ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

Органи виконавчої влади, виробники і заклади мережевої торгівлі підписали Меморандум про взаєморозуміння

Ця подія сталася вчора у присутності Прем’єр-міністра Миколи Азарова на одному з новозбудованих хлібопекарських комплексів Київщини. Документ підписали керівники Харківської, Полтавської, Київської областей та міста Києва.

«Я хочу всіх нас привітати з підписанням такого важливого документа, у якому визначені основні принципи співробітництва між представниками влади в особі голів облдержадміністрацій, керівників хлібозаводів і хлібокомбінатів та продовольчих мереж. Найголовніший принцип, закладений у цей меморандум, — збереження цінової стабільності на хліб», — зазначив Микола Азаров.

Згідно з меморандумом, Мінагрополітики зобов’язується забезпечити формування державного інтервенційного фонду; переробку зерна та реалізацію борошна хлібопекарським підприємствам для виробництва хліба; залучати його виробників та заклади мережевої торгівлі до підготовки законодавчих актів, зокрема щодо державного регулювання цін.

Київській, Харківській і Полтавській областям і міськдержадміністраціям слід буде здійснити формування регіональних ресурсів продовольчого зерна на 2013—2014 і 2014—2015  маркетингові роки. Також вони мають сприяти закупівлі борошна, виробленого із зерна державного інтервенційного фонду, в обсягах, необхідних для збереження стабільної цінової ситуації.

Уряд підтримуватиме по всій країні будівництво сучасних хлібокомбінатів. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Виробники ж хліба, зі свого боку, зобов’язалися заздалегідь закуповувати потрібну кількість зерна (борошна), не допускати підвищення ціни на хліб і хлібобулочні вироби, що мають найвищий споживчий попит, не допускати скорочення обсягів виробництва та безперебійно забезпечувати споживачів продукцією у потрібному обсязі та належної якості.

Мережева торгівля зобов’язалася не застосовувати під час реалізації найзатребуваніших виробів додаткових платежів до хлібопекарських підприємств. Ці заклади також мають максимально скоротити строки оплати за хліб та укладати прямі угоди з виробниками.

У цьому контексті Микола Азаров нагадав, що за останні три роки уряд приділяє велику увагу ціновій стабільності на продукти харчування. Одним зі шляхів забезпечення нормальних цін на продукти, зокрема й на хлібобулочні вироби, є будівництво сучасних хлібокомбінатів. Саме на такому підприємстві, де витрати електроенергії і газу на одиницю продукції вчетверо менші, ніж на старих заводах, і побував учора Прем’єр. І запевнив, що уряд підтримуватиме будівництво таких сучасних комбінатів по всій країні, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Надзвичайно важливо, щоб наші люди мали можливість постійно та у повному асортименті купувати хлібобулочні продукти за нормальними цінами. Ми не можемо і не будемо контролювати ціни на здобу та дорогі сорти хліба, але на соціальні сорти ми регулювали і будемо регулювати ціноутворення», — наголосив Микола Азаров.

Крім того, уряд розбереться у ситуації, пов’язаній із закриттям і перепрофілюванням столичних хлібокомбінатів. «Абсолютно не припустима політика власників хлібозаводів, яка спостерігалася останнім часом у Києві. Закриття хлібокомбінатів, їх реорганізація з метою закриття і продажу ділянок землі, будівництво на цій території якихось комплексів не відповідає завданням приватизації», — цитує УНІАН слова Прем’єра.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»