ПЕНСІЇ

Заступник голови правління
Пенсійного фонду України
Валентина НИКИТЕНКО

З першого жовтня українці виходять на заслужений відпочинок за новим законом. Тож багатьох людей турбує, якою буде їхня пенсія, як перераховуватимуть уже призначені виплати. Про це докладно розповідає кореспондентові «УК» заступник голови правління Пенсійного фонду України Валентина Никитенко.

 Валентино Степанівно, як і раніше, так і тепер призначення пенсії залежить від страхового стажу та величини заробітної плати. Скільки страхового стажу потрібно буде за новим законом для призначення пенсії за віком жінкам і чоловікам?

— Мінімальна тривалість стажу з 1 жовтня цього року для призначення пенсії за віком становить 15 років. Це означає, що взагалі право на призначення пенсії за віком матимуть чоловіки і жінки, які відпрацювали не менше 15 років. Якщо ж страховий стаж становить менше, ніж передбачено Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» (далі — Закон), людина все одно не залишиться без опіки держави. Відповідно до окремого закону їй буде призначатись державна соціальна допомога як особі, яка не має права на пенсію. Призначення цієї допомоги здійснюється органами соціального захисту в районах.

Страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, за новим Законом становить 35 років для чоловіків і 30 років для жінок. У людей, які мають такий стаж, розмір пенсії не може бути меншим, ніж прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

Доплата за понаднормовий стаж також буде визначатись за кожний повний відпрацьований рік понад 35 років для чоловіків, 30 років — для жінок.

Якщо ж у людини страховий стаж більший як 15 років, але менший 30 років для жінок, 35 — для чоловіків, то це не означає, що її розмір буде визначено пропорційно до наявного стажу. Однак з урахуванням постанови уряду таким пенсіонерам буде встановлюватись доплата до прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

— Експерти кажуть, що зменшиться розмір пенсії новопризначеним пенсіонерам у порівнянні зі старим законом, наскільки в середньому?

— Як взагалі можна говорити про зменшення пенсії, яку ще не призначено? Розмір пенсії завжди визначався індивідуально залежно від стажу та заробітку особи. Норми Закону змінюють у порядку обчислення пенсії чотири показники.

Перший — період, за який враховується заробітна плата для призначення пенсії. Тепер людина може врахувати свій заробіток за відомостями, які містяться в системі персоніфікованого обліку, тобто з 01.07.2000 р. І не треба розшукувати архіви, надавати паперові довідки. Але якщо людина захоче взяти для розрахунку пенсії заробіток за будь-які 60 місяців роботи до 01.07.2000 р., вона має право надати відповідну довідку, якщо її дані підтверджені первинними документами про нараховані суми заробітку.

Другий — показник середньої заробітної плати, який враховується під час призначення пенсії. З наступного року буде застосовуватись усереднений показник за три останні роки перед призначенням пенсії.

Третій, про який ми вже говорили, — це доплата за понаднормовий стаж.

І четвертий — період, який «оптимізується». Що мається на увазі? Заробітна плата для призначення пенсії визначатиметься фактично за 10 років, а для тих, хто виявив бажання принести довідку про заробіток за 60 місяців, — за всі 15 років.

Новим Законом збережена можливість виключати з періоду, за який враховується заробітна плата, місяці з найменшим заробітком. Якщо раніше кількість таких місяців не могла перевищувати 10% тривалості страхового стажу особи, то зараз можна додатково виключати періоди строкової військової служби, навчання, догляду за інвалідом І групи або дитиною-інвалідом до 16 років, за пенсіонером, який потребує постійного стороннього догляду, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тобто може бути виключено з підрахунку більш ніж 10% тривалості страхового стажу. Єдиним обмеженням є те, що після оптимізації заробіток має обчислюватись не менш як із 60 місяців.

Тема пенсійної реформи для літніх людей жавжди актуальна. Фото Олександра ЛЕПЕТОУХИ

За рахунок виключення із заробітку зазначених періодів збільшиться зарплата для обчислення пенсії і, відповідно, сам розмір пенсії. Тому не можна говорити, що новий Закон обов’язково зменшує розмір пенсії.

— Як призначатиметься пенсія людям, котрі виходитимуть на пенсію за спеціальними законами, приміром, держслужбовцям — тим, хто йде на відпочинок, і тим, хто продовжуватиме працювати? Чи отримуватимуть вони і пенсію, й зарплату?

— Для державних службовців та інших категорій осіб, умови пенсійного забезпечення яких відмінні від загальних, встановлені обмеження як у розмірі пенсії, так і в порядку її виплати. Державний службовець, якому пенсія призначена після 1 жовтня, вже не матиме права на одержання пенсії у розмірі 90% від заробітної плати. Цей показник зменшено до 80%. Спеціальні умови пенсійного забезпечення будуть поширюватись тільки на тих осіб, які досягли пенсійного віку. Ніяких пільг щодо зменшення цього віку (крім випадку скорочення за 1,5 року) вже не існує. Такий державний службовець також не матиме права одержувати «спеціальну» пенсію та працювати на державній службі. У період роботи він буде одержувати тільки звичайну трудову пенсію.

