Прем’єр-міністр Володимир Гройсман не здивував присутніх у залі засідань уряду міністрів анонсом про введення в дію з 15 серпня Національним агентством з питань запобігання корупції системи електронного декларування доходів особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Такий крок, на думку глави уряду, — важливий інструмент боротьби з корупцією хоч би тому, що можна буде ознайомитися з доходами, власністю державних службовців, порівняти їхні доходи з витратами.

«Електронні декларації дадуть змогу побачити, як живуть політики-популісти, що нібито опікуються життям простих громадян, — резюмував Володимир Гройсман. — Мені дуже хотілося б подивитися на декларації наших дорогоцінних політиків-популістів, з’ясувати, чим вони володіють, які у них реальні статки. Подивимося, чи зможуть вони це вказати у своїх електронних деклараціях».

Під час заходу вже зі слів керівника Національного агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак стало зрозумілим, що ця структура має намір провести у 23 областях тренінги щодо використання та роботи системи електронного декларування. Такі виїзні тренінги вже відбулися в Генеральній прокуратурі, Держфінмоніторингу, Конституційному суді. Адміністрація Президента також звернулася до НАЗК з проханням провести для своїх співробітників спеціальне засідання-навчання.

Чи впаде тінь на 20-мільярдні закупівлі?

Останньої середи липня Прем’єр-міністр підписав доручення, згідно з яким кожне міністерство має означити ефективні антикорупційні заходи за кожним з напрямів роботи. Володимир Гройсман нагадав присутнім, що 9 грудня за ініціативи ООН відзначатиметься Міжнародний день боротьби з корупцією. Ближче до цієї дати керівники відомств мають ознайомити громадськість з результатами антикорупційної роботи.

Окрім цього, глава уряду доручив міністерствам перевірити ситуацію з державними закупівлями, які було проведено за останні чотири дні березня 2016 року — перед набранням чинності закону про державні закупівлі з 1 квітня. Їх загальна сума становить 20 мільярдів гривень. Щодо цього Прем’єр висловився так: «Я вам краще пропоную скасувати всі ці тендери, перейти через 1 серпня і перейти на систему ProZorro».

До речі, за планом Володимира Гройсмана, перехід на державні закупівлі через цю електронну систему має забезпечити максимально ефективне використання та економію державних коштів. Ідеться про десятки мільярдів гривень. «Те, що ми економитимемо, залишатиметься у бюджеті країни», — сказав він, додавши, що з 1 серпня ProZorro запрацює на повну потужність у всій країні. Він розповів, що попередній аналіз державних закупівель через цю систему зафіксував заощадження для бюджету 3—50% та виявив факти зловживання в системі традиційних закупівель.

Опісля Володимир Гройсман попросив винести на найближче засідання уряду питання розгляду концепції реформи охорони здоров’я. «Треба дати змогу заступникові міністра охорони здоров’я Уляні Супрун, яка опікуватиметься реформою цієї сфери, проаналізувати напрацювання, які вже є в нашої команди, можливо, зробити певні корегування». Ця реформа має поліпшити якість надання медичних послуг та реалізовувати ліки за доступною вартістю.

Під час засідання уряд поклав виконання обов’язків міністра охорони здоров’я з 1 серпня на нещодавно призначену заступником глави МОЗ Уляну Супрун. Раніше цю посаду обіймав Віктор Шафранський.

Кабмін припинив чинність міжурядової угоди з Російською Федерацією про співробітництво в сфері молодіжної політики. Коли відбулося ухвалення відповідної постанови, міністр молоді та спорту Ігор Жданов зазначив, що після початку збройної агресії РФ проти України де-факто було припинено будь-яку співпрацю очолюваного ним міністерства зі структурами Росії, пов’язаними з молодіжною політикою. «Оскільки збройна агресія триває, є потреба привести фактичне положення до юридичного», — додав він.

А ще КМУ припинив чинність угоди СРСР з КНДР про взаємні поїздки громадян, укладену ще у 1986 році. Заступник міністра закордонних справ — керівник апарату Олена Зеркаль пояснила, що причина такого рішення — «непідтримка» КНДР територіальної цілісності України, відсутність двосторонніх політичних контактів, а також протидія проникненню на територію країни небажаних осіб. 200 додаткових мільйонів гривень того дня спрямовано й на платню шахтарям державних шахт.

Долю Бортницької станції аерації вирішено

Ухваленням постанови «Про внесення змін до постанов КМУ від 1 березня 2010 р. №243 і від 17 жовтня 2011р. №1056» міністри продовжили практику відшкодування громадянам частини суми «теплих» кредитів на впровадження енергоефективних заходів. У цьому контексті висловився віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко: «Буде мобілізовано додатково 100 мільйонів гривень на стимулювання фізичних осіб до придбання енергоефективного обладнання й матеріалів. Ми переглянули орієнтовні обсяги фінансування цих заходів і спрямували прогнозовані надлишкові кошти на програму «теплих» кредитів. Водночас ухвалено рішення підвищити до 35% розмір відшкодування та зробити однакові умови для всіх позичальників, тих, хто отримує і не отримує субсидій».

Він пояснив, що це рішення пов’язане з ухваленням 175 регіональних програм з додаткового співфінансування «теплих» кредитів та прогнозованих залишків коштів за окремими заходами. ОСББ та ЖБК гарантовано отримуватимуть державну підтримку до кінця року. За його словами, попит на програми «теплих» кредитів зростає. Програмою вже скористалися майже 150 тисяч домогосподарств, а кредитів залучено на суму понад 2 мільярди гривень.

Віце-прем’єр заявив, що уряд виконує свої зобов’язання з інфраструктурного проекту Бортницької станції аерації в Києві. Згідно з постановою, розробленою Мінрегіоном та ухваленою урядом, можна перейти до розв’язання проблем очистки стічних вод і утилізації осаду на станції.

За словами Геннадія Зубка, кошти в сумі 32 056,623 тисячі гривень надано для реалізації у 2016 році п’ятого пускового комплексу першої черги проекту «Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів БСА».

«Ухвалення постанови дало змогу залучити на реалізацію проекту кредитні ресурси обсягом близько 108 мільярдів єн японського уряду на вигідних для України умовах. Маємо забезпечити людям, що живуть поблизу станції, чисте повітря і захищене довкілля. Реконструкція БСА зменшить техногенні ризики в Києві та забезпечить якісно вищий технологічний рівень цього об’єкта», — резюмував віце-прем’єр.