я ходив по музеях, дивився на мармури, на давні бронзи, глиняні вази, але не розумів значення побачених предметів; відчуваючи їхню красу, я дійшов до усвідомлення, що моє уявлення про мистецтво було неповним…» А вже за чверть століття його власна антична колекція складалася з творів, що до сьогодні зачаровують і відвідувачів музею, і самих музейників.

Грецькі теракотові статуетки пам’ятають те, що відбувалося понад 5 тисяч років тому. Фото Володимира ЗAЇКИ

Поняття «античність» стосується культури Давньої Греції та Риму і вже кілька століть ототожнюється з найвищими злетами творчого генія. Вплив античної філософії, літератури й мистецтва на європейську цивілізацію, а почасти й на культуру країн Сходу був настільки сильним, що сьогодні більшість винаходів античної доби — від водопроводу до демократії та клятви Гіппократа — ми сприймаємо як щось природне, таке, що «існувало завжди». За повідомленням прес-служби музею, щотижня в музеї відбуваються  кураторські екскурсії Катерини Чуєвої, під час яких можна більше дізнатися про античну культуру.