Нині власний видобуток газу та нафти —це не просто робочі місця і відрахування в бюджет, це — без перебільшення — майбутнє України. Переговори між НАК «Нафтогаз України» та російським «Газпромом» більше нагадують «холодну війну», росіяни висувають щораз нові вимоги: підвищення ціни майже до 500 доларів за 1 тис. куб. м, перехід на передоплату тощо. Україна такі пропозиції категорично відхиляє, але найкращою відповіддю на тиск Росії міг би стати розвиток української нафтогазової галузі, тобто збільшення власного видобутку.

Газовий кран: куди його повернути? Фото з сайту neftyaniki.com

Балансування на межі банкрутства

Нещодавно в Києві відбувся круглий стіл «Збільшення внутрішнього видобутку газу як основний напрямок протидії російській енергетичній агресії». Участь у заході взяли представники державних та приватних газовидобувних компаній, галузеві експерти. Фахівці спробували привернути увагу громадськості до вітчизняного видобутку газу та нафти. Насамперед це стосується найбільшої видобувної державної компанії «Укргазвидобування», яка відіграє головну роль у забезпеченні газом України. З 20 млрд куб. м власного видобутку блакитного палива на компанію припадає 15 мільярдів, тобто 75%.

Нині «Укргазвидобування» переживає складні часи, видобуток газу поступово скорочується, а фінансових можливостей для стабілізації роботи компанії практично немає. Компанія змушена продавати газ за ціною 349 грн (без ПДВ) за 1 тисячу кубометрів, що нижче собівартості.

Для прикладу: ціна на газ російського «Газпрому» в 10 разів вища. Фактично Україна фінансує розвиток «Газпрому», а українська компанія балансує на межі банкрутства. За таких умов про розвиток вітчизняного видобутку мови бути не може.

Результати роботи «Укргазвидобування» за перші п’ять місяців з початку року невтішні, видобуток газу скоротився на 91 мільйон кубометрів (1,5%) до 6273 мільйонів кубів. А видобуток газового конденсату і нафти скоротився у січні—травні 2014 року до 229 тисяч тонн, падіння становить 63 тисячі (21,5%).

Змінити правила

Відсутність фінансування веде до скорочення буріння, зменшення кількості нових свердловин. Понад те — нема можливості підтримувати в належному стані робочі свердловини та іншу інфраструктуру.

За прогнозами фахівців нафтогазової консалтингової компанії «Ньюфолк», без належного фінансування виробництва падіння видобутку «Укргазвидобування» та «Укрнафти» у 2014 році може становити 500 мільйонів кубометрів газу та 300 тисяч тонн нафти і конденсату. Це означає, що Україна буде змушена додатково закуповувати енергоресурси, передовсім у Росії, тобто залежність від поставок російського газу зростатиме.

Чи зможе Україна позбутися газової залежності та злізти з російської «газової голки»? — питання складне, але може бути вирішене у відносно короткі терміни і без залучення державних коштів. Експерти стверджують: усе, що потрібно — це змінити правила гри на газовому ринку. Першим кроком має стати підвищення ціни на газ для державних компаній. «Укргазвидобування» вже направила відповідний лист до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), у якому пропонує підвищити ціну до рівня 885 гривень (з ПДВ) за 1 тисячу кубів. Це дасть змогу додатково залучити 4 мільярди гривень у видобуток вуглеводнів.

За словами заступника голови правління «Укргазвидобування» Володимира Бенька, компанія не тільки зможе стабілізувати видобуток, а й забезпечити стабільне його зростання. «За умови підвищення ціни на газ «Укргазвидобування» зможе до 2018 року збільшити видобуток із 15,1 мільярда кубометрів до 16,6 мільярда», — констатував він.

У цілому, лібералізація газового ринку передбачає наявність єдиної ринкової ціни для всіх категорій споживачів. Тобто державні компанії матимуть змогу продавати газ за цінами приватних компаній, нині така ціна становить близько 4700 гривень за 1 тисячу кубів. Водночас питання ціни на газ для населення — це ще й політика, адже далеко не всі споживачі зможуть оплачувати такий дорогий газ. Для цього потрібно забезпечити компенсацію окремим групам споживачів.

Є свій  ресурс

У НАК «Нафтогаз України» вважають, що вже цього року може бути запроваджено єдину ціну на газ. «Це дасть змогу компанії «Укргазвидобування» продавати газ за ринковою ціною. Вона стане абсолютно ринковою, зрозумілою компанією, яка зможе сама себе фінансувати, сама залучати гроші», — заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. Але треба розуміти, що «Укргазвидобування» буде заробляти пристойні гроші, тож зможе розвиватися, а головне — інвестувати видобуток газу в Україні, чого поки робити не може. «Замість того, щоб купувати російський чи європейський газ, ми зможемо купувати свій — український. «Вбиваючи» власний видобуток низькою ціною, ми самі собі перекриваємо можливості видобувати більше газу», — додав Андрій Коболєв.

Україна має достатню кількість запасів газу (чи не найбільше у Європі) для нарощення видобутку, впевнений незалежний експерт Роман Опімах. «Враховуючи потенціал видобутку газу з нетрадиційних джерел, до 2020 року видобуток газу в Україні можна збільшити до 35 мільярдів кубометрів на рік», — каже експерт.

Нині наша держава стоїть перед вибором: провести болісні й непопулярні реформи і через кілька років отримати потужну та прибуткову нафтогазову галузь або залишитися «газовою колонією» Росії з усіма негативними наслідками.

Владислав ПАСТУШЕНКО
для «Урядового кур’єра»