Переведення всіх державних закупівель в електронний формат дасть змогу збільшити економію в рази — у цьому одностайні й посадовці, й експерти.  «Навіть за скромними прогнозами, цього року економія бюджетних коштів становитиме 5 мільярдів  гривень, а в наступному економічний ефект від повного переходу на електронну систему може бути в кілька разів більшим», — наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час недільного телевізійного спілкування у десятихвилинному форматі.

Глава уряду зокрема  зазначив:  сфера державних закупівель тривалий час була найбільшою «годувальницею» корупціонерів: «За нашими підрахунками, втрати від прямої корупції та неефективного управління становили близько 20% усього обсягу державних закупівель. А це приблизно  50 мільярдів гривень щороку. Це майже стільки, скільки закладено в бюджеті на Збройні сили України».

Він наголосив:  створена урядом  електронна система державних закупівель ProZorro дасть змогу повернути в бюджет десятки мільярдів гривень: «Ми переводимо всі державні тендери в онлайн-формат. Усі процедури, кожен крок, кожне рішення стають публічними». Електронний формат також спрощує доступ бізнесу до торгів, підкреслив Арсеній Яценюк: «А це підвищення конкуренції в державних закупівлях».

Завдяки ProZorro, зазначив глава уряду, кожна компанія чи підприємець може зареєструватися на торговому майданчику, знайти аукціон і подати заявку на участь: «Далі відбуваються анонімні торги. За результатами аукціону обирається переможець, і тільки після цього розкривається назва компанії. Таким чином, провести «свого» постачальника стає практично неможливо. А переможцями ставатимуть тільки сумлінні постачальники. При цьому будь-хто може зайти на сайт і дізнатися, що закуповувало те чи інше державне підприємство і за якою ціною».

У пілотному режимі ProZorro почала працювати ще в лютому 2015 року, і завдяки їй уже вдалося зекономити понад 500 мільйонів гривень: «І це попри те, що сьогодні через цю систему проводиться тільки 2% державних тендерів», — зауважив Прем’єр.

Зокрема Міністерство інфраструктури та підприємства, які перебувають у його підпорядкуванні, провели тендери у системі ProZorro на понад 1,3 мільярда гривень. Сума економії перевищила 75 мільйонів: «Міністерство оборони повністю перейшло на електронні закупівлі. Результат — майже 1000 тендерів і 200 мільйонів гривень економії», — повідомив глава уряду телеглядачам.

Уже з 1 квітня на ProZorro обов’язково перейдуть усі великі замовники: міністерства, відомства, найбільші державні підприємства. Із серпня почнуть переходити всі інші.

Глава уряду зазначив, що розбудова електронної системи відбувається коштом донорів, а кожну статтю витрат контролює Transparency International: «Значну допомогу та підтримку надали волонтери — як-то консультації, навчання, робота і ресурси. Деякі з активістів, які стояли біля витоків реформи ще з часів Майдану, нині успішно працюють на посадах державних службовців».

Глава уряду звернувся до тих чиновників, «які ще сподіваються зберегти якісь окремі схеми»: «Перехід на електронну систему є обов’язковим, без будь-яких винятків. Для цього у нас є все необхідне: законодавча база, ефективна електронна система, самовіддана команда, яка працює задля успіху реформи, і повна підтримка міжнародних партнерів».

Арсеній Яценюк закликав представників бізнесу долучатися до системи електронних державних закупівель: «Ми працюємо з вами відкрито і прозоро та є вашими надійними партнерами».

Глава уряду звернувся до волонтерів і журналістів: «Вивчайте дані закупівель, шукайте можливі порушення. Говоріть і пишіть про це. Громадський контроль — найбільш дієвий механізм боротьби з корупцією. Разом ми зможемо перемогти корупцію в закупівлях і повернути кошти для потреб українців», — наголосив  Арсеній Яценюк.

Він також повідомив, що цього року всі ліки держава закупить через Організацію Об’єднаних Націй та британське закупівельне агентство Crown Agents. Це майже 4 мільярди гривень. «Міжнародний контроль завадить українській фармацевтичній мафії вкрасти ці кошти, а держава зможе закупити більше лікарських засобів належної якості»,  —  наголосив Арсеній Яценюк.

Глава уряду зазначив, що торік завдяки електронній системі закупівель ProZorro, яка працювала в експериментальному режимі, медичні заклади України заощадили понад 16% —  11 мільйонів гривень.

«Від міжнародних організацій очікуємо ще більшої економії й ще ефективнішого витрачання коштів бюджету», — підсумував  Арсеній Яценюк.

Він окремо наголосив:  кримінальне переслідування корупціонерів — це компетенція Національного антикорупційного бюро, прокуратури, Служби безпеки та інших правоохоронних органів, які не залежать від уряду. Уряд у бюджеті на поточний рік у повному обсязі профінансував діяльність усіх антикорупційних органів.

Крім того, вже невдовзі розпочне роботу Національне агентство із запобігання корупції, яке є превентивним органом, тобто перевірятиме відповідність декларацій чиновників їхньому стилю життя.