Якщо ж державний службовець вийшов на пенсію до 1 жовтня, то на нього вже не можна поширювати обмеження, встановлені новим Законом. Закон зворотної сили не має.

Для всіх без винятку «нових» пенсіонерів максимальний розмір пенсії не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян. З 1 жовтня ця сума становить 7 840 грн. Для тих, кому пенсія була призначена раніше і у вищому розмірі, пенсії не будуть індексуватись, перераховуватись, підвищуватись доти, доки їх розмір не досягне розміру максимальної величини.

Ще одне нововведення стосується чоловіків — державних службовців. Для них пенсійний вік, починаючи з 2013 року, збільшуватиметься щороку на 6 місяців — до 62 років.

— Якщо працівнику, прирівняному до держслужбовців, залишилось до виходу на пенсію 8 місяців, а закон вступив у силу 1 жовтня, то у якому віці має право вийти чоловік на пенсію?

— Зрозуміло, що у 60 років, оскільки, як я вже говорила, відповідаючи на попереднє запитання, процес пізнішого виходу на пенсію чоловіків-держслужбовців розпочнеться з 2013 року і стосуватиметься чоловіків 1953 року народження і молодших.

 — Якщо людина, досягнувши пенсійного віку, відразу пенсію не оформлятиме, якою її пенсія буде в майбутньому?

— Стимулювання громадян до більш пізнього виходу на пенсію існувало і до 1 жовтня. Людина, досягнувши пенсійного віку, могла прийти до Пенсійного фонду і написати заяву про те, що вона продовжуватиме працювати і бажає відстрочити час виходу на пенсію. За це було передбачено збільшення розміру пенсії за кожний рік такої відстрочки.

Ми спростили цей порядок. Тепер людина, досягнувши 60 років, може працювати й далі, не звертаючись до Пенсійного фонду і не пишучи жодних заяв. Якщо громадянин звернеться, приміром, через два роки після досягнення 60 років, спеціалісти Пенсійного фонду автоматично розрахують суму збільшення пенсії за кожний місяць такої відстрочки.

Закон передбачає, що розмір пенсії за кожний місяць більш пізнього виходу на пенсію у межах перших п’яти років відстрочення підвищується на 0,5% за кожний повний місяць страхового стажу після досягнення пенсійного віку, і 0,75% — коли  відстрочення становить понад п’ять років.

Тобто якщо людина вирішила відстрочити час виходу на пенсію на сім років, розмір її пенсії буде збільшено на 63%.

Для жінок у період поступового підвищення пенсійного віку з 55 до 60 років передбачено окремий механізм підвищення розміру пенсії. За кожні 6 місяців більш пізнього виходу на пенсію розмір пенсії збільшується на 2,5%.

— Як перераховуватиметься пенсія працюючим пенсіонерам, які вийшли на пенсію за новим законом? І за яким законом буде перерахунок «старим» пенсіонерам?

— Механізм перерахунку працюючим пенсіонерам практично не змінився. Для того, щоб зробити такий перерахунок, необхідно мати 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Пенсіонеру необхідно звернутись із відповідною заявою до управління Пенсійного фонду України за місцем його проживання. Там буде зроблено перерахунок або з урахуванням тільки нового стажу, або з урахуванням стажу та заробітку.

У першому випадку умови обчислення пенсії для пенсіонера, якому пенсію було призначено до набрання чинності законом, залишились незмінними. Тут мається на увазі вимоги щодо тривалості страхового стажу та періоду, за який було враховано заробітну плату. Якщо ж пенсіонеру вигідно провести перерахунок пенсії за другим варіантом, тобто з урахуванням нового стажу і заробітку, то для нього вже будуть застосовані вимоги щодо стажу та заробітку, визначені новим законом. В усіх випадках при визначенні розміру заробітку при призначенні пенсії буде застосовуватись показник середньої заробітної плати, що брався при призначенні пенсії або попередньому її перерахунку.

Не будуть перераховуватись пенсії працюючим пенсіонерам, яким призначено пенсію за вислугу років і які не досягли пенсійного віку.

— Чи отримуватимуть вищі пенсії ветерани праці? Якщо так, то наскільки і скільки таких осіб у країні? Скільком особам щороку призначається пенсія? Чи менше їх стане нині у зв’язку з підняттям пенсійного віку для жінок та чоловіків-держслужбовців?

— За чинним законодавством, ветеран праці — особа, яка має стаж понад 35 років для жінок, 40 років для чоловіків. Розмір пенсій ветеранів праці визначається, як і іншим пенсіонерам, залежно від тривалості страхового стажу та розміру отримуваного заробітку. А як видно, їхній страховий стаж досить великий, то і розмір пенсії відповідний.

Питання надання цього статусу і, відповідно, пільг належить до компетенції органів соціального захисту.

А що стосується кількості осіб, яким щороку призначаються пенсії, то протягом 2010 року пенсій було призначено понад 615 тис. осіб, а за 9 місяців 2011 року — 555 тис. осіб. Безумовно, що в умовах підвищення пенсійного віку скоротиться і кількість пенсій, що призначатимуться, але не набагато.

Валентина КОКІНА,
«Урядовий кур’єр»