У Польщі сформовано новий уряд. Відтак створено всі умови для перезапуску на повну потужність нових механізмів відносин між нашими країнами. Такими словами Президент Петро Порошенко почав інформувати представників ЗМІ про домовленості, досягнуті під час зустрічі з Президентом Польщі Анджеєм Дудою у форматі «віч-на-віч» (він перебував у Києві з офіційним візитом).

Передовсім заплановано перезапуск роботи консультативного комітету президентів України і Польщі. Це буде їхній спільний дорадчий орган. Петро Порошенко та Анджей Дуда навіть означили порядок денний, пріоритети в економіці, культурній співпраці, розбудові довіри між народами.

Як Президент Польщі Анджей Дуда вперше побував у Києві. Сподіваємося, не востаннє. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Петро Порошенко також анонсував початок роботи під Любліном українсько-литовсько-польської бригади. Вже створено інфраструктурні умови для того, щоб перша група військових пройшла там службу. Від України підготовлено групу із 500 осіб. «Це дасть нам змогу брати участь у вишеградській бойовій тактичній групі Європейського Союзу, — додав глава держави. — Залучення України до цього формату можливе для досягнення взаємодії представників Збройних сил України з арміями країн-членів НАТО».

Окремо Президент Польщі висловився за продовження санкцій проти Росії через анексію Криму та недотримання пунктів мінських угод. До речі, Анджей Дуда наголосив, що Польща жодним чином не втручатиметься у формат цих домовленостей. Сторони погодилися, що треба зупинити репресивну політику РФ щодо переслідування за ідеологічними ознаками представників кримськотатарського народу та українців за їхньою національною ознакою. Для цього слід започаткувати міжнародний механізм деокупації та демілітаризації Криму, аби півострів не перетворився на військову базу.

Україна й Польща посилюватимуть і торговельно-економічну співпрацю. З 1 січня, коли запрацює ЗВТ з ЄС, Польща надаватиме консультативну допомогу нашому бізнесу та урядовим структурам. Між керівниками національних банків країн навіть домовлено відкрити кредитну лінію свопу на 4 мільярди злотих (мільярд євро), аби поліпшити двосторонній торговельний обіг.

Петро Порошенко повідомив про завершення розробки техніко-економічного обгрунтування для побудови Інтерконектора, щоб транспортувати природний газ до Європи. Глави держав вважають неприпустимим зведення «Північного потоку-2». Словаччина, країни Скандинавії та Італія, за словами українського Президента, також проти цього проекту.

Не оминули увагою й питання історичного минулого. «Українська сторона готова до відвертого та конструктивного діалогу з питань спільної історії. Нам потрібно активізувати співпрацю між інститутами національної пам’яті, аби забезпечити нащадкам мирне сьогодення і дружнє щасливе майбутнє. Історія нас добре навчила, що коли сваряться українці та поляки, вигоду отримує хтось третій», — сказав Петро Порошенко.

А ще глави держав розробили спільні підходи до імплементації реформи децентралізації. Польські радники працюватимуть при вітчизняному уряді та суб’єктах місцевого самоврядування. А новообрані представники влади на місцях зможуть поїхати до Польщі, отримавши там доступ до програм європейських фондів, щоб посилити свої навички керівників.

Анджей Дуда порадив своєму українському колезі звернути увагу на реформування податкової системи та митної служби. До речі, Польща надасть Україні кредит у 100 мільйонів євро на відкриття спільних пунктів пропуску. Йдеться про поліпшення облаштування міждержавних переходів і прикордонної інфраструктури.

Того самого дня з поважним гостем зустрівся й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.