ГОТОВНІСТЬ

Ситуація з протидії паводкам та сходженню криги прогнозована й перебуває під контролем уряду

Засідання міжвідомчого оперативного штабу з координації дій центральних та місцевих органів виконавчої влади під час повені та сходження криги у 2013 році провів віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул. Він поставив завдання відповідальним структурам щодо організації профілактичних та підготовчих заходів для безпечного пропуску повені і сходження криги.

За інформацією керівника Гідрометцентру Миколи Кульбіди, цьогоріч снігові запаси на території України менші за норму. Така сама ситуація і в прилеглих областях Росії та Білорусі. Поточна водність та запаси води в ∂рунті також у межах норми. «Виходячи з аналізу ситуації, високого водопілля цього року не очікується», — зазначив фахівець. Аналогічна ситуація і в Карпатах.

«Попри оптимістичний прогноз, для організації безпечного пропуску повені, сходження криги та захисту населення і територій від шкідливої дії води потрібно вжити весь комплекс необхідних заходів. Усі дії координуватиме міжвідомчий оперативний штаб. Уряд має отримувати щоденний звіт щодо стану виконання запланованих робіт», — наголосив Олександр Вілкул.

Гідрометцентр надзвичайних ситуацій з водопіллям не очікує. Фото Укрiнформу

Він дав завдання керівникам відповідних служб утримувати в постійній готовності інженерну, спеціальну, автомобільну техніку, мобільне насосне обладнання, автономні джерела електроживлення та плавзасобів, які може бути залучено до заходів з протидії повені. Штаб також координуватиме роботу з відповідними структурами прилеглих країн, зокрема щодо інформації про рівень снігових запасів та водопілля.

Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських доповів, що для проведення робіт під час проходження криги підготовлено піротехнічні групи та необхідне обладнання. Для ліквідації надзвичайних ситуацій може бути задіяно понад п’ять тисяч одиниць техніки, спеціальні засоби та авіацію. «Державна служба з надзвичайних ситуацій повністю готова до виконання завдань уряду, роботи згідно з планом розпочато», — сказав Михайло Болотських.

Олександр Вілкул поставив відповідальним керівникам певні завдання. Зокрема йдеться про здійснення постійного моніторингу гідрологічної обстановки в кожному регіоні, де існує загроза підтоплень населених пунктів, та в місцях розташування найважливіших об’єктів, що можуть зазнати шкідливої дії води. Буде розроблено порядок дій всіх відомств на період сходження криги та пропуску повені при погіршенні гідрологічної ситуації та виникненні підтоплень, повідомляє прес-служба урядовця.

Головам облдержадміністрацій, керівникам місцевих органів влади та головних управлінь служби з надзвичайних ситуацій доручено організувати перевірку та забезпечити нормальне функціонування зливових каналізаційних і дренажних систем населених пунктів, водовідвідних і меліоративних каналів, русел малих річок, водопропускних споруд під автомобільними мостами та дорогами, а також вжити заходів щодо захисту мостів, шлюзів, дамб, гідроелектростанцій та інших гідротехнічних споруд під час сходження криги.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»