ДОЛЯ

Хлопчик, якого мати залишила напризволяще в чужій країні, повернувся на батьківщину

Майже рік тому в дитячій лікарні № 6 Північного адміністративного округу м. Москви малолітнього Миколку залишила матір. Через три тижні після народження малюка мати-«зозуля» зникла. В її біографії це вже четверта дитина, яку вона, як і всіх інших, покинула відразу після народження. Поки жінка перебувала в пологовому будинку, встановили, що вона — громадянка України, жителька села Куйбишеве Снігурівського району Миколаївської області. В Україні з 2003-го  вважається безвісти зниклою за рішенням суду.

Після лікарні у березні цього року хлопчик потрапив до московського будинку дитини №14, де співробітники закладу за ним  доглядали. Там і відбулося знайомство з дитиною спеціалістів служби у справах дітей Миколаївської облдержадміністрації, які прибули по Миколку. Це вже другий випадок, коли служба доставляє українську дитину додому. Про перший — повернення з далекої Бразилії Максимка — наша газета писала в серпні цього року. Але у випадку з бразильським українцем знадобилося понад два роки для його повернення. Миколку ж привезли в Україну лише через дев’ять місяців після народження.

Ірина Осауленко (ліворуч) та співачка Еріка з Миколкою захопилися іграшками. Фото надане автором

Хлопчика в миколаївському аеропорту зустріли голова облради Ігор Дятлов та українська співачка Еріка. Малюк уперше побачив свою батьківщину, коли Ірина Осауленко, начальник служби у справах дітей облдержадміністрації, винесла його з літака. Миколаївська служба у справах дітей доклала багато зусиль для повернення дитини. Особливо багато часу пішло на вирішення бюрократичних питань. Як і завжди в таких випадках, гостро постало фінансове питання: потрібні були кошти на те, щоб перевезти хлопця, забезпечити його всім необхідним.

Як розповідає голова обласної ради І. Дятлов, «виділяти кошти з бюджету не стали, на це пішло б надто багато часу. Тож пішли іншим шляхом — знайшли спонсорів. Адже головним завданням було допомогти маленькому громадянину України».

— Я кілька днів у Миколаївській області, — каже співачка Еріка, — коли мені розповіли цю історію, вирішила по-дружньому приїхати і підтримати. Тому що вважаю, що наші українські діти повинні бути тут, рости на батьківщині. Невідомо, яка доля була б у цього малюка, якби він залишився на чужині. Добре, що є люди, котрі турбуються про наших дітей.

Вчинок матері дитини Еріка хоч і називає жорстоким, але засуджувати жінку не береться. «Це життя кожного. Я думаю, вона за свої гріхи або вже розплатилася, або ще заплатить», — говорить вона. І додає про Колю: «Це буде щастя для будь-якої сім’ї. Він обов’язково потрапить у хорошу родину. А ми будемо, напевно, далі дізнаватися про його долю. Він став «зіркою» тут, у Миколаєві».

Миколку вже привезли до дитячого будинку, попереду в нього повний медичний огляд, оформлення документів, а потім органи опіки  шукатимуть для нього сім’ю. Як зазначають у службі в справах дітей, хлопчик здоровий, допитливий та веселий. Згідно з розпорядженням голови Снігурівської райдержадміністрації малолітньому вже надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування. Найближчим часом  Миколку влаштують на виховання в сім’ю.

Від інтернатів готуймося  відмовлятися

Валентина КОКІНА,
«Урядовий кур’єр»   

РЕФОРМА. Нещодавно у Києві на Міжнародній конференції «Сирітству — ні!», яку організував Фонд «Розвиток України» спільно із Всеукраїнською громадською організацією «Україна без сиріт» за підтримки Міністерства соціальної політики  та Уповноваженого Президента України з прав дитини,  було сказано, що в Україні вже розпочато процес реформування системи соціального захисту. Надто важливе місце в ньому посідає захист законних прав та інтересів дітей, особливо сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Сьогодні одним із основних завдань міністерства є створення умов для забезпечення права кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, на виховання в сімейному оточенні. Ми маємо стійку тенденцію — більш ніж  удвічі — переваги усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, українцями над усиновленням іноземними громадянами», — сказала заступник міністра Мінсоцполітики Лідія Дроздова.

Зокрема кількість прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу в Україні стабільно зростає, відповідно збільшується й кількість дітей у них. Приміром, 2005 року в таких сім’ях виховували 1313 дітей, а нині вже 11261 дитина, що в дев’ять разів більше. А загалом, за інформацією міністерства, станом на 1 жовтня 2012 року в нас діють 695 дитячих будинків сімейного типу та 3737 прийомних сімей.

Мінсоцполітики зобов’язується на 2013 рік створити такі умови, щоб у сім’ях виховували не менш як 82% сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Міністерство планує також змінити державну політику боротьби з наслідками сирітства на таку, що буде спрямована на запобігання виходу дитини з біологічної родини, зазначила Лідія Дроздова, акцентувавши, що перший крок  уже зроблено.

Як відомо, 22 жовтня цього року Президент Віктор Янукович своїм Указом затвердив Національну стратегію профілактики соціального сирітства на період до 2020 року. Її реалізація сприятиме профілактиці сімейних проблем, що призводять до розлуки дітей із батьками — соціального сирітства, поверненню дітей до біологічних родин і дасть змогу поступово відмовитися від інтернатів та перейти до сімейних форм виховання.