Перший віце-прем’єр України Віталій Ярема заявив, що Крим є і буде українським і за нього треба боротися. Тому влада не планує розривати відносини з півостровом, а навпаки, обіцяє дбати про громадян, які проживають на території Криму. А в парламенті вже зареєстровано законопроект, який має на меті захистити українців, що тимчасово опинилися на окупованих територіях, аби люди не лише могли отримувати зарплати та пенсії, але й вберегли свою нерухомість.

Зарплати й пенсії збережуть

Законопроект «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованих територіях України» запропонував народний депутат Юрій Дерев’янко. Цим документом зокрема пропонується визначити гарантії держави щодо забезпечення соціальних і трудових прав для посадових і службових осіб органів влади, військовослужбовців, а також для членів їхніх сімей на тимчасово окупованих територіях України.

«Крим — це українська територія. Це частина нашої незалежної, суверенної держави Україна, — говорить Юрій Дерев’янко. — І перебування будь-яких військ на території Криму — це ніщо інше, як окупація. Нині дуже важливо забезпечити конституційні права та свободи громадян, які проживають на тимчасово окупованій території. Йдеться про те, аби цим законопроектом дати чіткий сигнал та чіткі гарантії людям, які там проживають, що про них не забули і ми будемо робити все можливе, аби вони своєчасно отримували зарплати, пенсії та інші соціальні виплати».

Держава обіцяє захистити жителів півострова від окупантів. Фото з сайту rus.azattyk.org

За словами Юрія Дерев’янка, законопроектом передбачено, що у разі неможливості здійснювати повноваження, передбачені Конституцією та законами України під загрозою життя та здоров’я, знищення їхнього майна посадовим та службовим особам, військовослужбовцям, органам влади, утвореним відповідно до Конституції України, членам їхніх сімей держава стовідсотково гарантує забезпечення соціальних та трудових прав. При цьому відповідні факти обов’язково фіксуються та оскаржуються у суді.

«Проектом також передбачається, що державних службовців, які здійснюють колабораційну діяльність, тобто діяльність, яка прямо або опосередковано спрямована на підтримку зміни конституційного ладу України на окупованій території, співпрацюють з окупантами та шкодять державі, можуть позбавити можливості отримувати заробітну плату з державного бюджету України», — продовжує народний депутат.

У документі також обумовлено, що угоди, укладені на тимчасово окупованих територіях, вчинені з порушенням законів України, є нікчемними. При цьому Кабінету Міністрів дається доручення визначити механізм здійснення угод щодо майна та майнових прав на окупованих територіях України. Щоб уберегти кримчан, Мін’юст уже закрив доступ до реєстрів.

«Ми зі свого боку як орган, який є власником всіх реєстрів з обліку прав власності на нерухоме майно, прийняли рішення після всіх провокацій в Криму заблокувати доступ до цих реєстрів. Зараз відповідні копії реєстрів зберігаються в Києві», — повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

Наразі ринок нерухомості на півострові зупинився.

Тимчасове житло вже знайдено

«Ми повинні захистити наших громадян від екстремістів та загарбників, які нині захопили Автономну Республіку Крим та в незаконний спосіб нав’язуватимуть людям свою волю», — підкреслив пан Дерев’янко.

Відповідаючи на запитання, як довго Україна перераховуватиме на півострів кошти на здійснення соціальних виплат, народний депутат пояснив: «Наші громадяни як жили, так і  житимуть на території Криму. Те, що на цю землю прийшли російські військові та намагаються чинити блокаду воєнних об’єктів, не означає, що місцеві мешканці різко стали громадянами Росії. Дуже важливо, щоб люди відчували підтримку держави, не думали, що від них відхрестилися чи про них забули. Тому цей законопроект я вважаю першочерговим і наполягатиму, аби його розглянули найближчими днями».

Підтримати жителів півострова закликає і партія «Удар». «Сьогодні ми повинні захистити і убезпечити наших громадян. Українські військові перебувають в реальній небезпеці й ризикують життям у Криму. Необхідно терміново створювати умови для їх виведення з окупованої території. Також потрібно допомогти кримчанам, які змушені покинути півострів. Треба діяти швидко і ефективно», — заявили в партії.

Міністр юстиції Павло Петренко також підтвердив, що Україна робитиме все, щоб убезпечити людей та допомогти тим, хто захоче виїхати з Криму. «Зараз оперативний штаб при Кабінеті Міністрів відпрацьовує всі необхідні заходи. Ми до цього повністю готові. В Україні досить багато об’єктів соціальної сфери — це пансіонати і санаторії, які готуються прийняти наших громадян, які хочуть виїхати з «гарячої точки», — сказав він в ефірі одного з телеканалів.

А правники, коментуючи останні події, ще раз нагадали, що референдум, який відбувся 16 березня на території Криму, є нелегітимним. «Відповідно до ст. 134 Конституції України Автономна Республіка Крим є невід’ємною складовою частиною України, — зазначила адвокат Тетяна Ясінська. — А питання щодо зміни території України мають вирішуватися згідно зі статтею 73 виключно всеукраїнським референдумом. Він проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш, як у двох третинах областей і не менш, як по сто тисяч підписів у кожній області».