В останню п’ятницю липня вкрай спекотною зоною України можна було називати урядовий квартал — з огляду на нормотворчі зміни. З самісінького ранку серед останніх надходжень актів Кабміну з’явилося розпорядження «Про тимчасове виконання повноважень Прем’єр-міністра України» (редакція від 24 липня за підписом Арсенія Яценюка). Цим документом, відштовхуючись від заяви глави уряду про відставку, тимчасове виконання повноважень Прем’єр-міністра перекладено на віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана.

Вже ближче до полудня в стінах сесійної зали Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що від уряду до парламенту таки направлено заяву Арсенія Яценюка про відставку з посади Прем’єр-міністра. «Коли документ дійде до Верховної Ради, то одразу буде зареєстрований, а потім скерований до профільного комітету.

І профільний комітет внесе, безумовно, невідкладно це питання до сесійної зали. Я контролюватиму суворо, як відбувається розгляд цього питання», — наголосив спікер парламенту.

До Верховної Ради надійшов і лист Президента Петра Порошенка із закликом визначитися щодо вотуму довіри до Кабінету Міністрів. Зі свого боку Олександр Турчинов доручив Секретаріату ВР та Інституту законодавства розглянути лист глави держави. «У нас ні в Конституції, ні в законі «Про Кабінет Міністрів» не передбачено наявність інституту вотуму довіри уряду. Тому я розумію, що мається, мабуть, на увазі, шановні колеги, щоб Верховна Рада визначилась щодо заяви про відставку Прем’єр-міністра України, — підкреслив він, а потім, про всяк випадок, пояснив, що напевно мав на увазі Петро Порошенко. — У листі Президента йдеться про те, щоб парламент повернувся до розгляду змін до державного бюджету та Податкового кодексу і підтримав пропозиції уряду».

Емоції  стихнуть — робота активізується

Події цього дня розвивалися доволі стрімко й у будинку уряду. Так, у стінах прес-центру Кабінету Міністрів представники вітчизняних та навіть закордонних засобів масової інформації довше всаджувалися на свої місця, аніж слухали виступ віце-прем’єра. За якісь дві хвилини Володимир Гройсман нагадав урядовцям про те, що на засіданні парламенту Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк оголосив про свою відставку та направив до Верховної Ради відповідну заяву.

«Хочу зазначити, що цю відставку офіційно не прийнято, поки що парламентом не розглянуто. Ми з вами виконуємо обов’язки у повному обсязі», — сказав він. При цьому кілька разів підкреслив, що обов’язки Прем’єра він виконує тимчасово, згідно з рішенням Кабміну, а міністрів попросив забезпечити належну роботу в кожному з очолюваних ними відомств. «У ці дні дуже важливо, щоб усе те, що належить до компетенції Кабінету Міністрів, виконувалося на належному рівні. Це особиста відповідальність кожного міністра. Це принципово», — наголосив Володимир Гройсман.

За його словами, нині вкрай необхідно, аби ВР таки прийняла рішення щодо законопроектів, запропонованих урядом. Ці документи дадуть змогу забезпечити всі соціальні виплати, а також фінансування з державного бюджету. Зміни до державного бюджету, Податкового кодексу та осучаснення вітчизняної ГТС він назвав питаннями «на злобу дня» і висловив сподівання, що парламентарії повернуться до їхнього розгляду. Особисто від себе високопосадовець пообіцяв виконати в повному обсязі завдання, покладені на його плечі Прем’єр-міністром та урядом.

Непохитний статус «в. о.»

Ясність щодо «прем’єрського питання» вніс представник Президента в Кабінеті Міністрів Олександр Данилюк. Він наголосив, що Прем’єр-міністром України залишається Арсеній Яценюк, незважаючи на оголошену ним відставку, а призначення т. в. о. голови уряду Володимира Гройсмана є лише тимчасовим рішенням на кілька днів. «Не забувайте, що Прем’єр-міністр — це вища політична посада, і просто перекидати повноваження неприпустимо. На два-три дні — напевно, але у довгостроковій перспективі – ні, — передає слова посадовця УНІАН. — Прем’єр оголосив свою відставку і зараз відповідно до закону «Про Кабінет Міністрів» у Верховної Ради є 10 днів, щоб розглянути це питання. Якщо парламент ухвалить цю відставку, то все одно уряд залишається в статусі «в. о.».

Посилаючись на те, що ще не бачив заяви про відставку Арсенія Яценюка і що остаточне рішення прийматиме Верховна Рада, Олександр Данилюк спрогнозував, що в разі прийняття відставки може відбутися переформатування коаліції або ж перевибори. Наразі ж висловив сподівання, що урядовці, парламентарії та представники Адміністрації Президента зрозуміють відповідальність моменту і працюватимуть злагоджено.

P.S.На закриття пленарного засідання Верховної Ради уряд відреагував заявою, яку оприлюднив департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Цей день у Кабміні назвали черговим фактом безвідповідальності парламенту.

«Народні депутати України навіть не змогли включити до порядку денного законопроекти, внесені Кабінетом Міністрів України, вкрай необхідні для порятунку країни, — йдеться в тексті. — В уряді наголошують, що без ухвалення цих законопроектів немає відповіді на те, чим платити зарплатні, пенсії та соціальні виплати, як забезпечити всім необхідним українську армію, як профінансувати потреби людей, які залишилися без домівок через дії терористів та сепаратистів, а також як гарантувати енергетичну безпеку країни та пережити зиму».

А ще в Кабінеті Міністрів переконані, що ці закони є вкрай необхідними для розв’язання економічної та політичної кризи в державі, тому їх слід було б розглянути в найближчі дні на позачерговій сесії Верховної Ради за участю Президента. «Зараз не час думати категоріями виборів та рейтингів. Треба рятувати країну», — акцентується в заяві.