Відкриваючи урядове засідання, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що в лютому Європейський союз дав старт чотирирічній програмі для України на 50 мільярдів євро Ukraine Facility. Він повідомив, що в наступні два місяці Україна зможе отримати 6 мільярдів євро із цієї суми. Для цього на засіданні Кабінету Міністрів затвердили необхідні проєкти меморандуму та кредитної угоди з ЄС, якими передбачено до 4,5 мільярда євро в березні та до 1,5 мільярда євро у квітні цього року. Підписання документів заплановано на 11 березня.

Загалом Ukraine Facility — це 38,2 мільярда євро прямої бюджетної підтримки, майже 7 мільярдів євро для залучення інвестицій в нашу економіку, 4,7 мільярда євро технічної та адміністративної підтримки, зокрема реформ на шляху до ЄС.

«Ми вдячні нашим європейським друзям за цю солідарність та допомогу. Цього року прагнемо отримати від Євросоюзу майже 16 мільярдів євро. І доки тривають усі узгодження щодо Ukraine Facility, ми вже домовилися про програму екстреного фінансування від ЄС. Україна матиме ресурси, щоб  боротися та перемагати. Це наша ключова ціль, і ми для цього зробимо все необхідне», — наголосив Прем’єр.

Як роз’яснило Міністерство економіки, відповідно до регламенту Ukraine Facility, в межах перехідного фінансування Україна може отримувати  до 1,5 мільярда євро щомісяця до моменту остаточного затвердження плану для Ukraine Facility. Перехідне фінансування чинне із 31 грудня 2023 року. Тобто підписання меморандуму дасть Україні змогу в березні 2024 року залучити 4,5 мільярда євро для підтримки макрофінансової стабільності. Наступні 1,5 мільярда євро Україна зможе отримати у квітні 2024 року.

Підтримка в межах перехідного фінансування здійснюватиметься за виконання Україною індикаторів, передбачених у плані на початок 2024 року. Так, Україна реалізує п’ять індикаторів у галузях управління державними фінансами, боротьби з корупцією, розвитку бізнес-середовища тощо. Три з них вже  виконано, а саме: ухвалення Національної стратегії доходів на 2024—2030 роки; ухвалення змін у Законі «Про прокуратуру» та в законах про посилення самостійності Спеціальної антикорупційної прокуратури; додаткові заходи із запобігання та протидії незаконним доходам та фінансуванню тероризму.

Ще два кроки, необхідні для отримання перехідного фінансування, перебувають на етапі розроблення. Ідеться про заходи з підтримки впровадження індустріальних парків як інструменту залучення інвестицій на де­окуповані території та гармонізації Державного земельного кадастру і  Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Видатки фінансують повністю

Кошти міжнародних партнерів допомагають уряду виплачувати зарплати вчителям та лікарям, підтримувати українські родини й українські громади. Уряд у повній мірі та без жодних затримок фінансує всі ключові видатки бюджету, заявив Денис Шмигаль.

«У лютому ми забезпечили перерахування міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам на 12 мільярдів гривень. Загалом цього року передбачили субвенцій та дотацій для наших громад на суму майже 191 мільярд гривень», — поінформував він.

Глава уряду зазначив, що освітня субвенція, з якої оплачується праця вчителів, цього року збільшена до 103 мільярдів гривень.

«На засіданні уряду ухвалили рішення про перерозподіл 128 мільйонів гривень цієї освітньої субвенції, щоб наші вчителі у всій країні могли вчасно і в повному обсязі отримувати заробітну плату», — наголосив Денис Шмигаль.

Прем’єр запевнив у подальшій підтримці українських виробників у всіх галузях та на всіх рівнях. Зокрема, цього року спрямовують 1 мільярд гривень на програму часткової компенсації аграріям, які купують сільгосптехніку українського виробництва. Уряд на вчорашньому засіданні затвердив відповідний порядок використання коштів та вдосконалив елементи цієї програми. Передбачено компенсацію 25% вартості виробленого.

За оцінкою Міністерства економіки, програма дасть змогу  подвоїти частку вітчизняної сільгосптехніки на внутрішньому ринку. Імпорт зменшиться приблизно на 10%. Відбудеться переоснащення 4,5 тисячі виробників. Буде додатково створено близько 1 тисячі робочих місць, що дасть більше податків до бюджету.

Гуманітарне розмінування  по-новому

Ще один дуже важливий проєкт для наших аграріїв — гуманітарне розмінування сільгоспземель. Денис Шмигаль повідомив, що протягом  року  на це буде спрямовано 2 мільярди гривень. Уряд на засіданні затвердив  порядок використання коштів на компенсацію витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення.

«Ми розуміємо, що обстеження та розмінування земель тільки власними силами може зайняти десятки років. Ми бачили, як це відбувалося в інших країнах. Щоб максимально прискорити цей процес, відкриваємо ринок гуманітарного розмінування і запрошуємо сюди недержавних операторів, які працюють на платній основі. А держава компенсуватиме аграріям 80% коштів на таку послугу з розмінування, якщо її закуплено на відкритих торгах. Усе прозоро, чесно і головне — просто», — наголосив Прем’єр.

Як пояснила перший віце­прем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко, ключове питання безпеки тих, хто працюватиме з технікою та обладнанням. Важлива також  живучість та ефективність машин.

«І, безперечно, ми дивимося в майбутнє: переконана, що українські розробки матимуть попит у всьому світі. Тому важливо, щоб виробництво вже сьогодні базувалося на міжнародних стандартах», — зазначила вона, коментуючи запропонований Мінекономіки і ухвалений урядом експериментальний проєкт з обов’язкової сертифікації механізованих засобів розмінування та пов’язаних з ними компонентів і обладнання.

Джерело: Департамент комунікацій  Секретаріату КМУ