Непотрапляння на чемпіонат світу в Бразилію обернулося для команди Михайла Фоменка мінімумом ігрової практики. Нинішнього року Олександр Кучер з партнерами провів лише дві товариські зустрічі. Навесні синьо-жовті обіграли в спарингах збірні США — 2:0 і Нігеру — 2:1. Напередодні старту кваліфікації до чемпіонату Європи зіграність основних виконавців нашої дружини викликала серйозні побоювання.

 

Уболівальники добре пам’ятають, скільки головного болю додав нам провальний старт до світової першості-2014. Тоді в Кишиневі українці не зуміли дотиснути непоступливих господарів — 0:0, а за три дні несподівано поступилися в рідних стінах футболістам Чорногорії. Саме цих дорогоцінних очок і не вистачило нашій команді, щоб випередити англійців і здобути пряму путівку на бразильський мундіаль.

Контрольний матч проти добре знайомої нам Молдови дав змогу визначити контури складу, якому доведеться 8 вересня вийти на поле НСК «Олімпійський» в офіційній грі з футболістами Словаччини. Варто зазначити, що хавбек Едмар мав такий самий невпевнений вигляд, як і більшість його партнерів по харківському «Металісту». Натомість Роман Безус, який замінив натуралізованого бразильця, не тільки пожвавив гру в атаці. Разом з новачком збірної — полтавцем Артемом Громовим — вони організували єдиний м’яч у ворота гостей.

Вдало вписався в командні дії і одесит Кирило Ковальчук, який після травми Анатолія Тимощука склав компанію в центрі поля Степаненку. На своєму рівні зіграв і досвідчений Олег Гусєв. Для півзахисника київського «Динамо» цей матч став 92-м у футболці збірної України. Частіше виходили на поле в матчах національної команди лише форвард Андрій Шевченко (111) і капітан нашої дружини Анатолій Тимощук (132).

Динамівець Роман Безус (ліворуч) забив четвертий м’яч за збірну, вийшовши на заміну. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Як наші гравці підготувалися до старту відбірного етапу чемпіонату Європи?

— Відповідь на це запитання ми отримаємо лише після гри зі Словаччиною, — наголосив головний тренер збірної Михайло Фоменко. — На тренувальному зборі ми недорахувалися п’ятьох основних футболістів. До того ж у першому таймі довелося замінювати травмованого Тимощука.

Добре, що новачки розуміли, за яку команду вони грають. Дебютантам ще потрібен час, щоб звикнути один до одного, згадати ті принципи гри, яких ми дотримуємося. Зрозуміло, що контрольна гра — це одне, а офіційна — це зовсім інший рівень відповідальності.

ТАБЛО «УК»

Товариські матчі

Україна — Молдова — 1:0

Гол: Безус (63)

Данія — Туреччина — 1:2

Голи: Аггер (35, пен.) — Шахан (54), Туфан (90)

Чехія — США — 0:1          

Гол: Бедойя (39)

Німеччина — Аргентина — 2:4    

Голи: Шюррле (52), Гьотце (78) — Агуеро (20), Ламела (40), Фернандес (47), Ді Марія (50)

Ірландія — Оман — 2:0     

Голи: Дойл (20), Пірс (81)

Англія — Норвегія — 1:0  

Гол: Руні (68, пен.)