Прогнозованого експертами й фінансовими аналітиками на осінь цього  року  і такого очікуваного нашими ворогами дефолту не станеться, оскільки українській владі вдалося досягнути домовленості про реструктуризацію майже 19 мільярдів доларів і списання 20% боргу, або майже 4 мільярдів доларів. Терміни погашення  тієї частини боргу, що не буде списана, переносять з  2015—2023 років на 2019—2027 роки. Тобто Україна не сплачуватиме основну суму боргу до 2019 року, повідомив учора, відкриваючи урядове засідання, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. А міністр фінансів Наталія Яресько, відповідальна за переговори з кредиторами, назвала угоду про реструктуризацію найбільш вигідною з можливих і такою, що є виграшем для обох сторін.

Україна використає меншу кількість коштів на погашення боргу, накопиченого попередньою владою, і зможе спрямувати цей ресурс для фінансування пріоритетних потреб держави, перш за все соціальних видатків і національної оборони. «Шість місяців тому наша команда під керівництвом міністра фінансів Наталії Яресько вступила в нерівні переговори з кредиторами. За останні п’ять років не ми взяли зовнішніх кредитів на суму близько 40 мільярдів доларів США. Це неймовірне ярмо на держбюджет і на кожного громадянина країни.

З нагоди перемоги на фінансовому фронті Арсен Аваков подарував Наталії Яресько розписану гільзу від 120-міліметрового снаряда, а Арсеній Яценюк — квіти. Фото УНIAН

Мало хто сподівався, що Україна успішно завершить переговори із зовнішніми кредиторами», — не приховував емоцій Прем’єр. За його словами, вартість обслуговування кредитів не підвищується в загальному обсязі витрат, які здійснює держбюджет. Найближчі чотири роки Україна не погашатиме тіло кредиту. Реструктуризація також передбачає зниження відсотка за євробондами до 7,75%.

Крім того, за словами міністра фінансів Наталії Яресько, Україна має намір здійснити випуск нових боргових паперів, які будуть прив’язані до зростання економіки України. Ці нові цінні папери використовуватимуться тільки з 2021 року і стануть механізмом зацікавленості інвесторів у відновленні України. Наталія Яресько зазначила, що при зростанні ВВП на 3—4% кредитори отримають додатково 1% до виплат, а при зростанні ВВП на 4% і більше отримають більше. «Така ситуація називається win-win — і для кредиторів, і для нашої країни», —  сказала вона.

На позачерговому засіданні в четвер уряд одностайно підтримав умови реструктуризації зовнішнього комерційного боргу країни, яких Міністерство фінансів досягло з комітетом кредиторів. Кабінет Міністрів передасть відповідний законопроект про реструктуризацію боргів у парламент наступного тижня. Після прийняття рішення у Верховній Раді Україна зможе розпочати юридичне оформлення реструктуризації.

Насамкінець Прем’єр повідомив, що нині уряд працює над внесенням змін до державного бюджету: зекономлені від реструктуризації державного боргу України кошти можна спрямувати на підвищення соціальних стандартів населення.

«Якщо реструктуризацію буде завершено, то об’єктивно частина коштів буде заощаджена, в тому числі й та, яка витрачалася на обслуговування зовнішнього державного боргу. Ми разом з міністром фінансів і Президентом країни працюємо над тим, щоб частина зі списаних і зекономлених коштів пішла на підвищення соціальних стандартів, та про це рішення буде оголошено окремо. Зараз ми працюємо над внесенням змін у закон України про державний бюджет на 2015 рік», —  заявив Арсеній Яценюк.

Зазначимо, що Україна попросила Російську Федерацію погодитися на такі самі умови погашення боргу, що й інші кредитори. Йдеться про сумнозвісні  3 мільярди доларів, які Україна отримала від Росії наприкінці грудня 2013 року, за останні тижні перебування при владі Віктора Януковича і Миколи Азарова. Цей борг оформлено у євробондах, а тому він також мав бути включений до переговорів про реструктуризацію. Однак Росія не погоджується й очікує повних і вчасних виплат за цим боргом, який має бути сплачено до грудня цього року. На що Арсеній Яценюк заявив: Росія не увійшла до складу комітету кредиторів, але й не отримає кращих умов погашення цього боргу, ніж інші кредитори.

А тим часом єврооблігації України рекордно підскочили в ціні на інформації про підписання Мінфіном та приватними кредиторами угоди про реструктуризацію боргу після п’яти місяців складних переговорів.