Учора Голова Верховної Ради Володимир Рибак підписав закон № 4007у «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України», яким скасовано 9 законів, ухвалених 16 січня, а також ухвалений напередодні закон про амністію. Водночас він прогнозує, що 4 лютого Верховна Рада ухвалить рішення про створення Тимчасової спеціальної комісії з питань підготовки та узагальнення законопроекту про внесення змін до Конституції України. До її складу увійдуть представники всіх фракцій.

Ці слова у ході зустрічі з главами дипломатичних місій ЄС, США, Канади, Норвегії, Росії та Швейцарії підтвердила й міністр юстиції Олена Лукаш, додавши, що завданням цієї комісії буде напрацювання конституційних змін з переходу країни до парламентсько-президентської республіки.

Вона зазначила, що закон про амністію не звільняє від відповідальності тих, кого підозрюють у вбивстві, катуванні, викраденні людей, перешкоджанню професійній діяльності журналістів, а також у нанесенні важких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті потерпілого.

Для всіх інших амністія гарантована лише за умови виконання трьох вимог: звільнення всіх будівель органів державної влади та місцевого самоврядування і допуск туди працівників, розблокування вулиці Грушевського та інших вулиць столиці й інших міст, крім тих, де проходять мирні акції. При цьому вона запевнила, що згаданим законом громадянам гарантовано продовження мирних протестів, навіть після виконання всіх умов.

Тепер слово за Президентом, який матиме 15 днів на підписання закону про амністію. «Зараз цей документ потрапив до Кабміну, до Мін’юсту, які повинні надати свої висновки, і до всіх управлінь Адміністрації Президента. Саме після їх висновків Президент підпише закон», — окреслила процедуру міністр юстиції.

Нагадаємо, що наприкінці другого планерного дня позачергової сесії, який затягнувся майже до кінця доби, Верховна Рада таки спромоглася ухвалити довгоочікуваний закон про амністію учасників мирних акцій.

Узгодження позицій фракцій, попередній підрахунок голосів «за» і «проти» затягнулися настільки, що у процес довелося втрутитися Президентові Віктору Януковичу, який прибув у парламент у супроводі виконувача обов’язків Прем’єр-міністра, першого віце-прем’єр-міністра Сергія Арбузова та глави АПУ Андрія Клюєва. Серйозна розмова високопосадовців з депутатами-регіоналами справила неабиякий вплив на останніх, які одразу ж погодилися віддати голоси за проект закону, підготовлений їхнім однопартійцем, представником Президента у парламенті Юрієм Мірошниченком.

Уже пізно ввечері без жодних обговорень у сесійній залі Верховна Рада ухвалила згаданий документ. На його підтримку фракція Партії регіонів віддала 189 голосів із 204 зареєстрованих у залі депутатів, комуністи ж укотре стали взірцем одностайності для інших колег-депутатів — 32 голоси. Деякі позафракційні депутати також вирішили долучитися до процесу стабілізації у країні, підтримавши провладний законопроект 11 голосами. Фракції ВО «Батьківщина», «УДАР» і ВО «Свобода» не дали жодного голосу, виступивши, попри зустріч із главою держави, категорично проти неоднозначних трактувань деяких положень означеного законопроекту.

Автор ухваленого законопроекту вважає, що документ є позитивним і компромісним. Він містить одну умову для виконання норми про амністію: звільнити приміщення обласних, міських та районних адміністрацій. Це має бути зроблено протягом 15 днів. А під амністію, за його словами, підпадають «всі учасники мирних заходів, окрім тих, які вбивали й катували людей».

Зі свого боку лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк наголошує, що опозиція далі продовжуватиме «боротьбу за права і свободи українців», зокрема на столичному Майдані Незалежності, передає УНІАН. Лідер «Свободи» Олег Тягнибок вважає, що закон ухвалювали з порушеннями регламенту. А лідер «УДАРу» Віталій Кличко переконаний, що рішення ВР «підвищить градус» у суспільстві. Він наголосив, що опозиція залишається на своїх позиціях і надалі захищатиме всіх, хто бореться за свободу, хто потрапив до лікарень або перебуває за гратами.