До України прибула місія МВФ. Цими днями всі політичні сили мають змогу провести з її представниками зустрічі й напрацювати єдині принципи податкової політики і показники державного бюджету на 2016 рік. Такими словами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до присутніх в залі засідань.

Прем’єр також не має сумніву, що до кінця поточного року Україна матиме держбюджет наступного. А окремо він заявив, що уряд підтримує зміни Міністерства фінансів, внесені до проектів законів щодо податкової та митної політики. А ще до кінця року шляхом голосування в парламенті слід запровадити змінити в галузі охорони здоров’я, освіти, державних закупівель, в процесах приватизації.

«Нам необхідна спільна політична воля, аби продемонструвати, що Україна не сходить ні на крок зі шляху реформ. Голосування у Верховній Раді має бути злагодженим. Не слід перетворювати законодавчі питання на політичне протистояння. Уряд готовий працювати з усіма фракціями, щоб виробити єдиний спільний пакет законодавства», — опосередковано звернувся до парламентаріїв Арсеній Яценюк.Уряд не сходить зі шляху перетворень

Державні компанії — «під прицілом»

Продовжуючи тему, він попросив народних депутатів таки ухвалити законопроект про проведення чесної і конкурентної приватизації в країні. В ході засідання урядовцям представили результати діяльності ста найбільших державних компаній. Серед них ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація», «Центренерго», Державне підприємство обслуговування повітряного руху України, УДП «Укрхімтрансаміак». Увесь перелік проінспектованого є на сайті КМУ.

А доручення Прем’єра щодо цього аспекту звучало так: «Зобов’язую Державну фінансову інспекцію, яка перетворюється на Державну аудиторську службу, СБУ, МВС, податкову міліцію вивчити всі факти правопорушень, з’ясувати обставини та подати на розгляд Кабміну спільний звіт, і в разі наявності протиправних дій за кожним доведеним фактом відкрити кримінальні провадження».

Опісля Арсеній Яценюк доручив Міністерству юстиції, ГПУ, СБУ, МВС, ДФС, одне слово, всім структурам, які виконують контролюючі та правоохоронні функції, провести засідання та підготуватися до підписання з правоохоронними органами західних держав міжвідомчої угоди про допомогу українським правоохоронцям у боротьбі з корупцією, і передбачити можливість провадження міжнародною антикорупційною місією кримінальних справ за межами України. Проект такої угоди слід розробити до кінця цього тижня.

Культура готується до євроінтеграції

Віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко анонсував приїзд до України єврокомісара з питань освіти, культури, молоді та спорту Тібора Наврачіча. Днями планується підписати угоду між Кабінетом Міністрів та Єврокомісією про приєднання України до програми «Креативна Європа». Це відкриє нові перспективні можливості для вітчизняної культури, креативних медіа-індустрій, аудіовізуального сектору.

Програма діятиме до 2020 року. «Реалізація завдань спонукає до повноцінної інтеграції України у європейський культурний простір. На перший рік Україна зможе отримати один мільярд євро. Потім обсяг щорічного внеску вираховуватиметься виходячи з наших можливостей», — розповів віце-прем’єр.

Для України будуть доступними 18 напрямів розвитку. Наприклад, культурні проекти триватимуть до 4 років. Їх обсяг фінансування — 200 тисяч євро. За умови підписання угоди Україна працюватиме в напрямі «літературні переклади». 3—10 літературних творів за 2 роки з обсягом фінансування 100 тисяч євро. Розлогою є й участь України у програмі медіа. З 14 напрямів для нас доступні 4. Це опанування новими технологіями, сценарна справа, молодіжні фестивалі, програма сприяння доступу до ринків.

Арсеній Яценюк опісля доповіді нагадав, що міністр освіти і науки Сергій Квіт також підписав із представниками ЄС угоду «Горизонт 2020», якою й передбачив доступ українській стороні до ресурсів європейських фондів. Його питання до міністра було риторичним: «Готуючи проект Держбюджету, ми не змогли з’ясувати, куди витрачаються кошти на наукову й дослідницьку діяльність. Мільярди зникають, і ми не маємо практичних результатів». Він попросив міністра провести з представниками академій та наукових фондів науково-практичний семінар, пояснивши їм суть механізму залучення європейських коштів.

Уряд також скасував довідки-рахунки для транспортних засобів. Їх собівартісна ціна у поліграфкомбінаті була 29 гривень, натомість спекулянти продавали документи за 599—2000 гривень. Для корупціонерів це щомісячний прибуток в межах 118 мільйонів гривень.

«Нині в автолюбителів свято: ми ліквідували ДАІ, МРЕВ. За рахунок процедур в новій структурі ми готові змінити й механізм роботи», — сказав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Аби нововведення поширювалося на сільськогосподарську техніку, слід ухвалити окремий закон.

Держава допоможе усім героям Майдану

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус говорив про публічні закупівлі. За його словами, держава через їх відсутність втрачає 50 мільярдів. З 1 січня 2016 року планується повний перехід всіх закупівель в електронний формат. Наразі Мінекономрозвитку заощадило 418 мільйонів гривень. В електронній системі публічних закупівель вже є 24 тисячі тендерів на 5 мільярдів гривень, підключено тисячу закупівельних організацій. «На кожному тендері економія становить від 12 до 15% суми закупівель», — додав міністр.

Після того як Кабмін ухвалив проект розпорядження про створення меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні та Музею Революції гідності, міністр соціальної політики Павло Розенко розповів, що список осіб, які загинули через участь у масових акціях громадянського протесту, поповнився на 8 осіб — загалом це 107 українців. «Виплати для 99 осіб становили 259 600 гривень. З них 121 тисяча гривень торік і понад 138 тисяч гривень — цьогоріч. 2 мільйони гривень решта вісім родин отримають 4 грудня», — поінформував він.

По 60 тисяч гривень виплачено у вигляді одноразової допомоги 122 героям, які зазнали тяжких тілесних ушкоджень. Павло Розенко запропонував передбачити кошти й для тих, хто зазнав тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Уряд це підтримав. МОЗ має сформувати відповідний перелік.

Крім того, МЗС і Мін’юст повинні зв’язатися з представниками Європейської комісії і отримати юридичний звіт на відповідність нашого законодавства європейським критеріям для отримання безвізового режиму.

А попрощався Прем’єр із представниками ЗМІ після того, як озвучив попередню оцінку експортних втрат від запровадження Російською Федерацією торговельного ембарго. У 2016 році це приблизно 600 мільйонів доларів.