ТЕПЛОЕНЕРГЕТИКА

Забезпечення роботою та засобами самозахисту — такий подарунок чекають луганські гірники
до Дня шахтаря

Ставлення держави до державних вугільних підприємств — ось, що найбільше хвилює гірників. На складах накопичилося понад п’ять мільйонів тонн вугілля. Бракує коштів на «зарядку» нових лав. Аби влаштуватися на роботу до шахти, доводиться звертатися чи не в профільне міністерство. Гостро не вистачає саморятівників та світильників — таких необхідних атрибутів професії. Отаким був далеко не повний перелік проблемних питань, що приготували луганчани міністру енергетики та вугільної промисловості України Едуарду Ставицькому, котрий на запрошення обласної влади взяв участь у нараді, присвяченій актуальним питанням розвитку вугільної промисловості краю. Його відповіді — обнадіяли.

«Наша мета сьогодні знайти механізми й способи, які дали б змогу розвантажити склади і збільшити видобуток вугілля порівняно з минулим роком. Тож, за рішенням уряду, розпочала роботу міжвідомча комісія з розподілу обсягів квот на ввезену вугільну продукцію, що надасть додаткові можливості вітчизняним виробникам, дасть змогу скоротити імпорт вугілля з території Російської Федерації та Польщі. Крім того, уряд має намір знизити залізничні транспортні тарифи, аби вітчизняні вуглевидобувні підприємства і державної, і недержавної форм власності змогли експортувати свою продукцію. Нарешті ми ухвалили рішення щодо фізичного балансу енергетики загалом у країні, і основний напрямок задано саме тепловим генераціям», — розповів міністр під час наради.

Едуард Ставицький спустився у першу західну лаву пласта L1 шахти «Мащинська» на горизонт 680 метрів. Фото Руслана МАМЕДОВА

За словами Едуарда Ставицького, остаточно переведе вугільну продукцію з розряду профіцитної на дефіцитну будівництво трьох заводів із газифікації вугілля, які заплановано розмістити в Одесі, Горлівці та Сєверодонецьку. Саме модернізація Сєверодонецької ТЕЦ, тобто перехід на водовугільне паливо, дасть змогу практично повністю завантажити потужності підприємств «Луганськвугілля», «Лисичанськвугілля» та «Первомайськвугілля».

Щоправда, світильників усім і кожному міністр поки що не пообіцяв — для того, аби зробити такий подарунок, потрібно віднайти в бюджеті понад 90 мільйонів гривень. Хоча профільне міністерство готує пропозиції щодо внесення змін до Держбюджету-2013 ще на 10,5 мільярда гривень, аби забезпечити стабільність державної підтримки галузі. Ці кошти передбачено направити зокрема й на посилення техніки безпеки праці гірників.

 За даними Держгірпромнагляду України, за п’ять місяців цього року у вугільній галузі смертельно травмовано 43 людини. Коефіцієнт смертельного травматизму на мільйон тонн видобутого вугілля дорівнює 1,28. Це менше, ніж торік, але ситуація непокоїть уряд. Тому вже в червні буде зроблено серйозний крок уперед щодо виконання техніки безпеки на вугільних підприємствах: у Луганську почне роботу Центр комплексної безпеки підприємств вугільної галузі, який об’єднає в спільний інформаційний простір 48 вугільних підприємств Донбасу, Львівсько-Волинського та Дніпровського басейнів. Він дасть змогу відстежувати інформацію про параметри роботи вугледобувних підприємств України у режимі онлайн, автоматично вживати відповідних заходів реагування щодо недопущення аварійних ситуацій. Такий сучасно обладнаний центр стане першим у Європі.