ПЕРСПЕКТИВА

За їхньою допомогою кількість дешевших метрів планується збільшити як мінімум удвічі

Про це розповів під час відеоконференції у Кабміні заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Дмитро Ісаєнко. За його даними, торік в Україні здали в експлуатацію 10,7 мільйона квадратних метрів житла, або 95 тисяч квартир, з них 4 тис. — у рамках державних будівельно-житлових програм. Це на 14,5% перевищує відповідні здобутки 2011-го і є найбільшим показником за останні 20 років.

Дмитро Ісаєнко нагадав, що торік діяли (і продовжують діяти нині) програми здешевлення вартості іпотечних кредитів, коли державні банки видають позики громадянам під 19% річних, 3% з яких компенсує держава, і механізм  30/70, коли держава вносить 30% вартості житла. На жаль, ними не можуть скористатися малозабезпечені громадяни, в тому числі освітяни та медики. 70% — непосильний перший внесок для державних службовців із зарплатами у 2 тисячі гривень.   

Зважаючи на це, Мінрегіонбуд розробляє дві додаткові програми, що  мають запрацювати вже цього року. Йдеться про оренду житла з викупом (житло будуватиметься за участю банків і передаватиметься людям, які потребують поліпшення житлових умов, у довготривалу оренду — на 15 років під 3% річних), а також про кредитно-депозитну схему. Остання передбачає значне здешевлення позикових коштів та гарантуватиме повернення грошей банку і здачу житла в експлуатацію.

Подробиці чиновник пообіцяв озвучити згодом, адже нині ці додаткові механізми доопрацьовуються. Він лише зауважив, що на будівництво 20 тис. квартир для вищезгаданих категорій громадян потрібно 6 млрд грн, ще 1,5 млрд — на зведення 6 тис. квартир (соціальне житло), які не підлягатимуть приватизації і перебуватимуть у власності місцевих органів влади. Будуть бюджетні кошти — питання почне вирішуватися вже в цьому році.

А поки що Дмитро Ісаєнко радить облдержадміністраціям залучати громадян, зокрема, до чинної схеми часткової компенсації державою відсоткової ставки за кредитами. Адже, за його словами, торік за такою програмою збудували 1200 квартир і витратили на це 20 млн грн бюджетних коштів. Стільки ж житла звели за програмою 30/70, на що із скарбниці спрямовано 300 млн грн. Тобто мультиплікаційний ефект від останньої значно менший.

Заступник міністра зауважив, що з бюджету-2013 на часткову компенсацію позик можна використати 260 млн грн, що в 13 разів більше, ніж використали торік, і таким чином активно залучати кредитні ресурси в будівництво. А оскільки попит у населення на такі гроші є, уряд зобов’язав «Укргазбанк» і «Ощадбанк» видати в цьому році по 2 тисячі кредитів під 16% річних (торік банки разом оформили лише 1,2 тис.), незважаючи на те, що фінансові установи беруть депозити під 19%, каже він. І додає: це, звісно, не зовсім ринковий механізм, проте прийнятний, принаймні банки не в збитку, адже держава компенсує різницю в 3%.

А пропозицію, яку під час відеоконференції озвучили представники деяких обл держадміністрацій щодо залучення додаткових кредитних ресурсів з-за кордону для прискорення реалізації держпрограм, чиновник відхилив. Аргумент такий: закордонні фінустанови не надаватимуть їх на пільгових умовах, як роблять це державні банки.