УРОЧИСТОСТІ

Святкування 1025-річчя Хрещення в столиці розпочалося виставкою раритетних експонатів

10-та ранку. Вулиця Лаврська, 10—12... Відсутність автомобілів на тротуарах та тролейбусів на проїжджій частині дороги, яка веде до Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал», не дивує пішоходів. Тут небайдужі чекають на появу Президента Віктора Януковича. За годину він дасть старт центральному, ледь не найголовнішому заходу — виставці «Велике і величне», — одному із низки тих, які проводитимуться протягом двох днів у зв’язку зі святкуванням християнами «всія Київської Русі» цієї урочистої дати.

10.30... До стін «Мистецького Арсеналу» почергово входять понад 50 представників Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій. За ними крокують високопосадовці з Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів та Київської міської державної адміністрації. Завершаємо шеренгу ми — журналісти.  Але «Велике і величне» не розрізняє людей за посадами та статками. Перед нашими очима постає величезний «Купол» — картина Олександра Гливинського. За кілька хвилин розумію: без цього знайомства ефект від перегляду наступного полотна був би не надто вражаючим.

Президент урочисто відкриває ексклюзивну виставку. Фото Михайла МAРКIВA

Християнство як фундамент

Знайомтеся: Володимир Великий. Точніше, панування його роду. Зображена історія цього правління у малюнках на стенді у два метри заввишки. З усіх боків навколо княжого роду нараховую 24 ікони Богородиць, а внизу полотна — 16 прапорів країн того часу. Читаю пояснення: «присвячується 1950-літтю хрещення Скіфії Святим апостолом Андрієм Первозванним, 1150-літтю хрещення наших земель Святим князем Аскольдом, 1025-літтю Хрещення Руси-України Святим рівноапостольним князем Володимиром».

Усвідомити прочитане не встигаю. Мчуся до сусідньої зали — до трибуни, за якою розпочинатиме виступ за лічені хвилини глава держави.

В цей момент затихають і звуки українського бароко, відтворені Національним академічним оркестром народних інструментів.

«Прийняття християнства мало вирішальне історичне та цивілізаційне значення для розвитку культури та державності України, стало фундаментом, на якому сформувались наші духовні цінності, — звертається Президент до присутніх, а за його спиною, за збігом обставин, стіну покривають три півтораметрові ікони 18 століття: Архангелам Єгудії, Гавриїлу та Михаїлу. — Виставка приурочена до визначальної для України події — відзначенню 1025 років Хрещення Київської Русі. Є прекрасною нагодою побачити вплив християнства на розвиток українського мистецтва. Це наше культурне надбання, національна гордість».

Не оминув увагою глава держави й важливу місію церкви, коли відчувається гостра потреба людей у надійних моральних і світоглядних орієнтирах. А окремо подякував організаторам та учасникам заходу. Адже завдяки їхнім зусиллям тисяча унікальних творів із понад тридцяти музеїв продемонструють нації найяскравіші сторінки українського мистецтва від давнини до сучасності.

«Українці є великим самобутнім народом, і ця виставка — чудова нагода відчути причетність до визначних культурних цінностей України, якими пишатимуться й наступні покоління українців. Україна пишається своїм культурним надбанням, вагомим внеском у скарбницю світової культури», — наголосив Віктор Янукович.

Церква єднає суспільство

Опісля він коротко поспілкувався з Митрополитом Київським і всієї України Володимиром, представниками церков і релігійних організацій. Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет подякував Віктору Януковичу за підтримку в організації виставки. А від імені представників церков висловив вдячність за об’єднання суспільства довкола християнства завдяки відзначенню ювілею Хрещення Київської Русі.

Під час огляду експозиції представники ЗМІ не в змозі підійти через сотню гостей до Президента. Одначе я помічаю, що глава держави найдовше стоїть біля розп’яття Ісусу Христу, із липового дерева. Підходжу, а під ним за склом — Пересопницьке Євангеліє 1556—1561 років із 482 аркушів пергаменту. Саме те, на якому присягають на вірність народу президенти нашої країни.

Цей національний символ пробуде у «Мистецькому Арсеналі» лиш до вечора. Потім відправиться до Інституту рукописів Національної бібліотеки ім. В. І. Вернадського НАН України (на місце постійного збереження). Такі заходи безпеки щодо найдорожчого експоната виставки (за оцінками експертів, його страхова вартість — понад мільйон доларів).

Від палеоліту до модернізму

Одне слово, важко передати враження від усіх ікон та фресок. Експозиція охоплює історію понад п’яти тисячоліть. Від прадавніх цивілізацій доби палеоліту, трипільської культури, давньоруського, барокового мистецтва до доби модернізму та постмодернізму. Вона розповідає, як мистецькі традиції Сходу й Заходу адаптувалися на місцевому культурному грунті, народивши унікальні художні явища світового значення.

А найголовніше, вперше дає гостям столиці можливість побачити в одному залі Євангеліє напрестольне 1763 року із срібла й оксамиту, чи срібні шати на ікону «Вседержителя» та «Богородиці із Немовлям», або ж плащаницю кінця 19 століття із оксамиту, золотих глазет, розшиту срібними, золотими нитками та оздоблену склом і намистинами.