Віктор ЯНУКОВИЧ: «Асоціація з ЄС потрібна не владі  чи опозиції. Асоціація потрібна Україні»

ТРИБУНА 

Виступ Президента під час відкриття третьої сесії Верховної Ради  сьомого скликання

Шановний Голово Верховної Ради України!

Шановні народні депутати!

Сьогодні ми відкриваємо третю сесію Верховної Ради сьомого скликання.

Розпочинається новий політичний сезон, і я маю надію, що друге півріччя 2013 року стане часом політичного порозуміння, взаємодії, плідних та своєчасних рішень.

На жаль, попередня сесія Верховної Ради була радше часом втрачених можливостей. Як наслідок — ми втрачаємо темп реформ, який ми взяли ще в 2010—2012 роках.

Але я впевнений — український парламент зможе об’єднати зусилля навколо проблем, від вирішення яких, без перебільшення, залежить доля України.

Пропоную, щоб усі парламентські сили знайшли порозуміння щодо вирішення двох ключових стратегічних завдань.

Промова глави держави має програмний характер. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Найперше і найбільш актуальне питання для цієї сесії — це прийняття пакету законів, необхідних для подальшого просування на європейському напрямі.

Це домашнє завдання, яке має виконати український парламент напередодні Вільнюського саміту, аби Україна змогла підписати угоду про Асоціацію з Європейським Союзом і розширену Угоду про зону вільної торгівлі з ЄС.

Відразу наголошую, що спроби протиставити співпрацю на європейському векторі та співробітництво з нашими стратегічними партнерами: Російською Федерацією та країнами євразійського співтовариства — безпідставні.

З точки зору стратегічної перспективи підписання угоди про Асоціацію та Зону вільної торгівлі відкриє нові можливості для взаємовигідного співробітництва та подальшого зближення з нашими стратегічними партнерами в євразійському регіоні.

Успіх на Вільнюському саміті слід готувати. І значну роль у цьому процесі має зіграти Верховна Рада України.

Асоціація з ЄС потрібна не владі чи опозиції. Асоціація потрібна Україні. Це, в першу чергу, — стимул до подальшого реформування, прискореної модернізації, підвищення соціальних стандартів.

Ми маємо значно прискорити реалізацію програми реформ, зокрема завершити реформування судової системи, органів прокуратури та внутрішніх справ.

Пропоную Верховній Раді якнайшвидше підтримати відповідний пакет законопроектів.

Ми повинні разом вжити всіх необхідних заходів для ефективного впровадження нового Кримінального процесуального кодексу, законодавства про адвокатуру та національного превентивного механізму проти тортур.

Парламент має забезпечити прийняття законів, передбачених Планом дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Необхідно суттєво посилити прозорість державних фінансів, у тому числі через розширення функцій Рахункової палати.

Ми маємо й надалі вдосконалювати національне законодавство щодо боротьби з корупцією, використовуючи найбільш ефективні світові підходи, висловлені, зокрема, в рекомендаціях GRECO.

Завдання, що стоять перед Україною напередодні Вільнюського саміту, — складні й масштабні. Але у нас є і час, і сили, аби їх вирішити.

Шановні колеги!

Друге важливе стратегічне завдання, яке потребує спільної роботи влади і опозиції, — це реалізація модернізаційної стратегії, прискорення економічних та соціальних реформ.

Так, у нас є певні економічні здобутки. Передовсім, ми суттєво знизили рівень інфляції. З початку року ціни зросли лише на 0,1%, а за минулий рік впали на 0,2%.

Протягом останніх трьох років зарплати зросли в середньому майже на 60%, а пенсії — більш ніж на 40%.

Ми збільшили довіру до національної валюти та української банківської системи — з початку цього року гривневі депозити населення зросли на чверть. Протягом останніх років ми маємо рекордні врожаї.

У той же час, в українській економіці є багато проблем, над якими ми маємо спільно працювати.

Основні джерела проблем — перш за все — продовження світової економічної кризи, відповідний стан товарних ринків та надвисока ціна на імпортний газ, що ми маємо внаслідок контракту, укладеного у 2009 році.

Перша проблема — це падіння промислового        виробництва і, відповідно, зниження темпів зростання ВВП.

Кабінет Міністрів України підготував програму активізації економіки, реалізація якої потребує спільної роботи з Верховною Радою, і я сподіваюсь на відповідну підтримку парламенту.

Друга проблема, яка вимагає спільного вирішення, — це незавершеність реформ у соціальній політиці.

Попри складну ситуацію в економіці, за останні два роки нам вдалося збільшити середню зарплату в Україні майже на чверть.

Ми розгортаємо фундаментальні реформи в соціальних і гуманітарних галузях.

