Для більшості українців Новий рік починається з корпоративної вечірки. А як інакше?! Адже корпоратив — це не лише спілкування з колегами в неробочій атмосфері, а й запальні танці, пісні і смачні наїдки. Зазвичай керівництво компаній у такі дні не скупиться і замовляє для своїх підлеглих хороші ресторани та багато їжі й напоїв. Адже є повір’я: чим ситніший буде стіл на святкуванні, тим багатше «житиме» компанія наступні 12 місяців. Нині корпоративна вечірка обійдеться керівництву лише на 10% дорожче, ніж 2012-го.

Вільні дати ще є

Торік замовляти ресторан чи хороше кафе для корпоративної вечірки потрібно було заздалегідь. Нині, навіть напередодні святкування, вільну залу знайти не проблематично, головне — щоб були гроші. Єдине, що просять ресторатори, — одразу вносити передплату. Здебільшого це 30% від загальної суми святкування. Проте все залежить від рівня закладу та від того, чи буде вечірка закритою, тобто орендуватиметься лише зала чи весь ресторан. Зачинити один із столичних елітних ресторанів на спецобслуговування коштує 100 тисяч гривень. З них 20 тисяч — технічне обслуговування, а на 80 тисяч замовляють страви та напої. Також за ці гроші можна домовитися з музиками, які працюють у цьому закладі. На 80 тисяч можна добре напоїти і нагодувати компанію із 30 чоловік.

— В останній тиждень перед Новим роком поки що вільні 24, 25 грудня, а також 30 число, — розповідає менеджер одного зі столичних ресторанів, що поблизу центру міста, Оксана Іванова. — Проте потрібно поспішати, адже ви самі розумієте: все може змінитися буквально за годину. Тож в ідеалі бажано за кілька днів приїхати, зробити замовлення та внести передоплату. Адже нам треба закупити продукти і підготуватися до зустрічі гостей. Якщо ви не маєте фінансової можливості чи не хочете замовляти увесь ресторан, можна просто забронювати столик. Це вийде значно дешевше — в середньому 600—700 гривень на людину. Звісно, все залежить від того, що саме замовлятимете.

В іншому, трохи дешевшому ресторані ціни на корпоратив нижчі. Тут нагодують і напоять людину за 250—300 гривень. Проте заклад не закриватимуть. Це не передбачено взагалі.

— Звісно, за ці гроші ви не зможете пити віскі, але з’їсти дві страви та випити безалкогольного та алкогольного напою можна, — зазначає адміністратор одного зі столичних ресторанів, що розташований на Подолі, Руслан Сушевко. — У нас домашній ресторан, сюди ходять поїсти, тому розважальну програму запропонувати не можемо. Щоб святкувати тут, вам потрібно зробити попереднє замовлення. Передоплата в цьому випадку становитиме якусь мінімальну суму — приблизно 500 гривень. Це для того, щоб ми були впевнені: ви не передумаєте і прийдете. Також, якщо корпоратив на 30 чоловік, ми маємо заздалегідь підготувати кухню. Щодо вільних днів, то останній тиждень майже вільний.

У ресторані, що в Дарницькому районі столиці, теж є вільні дати, крім 27 грудня. Тут накриють стіл з розрахунку 400—500 гривень на людину. І переконують, що за ці гроші люди не просто перекусять, а насправді наїдяться та гарненько вип’ють і послухають чудову співачку, яка працює в цьому ресторані.

— Наші колеги на банкетах часто недокладають страви, тобто замість 250 грамів дають 200, — ми такого не практикуємо, — зазначає адміністратор ресторану, що розміщений у спальному районі, Олена Шварц. — Скажу більше: я сама стежу, щоб порції були повноцінними. І якщо виявляю, що кухарі не доклали страви, штрафую. Нині столичний ресторанний ринок дуже конкурентний, тому потрібно якимось чином утримувати своїх клієнтів. У нас багато постійних відвідувачів, які рік у рік проводять корпоративні вечірки. Тож на нестачу замовлень не скаржимося. Разом з тим, на 30 грудня ще можна замовити залу.

Що ж до заміських ресторанів ситуація дещо інша. Більшість дат уже заброньовано. Ціни в цих закладах у середньому на 10—20% нижчі за київські. Проте потрібно врахувати, що співробітників потрібно якось доставити до місця святкування і привезти назад. Бо навряд чи хтось із них захоче платити з власного гаманця за таксі — гривень 200 в один бік.

Тож, як видно з нашого невеличкого опитування, сьогодні керівництво ще може порадувати своїх підлеглих і замовити корпоратив у столичному ресторані. І не обов’язково у дуже «крутому», це може бути невеличкий заклад з домашньою затишною атмосферою.

Ураааааа! Новий рік!!! Фото з сайту flickr.com

А за музик платимо окремо

У регіонах вартість новорічного корпоративу в середньому на 10—15% нижча, ніж у столиці (маємо на увазі заклади однієї цінової категорії). Йдеться про міста-мільйонники — Дніпропетровськ, Харків, Донецьк. Проте вільних днів тут менше, ніж у столиці.

— У нас невелика зала, але 30 гостей розмістити зможемо, — переконує адміністратор одного з дніпропетровських ресторанів Олександр Ярославов. — Сьогодні вже зайняті 25—27 грудня, інші дати поки що вільні. Святкування обійдеться в 300 гривень на людину. За ці гроші можна замовити гарячий чи холодний салат, другу м’ясну чи рибну страву, алкоголь та напій. Але поспішайте: наші клієнти активізувалися й замовляють корпоративи, тому може й не бути місця.

А ось в одеських ресторанах ціни на новорічні корпоративи такі самі, як і в столиці. Південна Пальміра полюбляє і вміє святкувати. Знайти вільну залу на 27 грудня можна, але складно: більшість модних закладів міста вже заброньовані. Проте ще можна провести корпоратив у понеділок — 30 грудня. Хоч не всім подобається починати робочий тиждень зі святкування.

На заході країни орендувати ресторан чи кафе для колективного святкування — не проблема. Останній передноворічний тиждень вільний. Ціни тут дещо нижчі, особливо це стосується Івано-Франківська. Вартість святкування з розрахунку на одну людину коштуватиме 250 гривень. Проте це за умови, що спиртне замовник принесе із собою. Якщо ж алкоголь замовляти у самому закладі, тоді жодних мінімальних замовлень не існує. А їжу та спиртне замовляють за меню. До речі, салат тут коштує від 26 до 32 гривень, м’ясна друга страва обійдеться приблизно в 40 гривень, гарніри в середньому по 15. Тож на 150 гривень наїсться навіть чоловік зі здоровим апетитом. У столиці за аналогічну трапезу потрібно заплатити як мінімум вдвічі більше. Замовити банкет можна на всі дні останнього передноворічного тижня, окрім п’ятниці, 27-го. А ось із розважальною програмою трохи складніше, адже її доведеться замовляти окремо. Звісно, адміністратор може порекомендувати музик, з якими вони співпрацюють. Щоправда, вартість таких послуг потрібно обговорювати безпосередньо з ними.