Воєнна ситуація на сході України визначає вектор фінансово-економічної політики на найближчу перспективу. Останнім часом уряд уже вдруге підвищив податки на найприбутковіші види бізнесу, що в руках українських олігархів. Скажімо, спочатку підвищили ренту за корисні копалини з 1,5 до 5%, а згодом — з 5 до 8%.

«Так само вперше за історію України ми нарешті добралися до енергетичного сектору, що отримує надприбутки, якими потрібно ділитися з державою, що перебуває в надскладному фінансовому стані. Рента щодо природного газу збільшена в три рази», — повідомив на прес-конференції Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Він також зазначив, що уряду «вдалося зробити те, що не вдалося попереднього разу, — підвищити ренту на нафту з 39 до 45%», і висловив упевненість в тому, що олігархи, чиї підприємства належать до цих галузей, платитимуть збільшену ренту. Мовляв, усі власники енергетичного бізнесу, свердловин, які видобувають газ із дешевою собівартістю і з надвисокими прибутками від реалізації, мають перераховувати до бюджету те, що вони зобов’язані платити.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Кабмін не просто вводить податки, а залучає інструменти стимулу: «В енергетичному секторі на кожну нову свердловину, яка пробурена і почала давати чи нафту, чи газ, уряд на два роки встановлює пільговий період. Пільга складає 50% стандартної рентної ставки. Цим ми стимулюємо видобуток газу і нафти, збільшення власного виробітку енергетики, енергетичну незалежність країни».

Разом зі зниженням заробітних плат народних депутатів України, членів уряду і високопосадовців (з 10 тисяч гривень до 6,5 тисячі), скороченням витрат на утримання контролюючих органів, радикальною реформою єдиного соціального внеску (незабаром уряд внесе до парламенту відповідні пропозиції) ефект буде відчутним. Скажімо, у законопроекті про реформування єдиного соціального внеску йтиметься про зменшення ставки і розширення бази оподаткування. Це має привести до детінізації заробітних плат і стимулювати підприємців до прозорої виплати заробітної плати.

Певні сподівання покладає Прем’єр-міністр і на нову систему електронного адміністрування податку на додану вартість (парламент уже підтримав запропоновану урядом ініціативу). «Найбільш корупційний податок у країні — це податок на додану вартість, — наголосив Арсеній Яценюк. — Сьогодні поставлена крапка в тому, що ПДВ будуть відмивати, що на ПДВ будуть наживатися в середньому до 20 мільярдів гривень протягом року, і що ПДВ не відшкодовують».

Щоправда, система набуває чинності з 1 січня 2015 року. Але коли вона запрацює, чесний платник податку отримує відшкодування, не чекаючи місяцями, а інколи й роками. Той же, хто хоче нажитися на ПДВ, навіть не дійде до банківської установи, щоб поставити платіжку і незаконно вкрасти ПДВ з державного бюджету, переконаний глава уряду.

Він також запевнив іноземних партнерів у тому, що уряд виконає все, що обіцяв. Передусім це стосується збалансування бюджету, поміркованих витрат, боротьби з тіньовими схемами, стимулювання української економіки.

«Ми будемо й далі працювати над пакетом реформ і боротися за країну. Я казав, що не здамся без бою. Бій відбувся — ми його виграли», — сказав Арсеній Яценюк після отримання вотуму довіри його уряду.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»