Цього разу українці мали змогу вперше стежити за перебігом подій у залі засідань Кабінету Міністрів, скориставшись послугами онлайн-трансляції на Youtube. Перед тим як дати доручення керівникам міністерств і відомств, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запросив до слова міністра інформаційної політики Юрія Стеця. Він презентував проект мультимедійної платформи іномовлення. Вже до кінця року це відомство обіцяє розпочати трансляцію українського каналу на країни Азії, Європи та США. Це перші спроби зруйнувати монополію Росії в закордонному інформаційному просторі.

Загалом мультимедійна платформа складатиметься з чотирьох компонентів: телеканалу, національного інформаційного агентства, міжнародної кореспондентської мережі та студії продакшн. 

Юрій Стець покладає надію, що коштів вистачить. Деякі неурядові організації, меценати та спонсори зголосилися профінансувати цю ініціативу. Загалом сума сягатиме 100 мільйонів гривень на рік.

Щоправда, уряду міністр запропонував розробити зміни до медіа-законодавства: «Існує закон про редакційну раду, яка має створюватись при кожному медіа-ресурсі. Ми пропонуємо, щоб 100 відсотків представників редакційної ради були представниками колективу тих медіа-ресурсів, які входять до медіа-платформи. Також ми запропонуємо уряду для комерційних телерадіокомпаній змінити принцип з 50/50 на 75/25, де 75 відсотків — журналістський колектив, а 25 — представники засновників».

До слова, у перший день запуску мультимедійної платформи планують підписати меморандум про невтручання між міністерством, наглядовою радою та редакційною радою. Дві перші структури, за словами урядовця, «мають вчасно підносити журналістам снаряди, забезпечувати якісну роботу технічного обладнання». «Ми укладатимемо договори зі світовими операторами готелів у тих місцях, де компактно проживають представники колишнього Радянського Союзу, зокрема українці. У цих країнах має бути український телеканал, мультимедійна платформа іномовлення України», — резюмував Юрій Стець.

Боротьба за вплив на медіа-просторі набуває нового змісту. Фото Володимира ЗАЇКИ

Азотних добрив не вистачає

А міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі доповідав про готовність відомства до кінця наступного тижня підписати перший пакет договорів із міжнародними організаціями на постачання медичних препаратів і вакцин. Днями, згідно з дорученням Арсенія Яценюка, міністр має провести виїзні перевірки медичних закладів на предмет наявності вакцин і медичних препаратів першої необхідності.

Про те, що в Україні намолочено 35,7 мільйона тонн із 60 запланованих нового врожаю розповів міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко. Щоправда, аномально спекотна погода негативно позначається на стані пізніх сільськогосподарських культур і поки що заважає сівбі озимих культур.

Про дефіцит азотних добрив йшлося також. Цей показник становить 300 тисяч тонн. «За нашими розрахунками, зараз зупинено «Рівнеазот», «Черкасиазот». Навіть при повному запуску Одеського припортового заводу, добрив бракуватиме. Якщо заводи не запрацюють, слід терміново ухвалювати рішення про відкриття кордонів та скасування мит на імпорт азотних добрив», — заявив Олексій Павленко.

По завершенні його виступу Прем’єр доручив Державній фіскальній службі перевірити ринок зерна й приділити увагу збільшенню випадків його закупівлі у агровиробників за готівкові кошти. «Це схема або з відмивання коштів, або з ухилення від сплати ПДВ, — вказав Арсеній Яценюк. — Доручаю ДФС разом із операторами ринку вжити заходів з детінізації цього ринку й визначити, що відбувається на ринку закупівлі зернових, і чому такі обсяги готівки заходять на ринок».

Мінагрополітики має спільно з Мінекономрозвитку та Нацбанком визначити прогнозний обсяг валютних надходжень від експорту сільськогосподарської продукції в поточному році. У супрязі з профільними міністерствами воно також має представити Прем’єру прогнози виробництва азотних добрив та оцінити необхідні обсяги імпорту цієї продукції для проведення необхідних польових робіт.

А віце-прем’єр-міністра Валерія Вощевського глава уряду попросив провести службове розслідування щодо видачі ліцензій офшорним компаніям на видобуток надр шельфу Чорного моря.

Про наболіле в регіонах

Прем’єр продовжив тенденцію заслуховувати звіти керівників областей. На нинішнє засідання він запросив голів Черкаської та Чернігівської ОДА — Юрія Ткаченка й Валерія Куліча. Коли посадовці завершили озвучення переліку проблемних тем у своїх регіонах, Арсеній Яценюк доручив Міністерству інфраструктури відшукати кошти на проведення ремонту автомобільних доріг у Черкаській області, зокрема траси Київ — Знам’янка.

А ще Міністерство аграрної політики та продовольства й Міністерство економічного розвитку і торгівлі мають проаналізувати необхідність упровадження мінімальних цін на молоко та м’ясо. «Державне регулювання цін зазвичай ні до чого не призводило. Однак проаналізуймо, що нам дасть упровадження мінімальних цін на молоко та м’ясо — який буде ефект?» — сказав глава уряду, нагадавши, що при підвищенні мінімальних цін зростатимуть і роздрібні ціни на ці продукти.

Він окремо попросив оптимізувати структуру обласних державних адміністрацій. Упродовж двох тижнів відповідна робоча група підготує нову типову структуру ОДА.

Міністерство соціальної політики разом з Укрпоштою та Державною службою зайнятості за два місяці створять мобільні групи, які допомагатимуть українцям в оформленні субсидій, а до наступного засідання уряду міністерство надасть розрахунки щодо кількості субсидій у кожному регіоні. Наступної середи планується поговорити й про проблеми учасників АТО. Прем’єр не задоволений вирішенням на місцях таких питань: соціальні виплати, виділення земельних ділянок.

Під час засідання Кабмін схвалив новий пакет додаткових санкцій проти Російської Федерації і відправив їх на розгляд Ради національної безпеки і оборони та оголосив новий конкурс на обрання членів номінаційної комісії з обрання членів Національного агентства з питань запобігання корупції. А ще призначив Сергія Курикіна виконувачем обов’язків міністра екології та природних ресурсів.