Закликаю парламент брати більш активну участь у розробці соціальних реформ. Адже їх послідовність та успішність — це шлях до європейських соціальних стандартів, до нової якості життя громадян України.

Очікую від Верховної Ради прийняття не пізніше грудня 2013 року закону про заклади охорони здоров’я, який підвищить якість і доступність медичної допомоги.

Також окремо прошу вас внести зміни до цьогорічного державного бюджету і передбачити в ньому кошти на виплату надбавок лікарям екстреної медичної допомоги. Право на відповідні надбавки лікарів вже законодавчо передбачено з 1 жовтня 2013 року.

Цього року ми проголосили нові соціальні ініціативи «Діти — майбутнє України», спрямовані на всебічну підтримку та розвиток дітей.

У рамках цих ініціатив уже реконструюються і відкриваються нові дошкільні заклади. Із початку року в них створено понад 20 тисяч додаткових місць.

У той же час державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям з дітьми поки що залишається недостатньою.

Прошу невідкладно прийняти зміни до держбюджету 2013 року і підвищити так званий «гарантований мінімум» для дітей з малозабезпечених сімей.

Третя проблема — це назріла необхідність якісно нової ролі держави в управлінні економічними процесами.

Хочу особливо наголосити: завдання уряду в ринковій економіці не вичерпуються лише збиранням податків і перерозподілом коштів.

Потрібно вибудовувати умови для розвитку бізнесу, сприятливий інвестиційний клімат, впроваджувати фінансові інструменти зростання, в тому числі — на регіональному рівні, допомагати експортерам виходити на нові ринки.

Закликаю Верховну Раду та Уряд реалізувати стратегію імпортозаміщення. І акцент тут треба робити не на підвищенні митних ставок, а на посиленні стимулів для національного виробника.

Також я доручаю Кабінету Міністрів значно розширити складову стратегічного планування в економіці, що має передбачати аналіз економічних загроз і завчасну підготовку до їх нейтралізації.

Шановні народні депутати!

Осіння парламентська сесія — це час завершення роботи над основним фінансовим законом України на наступний рік.

Основні вимоги Президента України до проекту держбюджету на наступний рік визначено зокрема у моєму черговому Посланні до парламенту.

Впевнений, що Уряд і народні депутати під час роботи над Державним бюджетом на 2014 рік мають зробити правильні висновки із тих бюджетних негараздів, які ми мали цього року.

Нарощування обсягу державних інвестицій стане потужним імпульсом для економічного зростання, а також сприятиме модернізації господарського комплексу.

Місцеве самоврядування має отримати надійну фінансову основу, оскільки більшість важливих поточних проблем громадян вирішується саме на місцевому рівні.

Окрім забезпечення повноти та своєчасності перерахування дотацій та субвенцій, Уряду необхідно знайти шляхи збільшення власних доходів органів місцевого самоврядування.

Має також бути оптимізована структура соціальних видатків. Низькі соціальні стандарти пов’язані не лише з недостатнім обсягом бюджетних видатків, а з їх неефективним розподілом.

Особливу увагу слід приділити підвищенню прозорості державних фінансів, забезпеченню цільового використання кожної бюджетної гривні.

Шановні народні депутати!

Свого часу прем’єр-міністр Великобританії Уїнстон Черчилль казав, що «політики дбають про майбутні вибори, а державні діячі — про майбутні покоління».

Вважаю, що в цій залі працюють передовсім державні діячі, яким достатньо мудрості і відповідальності.

У житті кожної держави, кожного народу є моменти, коли політична еліта країни має забути про партійні кольори та згадати про кольори національного прапора.

Забути про партійні чвари і пам’ятати, що усі ми є громадяни України, частиною великого народу.

Про це нагадують нам вікопомні дати, що ми відзначали цього року і які ми будемо святкувати в наступному.

Одною з ключових подій цього року стало 1025-ліття Хрещення Русі, свято відродження християнських цінностей, які вчать нас долати сучасні виклики не шляхом конфронтації, а через єднання та консолідацію.

Наступного року ми святкуватимемо 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря Тараса Григоровича Шевченка. І я переконаний, що нам всім вистачить мудрості згуртуватися навколо ідей вільної та заможної України, які він сповідував.

Впевнений, що прийняття пакета законів, необхідних для підписання Угоди про Асоціацію, ухвалення законів щодо реформування економіки стане рішучим кроком не тільки на шляху України до Європи, а й на шляху побудови Європи в Україні.

Як Президент України я підтримаю кожну ініціативу, спрямовану на налагодження політичного порозуміння і співпраці в стінах Верховної Ради.

Бажаю всім депутатам плідної роботи в ім’я і на користь Української держави.

Дякую за увагу!