ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Глава уряду доручив до 5 квітня повністю очистити водозливи, підготувати захисні комплекси, гідротехнічні споруди та насосні станції 

Потужні снігопади на більшій частині України не тільки спричинили транспортний колапс, а й створили загрозу повені. За прогнозами синоптиків, з початком наступного тижня розпочнеться поступове потепління, тож танення мільйонів тонн снігу створює реальну небезпеку підтоплення населених пунктів. «Цю загрозу необхідно завчасно мінімізувати. Тому вимагаю, щоб урядовий оперативний штаб під керівництвом віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула та регіональні оперативні штаби продовжили роботу щодо остаточного проходу весняної води», — поставив завдання Прем’єр-міністр Микола Азаров. 

За словами глави уряду, роботу штабів необхідно зосередити на максимальному вивезенні снігу з населених пунктів у безпечні місця, а також на підготовці до негайного впровадження у разі потреби заходів захисту населених пунктів від затоплення. «Тобто сконцентрувати у небезпечних місцях матеріали для створення водозахисних бар’єрів, зробити запаси продовольства та медикаментів, підготувати рятувальну, аварійну техніку й пальне для роботи в умовах затоплення, забезпечити — із запасом — життєдіяльність лікарень. Якщо потрібно — заздалегідь наблизити до районів ризику сили та засоби з тих регіонів, яким затоплення не загрожує», — окреслив першочергові завдання Прем’єр.

Дехто загрози  не бачить

Микола Азаров наголосив на тому, що рахунок іде на години і можливу повінь необхідно зустріти з готовими регламентами дій усіх служб, адекватними реальній ситуації. «Водозливи та дренажні системи до 5 квітня мають бути повністю очищенні від усього, що може заважати сходу води, місця, які може підтопити вода, — максимально захищені. Міненерговугілля, Мінрегіон, Держводагентство повинні забезпечити безперебійну роботу аварійно-захисних комплексів і експлуатаційну надійність гідротехнічних споруд і насосних станцій. Я вимагаю граничної відповідальності та вимогливості керівників у цих питаннях», — заявив Прем’єр.

При цьому він констатував, що не скрізь місцеве керівництво ставиться з належною відповідальність до підготовки до можливого підтоплення. Зокрема Микола Азаров зазначив, що, за наявною інформацією, Житомирська, Закарпатська, Одеська, Тернопільська, Хмельницька області не готові до пропуску повені. Загрозлива ситуація склалася й у Вижницькому, Кіцманському, Новоселицькому районах Чернівецької області, де власники ставків не стежать за рівнями води і не проводять поступове її скидання. А в межах Києва, Полтави, Черкас через замулення дна і захаращення сміттям на річках утворюється штучний підпір.

«Вимагаю сьогодні ж підготувати кадрові висновки щодо відповідальних керівників названих регіонів і забезпечити, щоб напрямком підготовки до повені займалися люди відповідальні та здатні енергійно виправити стан справ», — сказав глава уряду.

Аби запобігти можливому підтопленню, Микола Азаров закликав місцеву владу
забезпечити безвідмовну роботу захисних комплексів і гідротехнічних споруд.
Фото УНIAН

Сніг «оголює» проблеми

Окрему увагу Микола Азаров приділив ситуації, що склалася у Києві. За його словами, снігова стихія виявила ключові проблеми столиці. «Передусім це відсутність окружної дороги та нестача розв’язок, парковок і мостів у місті. А також недостатня матеріально-технічна база комунальних служб», — заявив Прем’єр, зауваживши, що із цієї ситуації необхідно зробити дуже серйозні кадрові, організаційні й технічні висновки.

По-перше, за словами глави уряду, потрібно зайнятися будівництвом сучасної окружної дороги, що дасть змогу розвантажити місто. «Хочу відповісти окремим критикам, які вимагають взагалі заборонити в’їзд у столицю великим вантажівкам. Треба розуміти, що в Київ щодоби завозять десятки тисяч тонн вантажів — товарів першої необхідності, продуктів харчування тощо. Повністю закрити доступ фурам немислимо, оскільки це унеможливить постачання багатомільйонного міста. Отже, потрібні нові логістичні схеми», — підкреслив Прем’єр.

По-друге, як він сказав, потрібно розвивати підземний громадський  транспорт і будувати тунельні розв’язки.

По-третє, слід переозброїти комунальні служби: придбати навантажувачі, необхідну «лінійку» вантажівок, а також дорожню мікротехніку для прибирання дворів, проїздів і тротуарів. «І нарешті треба, щоб керівники міських служб брали на себе відповідальність і виявляли більше ініціативи. На жаль, не всі продемонстрували фаховість і відповідальність. Тому кадрове рішення щодо окремих керівників міського господарства обгрунтоване й справедливе. А після завершення ліквідації наслідків стихії ми вимогливо розглянемо питання про відповідальність інших працівників і керівників», — заявив Микола Азаров. Водночас він щиро подякував усім, хто «цілодобово в екстремальних умовах за обов’язком або власним сумлінням організовано і мужньо протистояв стихії».

Аморальна націнка

Також глава уряду звернув увагу на інформацію ЗМІ про те, що певні комерційні структури, використовуючи тимчасові труднощі із завезенням продуктів харчування, завищують роздрібні ціни на хліб, молоко, овочі. «Така, з дозволу сказати, «націнка на надзвичайну ситуацію», просто аморальна. Вимагаю насамперед від голів місцевих адміністрацій негайно нормалізувати ситуацію. Торгові мережі повинні нести свою частину соціальної відповідальності у складних обставинах», — зауважив Прем’єр.

При цьому він наголосив на тому, що найкращий спосіб нормалізації ситуації — організація ярмарків із продажу сільськогосподарської продукції. «Негода тимчасово припинила проведення ярмарків. Їх треба негайно відновити, як тільки дозволять умови», — підкреслив глава уряду. Водночас він зауважив, що у регіонах протягом квітня-травня попередньо заплановано провести близько 10 тисяч ярмарків. На думку Миколи Азарова, цього недостатньо, тому він доручив Мінагрополітики разом із главами місцевих адміністрацій і керівниками міст уточнити графіки проведення ярмарків. «Причому від Мінагрополітики вимагаю взяти на себе роль міжрегіонального координатора, щоб оперативно формувати запити на постачання певної продукції з тих регіонів, де її достатньо, до тих, де попит не задовольняється», — зазначив Прем’єр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (проект закону);

♦ Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії (проект закону);

♦ Деякі питання оплати праці медичних працівників системи екстреної медичної допомоги (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері інформування та налагодження комунікації з громадськістю з актуальних питань європейської інтеграції України на період до 2017 року (розпорядження уряду).