Розгляд Плану пріоритетних кроків уряду на поточний рік став наріжним каменем чергового засідання Національної ради реформ. Наразі визначено конкретні напрями, дати, відповідальність кожного міністра за виконання його положень. «Це саме той документ, який дає нам змогу впевнено дивитися в майбутнє», — лаконічно сформулював ідею Президент Петро Порошенко, який головував під час зібрання.

У роботі над ним бере активну участь і група радників на чолі з Іваном Міклошем і Лєшеком Бальцеровичем. Глава держави підтримав заданий ними темп реформ, втрачати який країна не має права. Економічні перетворення відбуваються паралельно з нещодавнім затвердженням РНБО Стратегічного оборонного бюлетеня, який отримав дуже схвальні відгуки від партнерів із НАТО. Адже документ повністю передбачає кардинальне реформування сектору оборони і безпеки.

Ухвалення Плану дій Кабмін не відкладатиме в довгу шухляду.Фото Михайла МАРКІВА

Украй важливі рішення й щодо створення антикорупційної інфраструктури, необхідності включення до Плану дій уряду програми створення Державного бюро розслідувань, активізації роботи Національного агентства запобігання корупції, впровадження електронних декларацій тощо. На тісну та ефективну взаємодію цих органів Президент покладає особливі надії.

Не менш важливе завдання всієї української влади — забезпечити економічне зростання як економічну базу задля поліпшення соціальних стандартів. «Ключова позиція — забезпечення відновлення економіки. Окрім посилення безпеки і оборони держави, де ми маємо відбити російську агресію і відновити український суверенітет над окупованими територіями Донбасу і Криму», — цитує прес-служба Президента слова Петра Порошенка.

А Лєшек Бальцерович висловив переконання, що рівень життя громадян може бути значно вищим за нинішній, оскільки країна має для цього неабиякі резерви. Наявний стан справ у державі спричинено браком комплексних і швидких реформ, зокрема у період з 1992-го по 1999-й та з 2008-го по 2014 роки. Відбувалися лише точкові зміни та накопичення боргів. Усе це, а також економічні наслідки агресії Росії, включно з блокуванням експорту з України, призвели до рецесії. За його словами, якби Польща стикнулася з подібними проблемами, вона також мала б рецесію.

«На тлі всього цього треба оцінювати досягнення демократичної влади України впродовж останніх двох років», — наголосив Лєшек Бальцерович. Завдяки політиці НБУ знято загрози, які постали перед банківською системою. Диверсифікація зовнішньої торгівлі, експорт товарів, скорочення імпорту газу з Росії — це все кроки до кращого майбутнього, переконаний фахівець. Комплексні програми — справа необхідна. Але найважливіше, щоб вони мали таке саме комплексне втілення в життя.

Президент зауважив, що остаточну редакцію Плану уряду затвердять після врахування пропозицій представників парламенту й громадських організацій, які входять до Нацради реформ.

Погоджується з таким механізмом і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. «Після презентації цього плану ми розпочали обговорення. Отримали декілька десятків і зауважень, і пропозицій громадськості, експертного середовища. Це дуже важливо для нас, тому що ми отримали зворотний зв’язок. Зараз опрацьовуємо всі ці пропозиції, узагальнимо і схвалимо», — запевнив глава уряду.

Він наполягає на якнайшвидшому відновленні справедливості в країні й забезпеченні зростання стандартів життя людей. Досягти цього можна лише шляхом економічного зростання, макроекономічної стабілізації, створення робочих місць, прогнозованості державної політики. Це дасть змогу заробити кошти для Державного бюджету, забезпечити розвиток підприємництва та ефективну систему соціального захисту.

План передбачає п’ять пріоритетних напрямів роботи уряду, серед них: забезпечення макроекономічної стабільності, підвищення ефективності державного управління і послуг, ефективна протидія, запобігання та боротьба з корупцією, створення сприятливих умов для ведення бізнесу, а також зміна судової системи. «Судова система має бути абсолютно адекватною, бо вона фундаментально важлива для нашого суспільства. Думаю, найближчим часом у нас будуть певні кроки вперед», — цитує слова Володимира Гройсмана департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

З-поміж пріоритетних напрямів роботи уряду й відновлення безпеки держави і громадян. Адже сильна економіка, сильні інвестиції в оборонний сектор і безпеку означатимуть можливість адекватної реакції на виклики сьогодення, вважає Прем’єр-міністр.

Документ сформовано на основі президентської «Стратегії реформ-2020», пропозицій Нацради реформ, Меморандуму про співпрацю з МВФ та Угоди про асоціацію з ЄС. «Цей документ спільний, і, що дуже важливо, результат теж має бути спільним, — заявив Володимир Гройсман. — Головне завдання зараз — дуже швидко перейти до його технічного затвердження. Й далі розробити чітку систему контролю за виконанням завдань, передбачених цим операційним планом».

Він також запевнив, що уряд ухвалюватиме всі необхідні рішення для поліпшення ситуації в країні та буде чесним з громадянами, уникаючи популізму. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»