НОУ-ХАУ

Нововведення від столичного центру зайнятості допоможе знайти вакансію людям старшого віку

Ні для кого не таємниця, що втратити роботу нині — просто катастрофа. Знайти нове місце, куди докласти працю рук чи голів своїх, за теперішніх реалій людям дуже важко. Йдеться навіть про висококваліфікованих спеціалістів із чималим стажем. А що вже казати про молодих фахівців без досвіду роботи або людей старшого віку, які не мають достатньої кваліфікації і не затребувані на ринку праці? І так звані оптимізації й скорочення працівників на багатьох підприємствах України тривають. Нікуди не подінемося від того, що лави безробітних і далі поповнюватимуться.

Який же вихід? Як українцям, особливо після 45 років, знайти джерело виживання? Із цим запитанням «Урядовий кур’єр» звернувся до фахівців.

— У новому Законі «Про зайнятість населення» є інструменти, які покликані підвищити конкурентоспроможність людей на ринку праці. Один з них виписано у статті 30 закону і є для нашої держави справжнім ноу-хау. Це видача ваучерів особам, старшим за 45 років, страховий стаж яких становить не менш як 15 років. 4 квітня 2013 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів «Про затвердження порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці». Нею затверджений порядок видачі ваучерів та перелік професій і напрямків підвищення кваліфікації та навчання, — розповіла начальник відділу організації профорієнтації Київського міського центру зайнятості Тетяна Пянтак.

За сучасних реалій звичний вік учня і наставника може помінятися. Фото Володимира ЗAЇКИ

Професію і місце навчання обиратимуть самі

Отже, якщо людині вже виповнилося 45 років і вона має страховий стаж не менш як 15 років, то до досягнення пенсійного віку (тобто до 60 років) вона має право на одноразове отримання ваучера, за яким надається можливість пройти перепідготовку, спеціалізацію або підвищення кваліфікації за професіями й спеціальностями, які затребувані нині на ринку праці. Обрати професію, яку хоче здобути, та місце навчання людина може самостійно. Отримати ваучер можна в районних центрах зайнятості Києва. Адже це нововведення поки що поширюватиметься тільки на столицю.

Вартість ваучера визначається в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на момент звернення особи за його отриманням (приблизно 10 тисяч гривень). Якщо ж здобути кваліфікацію за обраним фахом коштуватиме дорожче, доплатити за це може той, хто збирається навчатися, або роботодавець, який планує цю людину згодом працевлаштувати.

Фінансується видача ваучерів з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування у разі безробіття. До кінця 2013-го отримають цей документ близько 900 киян.

Навчатимуться бажаючі в професійно-технічних та вищих навчальних закладах, а також на підприємствах, установах та в організаціях, які мають ліцензію на провадження діяльності з надання освітніх послуг, свідоцтво про атестацію або сертифікат про акредитацію за затвердженим постановою переліком професій.

Можна стати навіть бджолярем

Серед спеціальностей, за якими можна перенавчитися або отримати підвищення кваліфікації чи перепідготовку (усього їх 35), чимало робітничих: електрогазозварник, тракторист, будівельний столяр, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування, водій навантажувача та ін. Навчатимуть тут і розумно користуватися землею та переробляти її плоди: агрономія, агрохімія і ∂рунтознавство, захист рослин, землевпорядкування, виробництво і переробка продуктів рослинництва і тваринництва, організація і технологія ведення фермерського господарства. Можна навіть вивчитися на бджоляра. Для тих же, хто хоче освоїти нові технології, теж не буде проблем. Їм запропонують такі професії: інженер програмного забезпечення, комп’ютерні системи та мережі, програмне забезпечення систем.

Проте є застереження: не мають права на навчання люди, в яких немає професійно-технічної або вищої освіти; особа не отримає ваучер, якщо вона протягом останніх п’яти років вже проходила навчання або перепідготовку за кошти Фонду держсоцстрахування на випадок безробіття або якщо вже отримала направлення на перенавчання від місцевого центру зайнятості.

Як воно буде

А ще директор Київського міського центру зайнятості Віктор Сухомлин докладно пояснив процедуру роботи з ваучером. Перший крок — звернутися з письмовою заявою про бажання отримати його в будь-який центр зайнятості (не обов’язково за місцем проживання, адже, можливо, людині зручніше відвідувати той, що поблизу її роботи). На підставі заяви киянин отримує цей фінансовий документ на руки. Далі він сам обирає столичний навчальний заклад, де хоче перенавчитися або підвищити свою кваліфікацію. Звертається до його керівництва і надає ваучер. Декан вишу телефонує в ЦЗ, там мають підтвердити, що ваучер справжній (за його номером), і перерахувати кошти за навчання. А тоді вже людина може здобувати нову професію або підвищувати свою кваліфікацію. Термін навчання — від 3 до 6 місяців.

По закінченні навчання випускникові надають диплом певного зразка. І, можливо, якщо навчання проходило на підприємстві чи в установі, цю людину одразу ж зарахують у штат. А якщо ні, центр зайнятості, до якого вона звернулася по ваучер, обов’язково допоможе у працевлаштуванні, адже на той момент колишній безробітний вже матиме достатні знання і кваліфікацію.

Відмінність від звичайного перенавчання за направленням від центру зайнятості полягає в тому, що у першому випадку людина має обов’язково зареєструватися як безробітний. А щодо отримання ваучера, то його видадуть і людині, яка працює, але хоче, скажімо, підвищити свою кваліфікацію, не звільняючись з роботи (за вечірньою або заочною формами навчання).