Тріада робочих візитів Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка завершилася в Об’єднаному Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. Потиском руки глава вітчизняного уряду дякував своєму британському колезі Девіду Кемерону за потужну підтримку України: «Ми відчуваємо, що ви підтримуєте український народ в нашій боротьбі проти російської агресії. Ви — один із лідерів у підтримці українського народу. І ми віримо, що разом можемо створити історію успіху».

Арсеній Яценюк наголосив, що в України та Великої Британії є багато спільного. Згадуючи минуле, він нагадав про ухвалення урядом Девіда Кемерона «пакету жорсткої економії». Завдяки цьому тамтешня економіка стала процвітаючою та потужною.

Український Кабінет Міністрів, за словами Арсенія Яценюка, взяв до уваги успішний досвід та спробував втілити в життя подібні зміни. «Досвід обох країн допоможе зробити світ кращим, щоб ЄС залишався об’єднаним, щоб ЄС був одним із ключових у підтримці територіальної цілісності та незалежності України», — продовжив тему Прем’єр.

Під час зустрічі керівники урядів домовилися практично співпрацювати під час реформування правоохоронної системи України та її Державної митної служби. Говорили вони й про стан виконання мінських домовленостей, про їх системне порушення очолюваними Росією терористами. Відтак сторони домовилися зміцнювати зусилля для досягнення миру та захисту нашої країни.

Про організацію спільного українсько-британського бізнес-форуму йшлося окремим пунктом. Крім того, Арсеній Яценюк запросив Девіда Кемерона відвідати Україну.

В Королівському інституті міжнародних відносин Chatham House Прем’єр брав слово на «Українському форумі». Він виступив під час сесії «Трансформуючи Україну: успіхи й перешкоди на шляху до реформ».

Слова Арсенія Яценюка передає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ: «Гра Росії полягає в тому, щоб звинуватити Україну в провалі мінських домовленостей. Але в неї немає шансів. Відбитки пальців президента Путіна на мінській угоді є, тож він зобов’язаний її норми виконати».

У цьому контексті глава уряду відзначив зусилля Канцлера Німеччини Ангели Меркель та Президента Франції Франсуа Олланда, маючи на увазі передовсім сам факт укладення мінських домовленостей. «Нам потрібно діяти спільно і бути об’єднаними, щоб їх було виконано, — наголосив Арсеній Яценюк. — Мета президента Путіна — відновити щось на кшталт Радянського Союзу. Ще одна його мета — знищити українців як націю та Україну як державу. Те, що відбувається в Україні, стосується не лише нас. Це — глобальне питання. Росія — це загроза глобальній безпеці та стабільності. Так не може діяти країна, яка є постійним членом Радбезу ООН».

На його переконання, Україні потрібна єдина сильна політика щодо Росії. На його думку, єдина мова, яку розуміє Путін, —  це мова сили. «Будьмо сильними!» — цими словами Прем’єр змусив присутніх замислитися над спільним майбутнім.