Шановні громадяни!

Український уряд є відданим впровадженню політики, що забезпечить відновлення стабільності державних фінансів та поверне Україну на шлях зростання та створення робочих місць. Цю політику було розроблено за повної підтримки МВФ та інших міжнародних багатосторонніх організацій, а також підтримки друзів України на міжнародній арені та країн-партнерів «Великої сімки». Хоча через спадщину корумпованого попереднього режиму та через російську агресію цей шлях для України не є легким, уряд прагне забезпечити процвітаюче та безпечне майбутнє для українського народу.

Тягар нинішньої економічної та фінансової ситуації в Україні не має лежати виключно на народові України, який вже заплатив дуже високу ціну за своє європейське майбутнє. Це визнає й програма Механізм розширеного фінансування (Extended Fund Facility, EFF), погоджена між Україною та МВФ, яка передбачає, що зусилля з фінансової стабілізації в нашій країні мають бути поділені між трьома групами:

1. МВФ, що надає Україні $17,5 мільярда фінансування у рамках програми EFF.

2. Офіційними кредиторами ($7,2 мільярда нового фінансування).

3. Міжнародними комерційними кредиторами ($15,3 мільярда, що мають бути отримані шляхом проведення боргової операції).

Перші дві групи вже зробили свій внесок в допомогу нашому народові. МВФ надав перший транш в рамках програми фінансування, а також Україна підписала низку угод з фінансування зі своїми міжнародними партнерами, зокрема США, ЄС, Японією та Канадою. Після завершення першого огляду програми МВФ, що, як ми сподіваємося, відбудеться найближчими тижнями, Україна отримає черговий транш фінансування МВФ.

Але власники суверенних комерційних зовнішніх зобов’язань України, представлені Спеціальним комітетом кредиторів, які є третьою групою, й досі відмовляються внести свій внесок у відновлення України. Незважаючи на складність нашої ситуації, вони три місяці відмовилися проводити предметні переговори про умови боргової операції, які б відповідали трьом цільовим показникам, які встановлено програмою МВФ та які необхідно досягнути задля того, аби боргове навантаження на Україну не було надмірним. Замість цього вони запропонували використовувати на погашення зовнішнього боргу наші валютні резерви, щоб уникнути будь-яких фінансових втрат у нинішній ситуації.

Попри це, уряд шукає можливості для інтенсифікації переговорів зі Спеціальним комітетом кредиторів. Уряд прагне знайти рішення, що задовольнятиме всі сторони, забезпечить розв’язання проблеми неприйнятного боргового тягаря та допоможе відновити економічне зростання. Але уряд розуміє, що кредитори можуть не мати на меті досягти згоди, натомість і далі блокуватимуть вирішення цього питання. В такому випадку уряд готовий використовувати існуюче законне право, щоби припинити сплату міжнародним зовнішнім кредиторам, аби захистити економіку України та зберегти її фінансові ресурси до того часу, коли прийнятної угоди з кредиторами буде досягнуто.

Політика українського уряду має повну підтримку як МВФ, так і країн «Великої сімки», які згодні, що комерційні зовнішні кредитори мають взяти участь у рятуванні та відновленні економіки України. Таким чином, мета нашого уряду — захистити народ України, і ми готові зробити всі кроки, необхідні для захисту інтересів держави.