Ще рівно два десятиліття тому на цій ділянці південної околиці міста Лебедин, що на Сумщині, був звичайнісінький пустир з єдиною «окрасою» у вигляді занедбаного сараю. І навряд чи хтось зміг би тоді передбачити, наскільки разюче зміниться з часом місцина, а саме: з’явиться аграрне міні-містечко із низкою споруд виробничого призначення, де матимуть постійну і гарантовану роботу майже півтори сотні городян.

Але сталося саме так. Нині тут успішно працює ТОВ «Крук», одне з флагманів аграрного виробництва не тільки на Сумщині, а й в Україні.

Про трудові будні товариства, перспективи розвитку і благодійність кореспонденту «УК» розповідає його засновник і директор Валерій ЧАЛИЙ.

 Директор і засновник ТОВ «Крук» Валерій Чалий.—  Валерію Григоровичу, дозвольте поцікавитися  походженням назви товариства. Відразу ж виникають асоціації з хижаком, який тільки те й робить, що полює за іншими птахами та різними земними плазунами.

—  Хижацькі якості птаха, про які кажете, на другому плані. У назві товариства закладене насамперед його довголіття — адже круки живуть у середньому майже 300 років. То чому б не замахнутися й нам на таке тривале життя?

До того ж, підсумки роботи протягом 20 років переконали, що ми на правильній дорозі. Ті, хто розпочинали у середині 1990-х разом з нами ту чи іншу бізнесову господарську діяльність, на жаль, відійшли в небуття. А ми, завдяки колективу, — не просто на плаву, а успішно розвиваємося.

   У товаристві й досі трудяться ті, хто прийшов на виробництво у перші дні після заснування. А це багато означає і для робітників, і для мене як засновника.

—   Чи відразу знайшли свою виробничу нішу в ринкових умовах?

— Ні, довелося дрейфувати від одного виду діяльності до іншого, тобто «Крук» не уникнув пошуків.

Спершу надали перевагу комерції, виготовляли меблі, продавали деревину тощо, а вже потім кинули якір.

Але зберіганням і переробкою зерна займаємося впродовж усіх років існування товариства. При цьому вдалося зберегти й інші профілі господарської діяльності. Однак треба пам’ятати, що справжній бізнес ∂рунтується, як правило, на якомусь одному, провідному напрямку, а решта — допоміжні.

Хоч як агроном за спеціальністю завжди виношував задуми про запровадження нових технологій у виготовленні кормових сумішей і насамперед за допомогою екструдерів.

—   Нинішня виробнича родзинка товариства — виробництво екструдованої сої. Здається, ви якщо не перші, то майже перші взялися за виробництво цього виду поживи.

— Справді, у нас зараз немає серйозних конкурентів не тільки на Сумщині, а й в Україні. Обладнання дехто випускає, а ось такою технологією поки що ніхто не займається.

А вона надзвичайно вигідна і перспективна. Трохи більше як рік тому почали випускати цей ідеальний і універсальний корм для всіх видів тварин, птиці й риби, що дає змогу істотно підвищити їхню продуктивність.

Тепер здебільшого практикують технологію поділу сої на олію та макуху. Першу використовують у промисловості, другу — для годівлі тварин. Але під час годівлі олію все одно додають як домішку до раціону, бо в макусі не вистачає поживних речовин.

Ось ми й замислися: навіщо ділити сою на компоненти, якщо можна відразу випускати повноцінний корм? Єдине: треба вилучати всі шкідливі речовини, які гальмують його засвоюваність. Для цього й використовуємо екструзію.

 Першими замовниками стали білоруси, хоч спершу довелося сертифікувати продукт, бо раніше його ніхто в Україні не випускав. Звернулися до науковців, розробили технічні умови, одержали ліцензію і  дозвіл на її ввезення до країн Митного союзу. Загалом уже відвантажили понад тисячу тонн екструдованої сої.

Колись тут був пустир, а зараз — елеватор. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

—  Чи закуповують її вітчизняні товаровиробники і для яких саме потреб?

 — Серед наших партнерів — аграрні підприємства Сумського, Краснопільського, Липоводолинського районів Сумської області. Найвищий ефект у рибному господарстві — як правило, прирости живої ваги зростають майже на третину. Але й у молочному скотарстві та свинарстві теж мають вигоду.

—   Недавно дізнався, що троє працівників товариства «Крук» перебувають у зоні АТО, де виконують військовий обов’язок.

— Ті хлопці — гордість нашого колективу. Ми всіляко допомагаємо не тільки їм, а й усім бійцям, які боронять Україну. Нещодавно закупили і передали бронежилети, взуття, каски, харчові продукти. Регулярно надаємо транспорт, яким доставляємо на передову дрова та інші потрібні вантажі.

—   Ви кавалер ордена Святого Миколи Чудотворця. Такою нагородою відзначають за особливі заслуги в меценатській та благодійній діяльності.

 — Ніколи не акцентую на тих чи тих відзнаках, а роблю все за велінням душі й серця. Бо насамперед я уродженець Лебедина, а мені дуже близька і дорога моя маленька батьківщина, її минувшина, сьогодення і майбуття.

Гордий із того, що на в’їзді до міста за моєї ініціативи і фінансового сприяння споруджено капличку Святої Олександри. Кожен, хто завітає до нашого районного центру, може зайти під її склепіння, постояти в тиші, прочитати молитву чи просто побути на самотині.

Позаторік у центрі міста з’явився меморіал пам’яті страчених козаків-мазепинців — їх тут наприкінці 1708-го полягло щонайменше 900. Коли знайомився з історією того кривавого побоїща, кров холонула в жилах. Тож відразу сам для себе вирішив: на цьому місці неодмінно буде меморіал.

Торік посприяв відкриттю монумента Незалежності на тому місці, де колись стояв пам’ятник Володимирові Леніну, а також пам’ятного знака  «Дуб Павла Полуботка» у Молодіжному сквері.

Такі конкретні результати моєї роботи і зусиль, спрямовані на добробут міської громади, увічнення пам’яті про історичні події. До всього, починаючи від ремонту доріг чи шкіл і закінчуючи загальноміськими заходами, ставлюся однаково відповідально і з шанобою до всіх земляків і рідного міста.

ДОСЬЄ «УК»

Валерій ЧАЛИЙ. Народився у жовтні 1963 року в Лебедині на Сумщині. Має вищу сільськогосподарську освіту за спеціальністю «агрономія». Працював на різних посадах у різних аграрних формуваннях. З  1994-го — засновник і директор ТОВ «Крук». 

Кавалер ордена Святого Миколи Чудотворця. Лицарським Легіоном України удостоєний звання «Лицар Вітчизни» із врученням «Золотого хреста честі і звитяги».

ДОВІДКА «УК»

ТОВ «Крук» засновано 16 лютого 1994 року. Багатопрофільне підприємство, головні напрями діяльності якого — надання послуг зі зберігання зерна, виробництво кормових сумішей і продуктів переробки сої, зокрема повножирової та шроту. Серед партнерів — підприємства Росії, Білорусі, Азербайджану, Узбекистану. В Лебединському районі входить до трійки найбільших платників податків до бюджету та Пенсійного фонду.

У 2012 році ТОВ «Крук» згідно з Міжнародним економічним рейтингом «Ліга кращих» отримало статус «Підприємство року-2012» та відповідний сертифікат міжнародного зразка.

Сертифікований обсяг зберігання зерна становить 27 тисяч тонн. Товариство має цех із переробки сої, автопарк, у якому більш як 30 одиниць техніки.