Попри майже усталену думку, не всі люди поважного віку побоюються сучасних технологій та новітніх гаджетів. Особливо коли рідні мають час та бажання допомогти їм опанувати цю не надто складну науку. Адже одразу стає зрозуміло, що це дає змогу зекономити чимало сил і часу. І відтепер під час звернення до Пенсійного фонду.

Тож якщо раніше з кожного питання та по кожну довідку дідусям і бабусям доводилося їздити до відділень ПФ й вистоювати в довжелезних чергах, нині ситуація кардинально змінилася. Для ефективної взаємодії з людьми та оперативного надання їм інформації й інших послуг в інтернеті запрацював портал електронних послуг ПФУ.

Люди поважного віку, яких не лякають сучасні технології, відтепер економлять сили та час, дізнаючись необхідну інформацію через інтернет — на порталі електронних послуг ПФУ. Фото з архiву редакцiї

«Щоб якомога більше українців могли про них дізнатися, отже скористатися, працівники Пенсійного фонду в регіонах останні кілька місяців проводили широку роз’яснювальну роботу з цього питання. Починали із Львівської, Вінницької, Полтавської та Одеської. Нині активно працюємо у столиці та області, а також на Черкащині та Чернігівщині», — розповів голова правління ПФ Євгеній Капінус. Він додав, що сервіси електронного порталу орієнтовано не лише на пенсіонерів — вони стануть у пригоді застрахованим особам і роботодавцям. 

Докладніше про них розповів директор департаменту інформаційних систем та електронних реєстрів ПФУ Олександр Малецький.

Щоб скористатися сервісами, потрібно мати доступ до інтернету, знайти відповідний сайт і зареєструватися на ньому за допомогою логіна та пароля або через електронний цифровий підпис. Отримати логін та пароль простіше. Тому більшість літніх людей ідуть саме таким шляхом, каже Олександр Малецький. Для цього достатньо лише раз особисто завітати в ПФ за місцем проживання з паспортом та ідентифікаційним кодом, написати заяву і одразу можна отримати реєстраційний код. Потім слід зайти на веб-портал у меню «Реєстрація», зазначити отриманий код та обрати собі логін і пароль для особистого кабінету.

Інший спосіб — через електронний цифровий підпис, який можна отримати в акредитованому центрі сертифікації ключів, перелік яких є на порталі. Шлях довший, але також не надто складний.

Різниця між способами реєстрації, пояснив Євгеній Капінус, у тому, що власник логіна та пароля має змогу побачити багато корисної інформації про освою пенсійну справу, але не всю. Адже логін та пароль — менш захищений спосіб користування порталом, ніж електрон­ний підпис. Його власники отримують змогу дізнатися всі дані, які мають про них фахівці Пенсійного фонду. Нині з 3,2 мільйона користувачів порталу майже половина (1,5 мільйона) користуються саме електронним цифровим підписом.

Олександр Малецький зазначив, що після реєстрації користувачі порталу електронних послуг отримують змогу дистанційно (без особистого відвідування  ПФ) замовити та отримати різні довідки: витяг із Реєстру застрахованих осіб, довідку про розмір пенсії, індивідуальні відомості про застраховану особу. Достовірність таких документів фахівці відповідних установ перевірятимуть через QR-код і спеціальний багатозначний номер під ним.

Користувач веб-порталу може налаштувати безкоштовний сервіс СМС-інформування, який дасть змогу щомісячно отримувати короткі повідомлення: для застрахованих осіб — про зарахування/незарахування єдиного соціального внеску підприємством, на якому він працює, інформацію про особистий страховий стаж; для пенсіонерів — про підсумки розгляду звернення по призначення/перерахунок, поновлення пенсії, необхідність звернення до ПФУ для підтвердження даних про особу.

Можна подати електрон­не звернення та записатись на особистий прийом до фахівців ПФ. Цим уже скористалися понад 82 тисячі українців.

Серед нововведень — кабінет страхувальника, через який можна перевірити інформацію про подання звітності, побачити повну інформацію про сплату підприємством та фізичними особами — підприємцями єдиного соціального внеску, зокрема щодо заборгованості з цього виду платежу до фонду. А також отримати інформацію для розрахунку суми виплати за час тимчасової непрацездатності працівника (лікарняні листки).