Середа. За 60 хвилин працівники Кабінету Міністрів вирушать на обідню перерву, окрім посадовців найвищого рангу. Вони в цей час перебувають на шостому поверсі. Поріг зали засідань Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк переступає в ногу з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Його обличчя емоцій не видає. Насторожують лишень вступні слова: «Я хотів би відійти зараз від порядку денного засідання Кабінету Міністрів і після доповіді міністра внутрішніх справ кардинально змінити запланований на цей день розгляд питань. Уряд дав чіткі й зрозумілі доручення щодо реальної боротьби з корупцією в країні, яка воює, витрачає мільярди на армію та оборону, в країні, громадяни якої допомагають Збройним силам та державі вистояти в цій жахливій війні з Росією». 

Одначе потім на якісь п’ять хвилин градус напруги дещо послабився. Завдяки словам глави уряду міністри та представники ЗМІ згадали про старт низки розслідувань проти вищих посадових осіб держави, про події в понеділок, коли посади позбувся керівник Податкової міліції, голова Митної служби, й добровільно подав у відставку голова Державної фіскальної служби.

 «Матеріали на 20 тисяч сторінок опрацювала комісія з розслідування і передала до Генеральної прокуратури для порушення кримінальних проваджень. Уряд три тижні тому розпочав розслідування проти голови Державної фінансової інспекції, який, прикриваючись політичними силами, намагається втекти від відповідальності. Розслідування буде завершено, матеріали передадуть правоохоронним органам. Ніяка політична сила і ніякі політичні гасла не дадуть змоги посадовцю уникнути відповідальності», — вважав за потрібне нагадати Арсеній Яценюк.

Це засідання Кабміну стало останнім для керівництва ДСНС. Фото з сайту kmu.gov.ua

Коли публічно і по суті

МВС вже дало старт розслідуванням і проти інших керівників державних компаній в нашій країні. Під прицілом: ПАТ «Аграрний фонд», ДП «Укрспирт», Державна продовольчо-зернова корпорація, деякі енергетичні компанії та компанії, які діють у складі Міністерства аграрної політики та продовольства і Державної служби з надзвичайних ситуацій. Уряд відсторонив і керівництво окремих залізниць від обійманих посад. Голова Південно-Західної — Олексій Кривопішин — до списку увійшов також.

«МВС провело надсерйозну роботу щодо боротьби з корупцією всередині міністерства. Мене поінформував міністр внутрішніх справ про скоєння злочину вищим керівництвом ДСНС», — так Прем’єр передав слово Арсену Авакову. Щойно він підійшов до трибуни, як запросив дозволу увійти до зали процесуального слідчого. І тут почалося. Група молодиків у цивільному оточила керівника ДСНС. Допоки Сергій Бочковський неквапливо, однак стоячи, збирав на столі папери, йому підготували кайданки. За таким сценарієм залу полишав і перший його заступник Василь Стоєцький. Усе було толерантно, неемоційно, однак інтригуюче. Міністри сиділи мовчки, Прем’єр — тричі підводився та сідав на свій стілець, а міністр внутрішніх справ просто нахилив голову додолу.

Світло на «незрозуміле» пролив заступник керівника головного слідчого управління МВС (щоправда, він не представився): «У нас є кримінальне провадження, зареєстроване за неодноразовими зверненнями народних депутатів за ст. 191 Кримінального кодексу частиною 5 щодо корупційних схем у ДСНС. Слідство встановило злочинну схему, вибудувану керівництвом служби. Державні закупівлі пально-мастильних матеріалів у ТОВ «Лукойл», ТОВ «Альянс» та інших підприємств відбувалися за завищеними цінами. Особи затримані за статтею 208 КПК на 64 години. Протягом доби їм пред’являть підозру».

Санкція та запобіжник

Уже з вуст Арсена Аракова міністри дізналися про «животіння» схеми, згідно з якою у держзакупівлях була задіяна приватна компанія. Вона перераховувала кошти резиденту офшорної компанії на острові Джерсі. Звідти — вже на іншу приватну компанію, яка належить цим посадовцям. Кошти розподіляли на їхні відкриті банківські рахунки. Про це свідчать копії оригіналів карток, свідоцтв на власність компаній, дані за січень-лютий поточного року, де вказано, скільки коштів було «зібрано» у регіонах в грошовому еквіваленті та для кого. Головний слідчий у країні цю бухгалтерію назвав мздою із регіонів до центру. «Арсенію Петровичу, це не спектакль. Я вас попередив заздалегідь. Вважаю, що це публічне щеплення», — сказав Арсен Аваков.

Глибоке зітхання і вердикт глави уряду: МВС має провести всі процесуальні дії згідно із законом, органи прокуратури — подати до суду матеріали, розслідування провести максимально публічно.

Прем’єр особисто звернеться до американських та європейських партнерів України з проханням допомогти нашій стороні відстежити всі фінансові транзакції по фірмах, зареєстрованих номінально в США, та по банківських рахунках, зареєстрованих на Кіпрі. «Всю злочинну схему потрібно викрити, а злочинці мусять понести покарання. Коли країна у стані війни — кожна копійка на рахунку. Так буде з кожним, хто порушує закон і знущається з української держави», — резюмував він, попросивши вести справу так, щоб суди не скористалися вкраденим та не ухвалили позитивні рішення щодо злочинців, як це було раніше.

А під час брифінгу міністр внутрішніх справ розповів, що у справі затриманих посадовців має з’явитися санкція суду й запобіжний захід на підставі позиції МВС та Генпрокуратури.

У кожній з областей, де відсторонено від виконання обов’язків керівників головних управлінь ДСНС, комісії проводитимуть перевірки на ступінь їхньої участі у виявлених корупційних схемах.

Нині МВС проводить розслідування й щодо міністерств, які у попередньому складі уряду очолювали представники ВО «Свобода». «Мені дуже шкода, що розійшлися колеги з партії «Свобода», які тут мітингували. Я там здалеку побачив у тому числі колегу з колишнього уряду. Я дуже хотів би, щоб він був присутній на нашому засіданні уряду, тому що у мене теж є деякі питання до тих колег, які раніше сиділи за столом, а тепер намагаються сховатися за гаслами. Триває не одне корупційне розслідування, і сьогоднішнє затримання — не кінець історії», — наголосив Арсен Аваков.

PS У закритому режимі уряд призначив т. в. о. керівника ДСНС радника міністра внутрішніх справ Зоряна Шкіряка. Однак цьому рішенню передував діалог.

— Це вони — інспектори, пожежники — збирали гроші по областях та несли нагору? — питає Прем’єр.

— Так. Наприклад, Вінниця — 50 тисяч, Волинь — 40 тисяч, Дніпропетровськ — 120 тисяч, Київська область —100 тисяч, Київ — 200 тисяч (доларів чи євро, з’ясує слідство — прим. авт.), — відповів Арсен Аваков.

— Уряд підтримує рішення про звільнення керівника ДСНС і першого його заступника та відсторонює від керівництва посадовців по всій вертикалі ДСНС. Розслідування слід проводити по всьому регіональному керівництву, задіяному в корупційній схемі з розкрадання державних коштів.

До слова, ТОВ «Юкол», пов’язана з ДСНС закупівлями, має договір з офшорною компанією американської юрисдикції на острові Джерсі: 20% прибутку надходять компанії, власниками якої є Сергій Бочковський (має 30 тисяч акцій) та Василь Стоєцький (належить 20 тисяч акцій). Тобто 13,5% та 6,5% реалізованого за рахунок обкрадання держбюджету надходило в кишені кожного із цих посадовців.